Investeer in vastgoed en versla het inflatiespook

Investeer in vastgoed en versla het inflatiespook

In november kwam de inflatie in België uit op een duizelingwekkend 7,1 procent. Daarmee is België de absolute koploper in West-Europa waar de gemiddelde inflatie voor de eurozone in november uitkwam op 4,9 procent.

Om de discussie nog eens scherp te stellen en één en ander wat tastbaarder te maken halen we er een opmerkelijk cijfer bij. Momenteel staat er op de Belgische spaarboekjes net geen 300 miljard euro, daarnaast staat er bijkomend nog ongeveer 325 miljard euro op de zichtrekeningen. Als we over volledig 2021 ongeveer uitkomen op een inflatie van 5 procent dan verliest de Belgische spaarder maar liefst 31,25 miljard euro aan koopkracht. Dit cijfer zal ongetwijfeld heel wat mensen met verstomming slaan. Hoog tijd dus voor een analyse van de feiten en de mogelijke remedies.

Is de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen?

Als wij de ECB of de Europese Centrale Bank mogen geloven is de huidige hoge inflatie een tijdelijk fenomeen. De voorbije maanden zijn echter meer en meer onafhankelijke economen het fundamenteel oneens met deze stelling en is de kans groot dat we een langere periode tegemoet gaan van hoge inflatie. Om de eigenlijke vraag of inflatie tijdelijk is te beantwoorden moeten we inzoomen op de oorzaken. Ten eerste zijn er de sterk opgelopen energieprijzen waaronder de historisch dure gasprijs. Een gasprijs die gezien de stijgende vraag en de onstabiliteit aan de grens tussen Rusland en Oekraïne niet onmiddellijk neerwaarts zal evolueren. Ten tweede is er een sterk opwaartse prijsdruk van allerhande consumptiegoederen te wijten aan de toeleveringsproblemen in de productieketen. De vraag herstelde het voorbije jaar sneller dan verwacht terwijl het aanbod en de transportketen niet zijn gevolgd. Dit heeft een flessenhals veroorzaakt in de aanvoerketen met als gevolg dat de prijzen van heel wat producten en grondstoffen spectaculair zijn gestegen. Een derde oorzaak die de inflatie naar alle waarschijnlijkheid nog verder zal aanvuren is het te verwachten loonspiraal. In België is er de automatische loonindexering, maar daarnaast is er ook de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Om de koopkracht te vrijwaren zal de opwaartse loondruk voor bedrijven zich de komende maanden dus verder manifesteren, met als uiteindelijk gevolg dat de bedrijven deze hogere loonkost ook opnieuw zullen moeten doorrekenen in hun diensten en producten. Een nuchtere analyse van bovenstaande factoren leert ons dat de kans eerder groot is dat de inflatie ook in 2022 nog verder zal oplopen.

Strafrente leverde de Belgische banken al meer dan 160 miljoen euro op

De Belgische banken hebben het voorbije anderhalf jaar meer dan 160 miljoen euro extra inkomsten geboekt door hun vermogende klanten een negatie moeten banken bij de ECB een negatieve rente van 0,5 procent betalen op de spaargelden die ze niet kunnen verhandelen in kredieten. In eerste instantie rekende de banken die kost door aan grote ondernemingen die te veel cash aanhielden op hun rekening. De voorbije maanden rekenen echter ook meer en meer banken die negatieve rente van 0,5 procent door aan hun vermogende klanten bij een bedrag vanaf 250.000 euro. Vermogende Belgen zien dus niet alleen hun spaargeld door inflatie in rook opgaan, maar worden ook nog geconfronteerd met een negatieve spaarrente of strafrente bij hun bank.

Spaarders worden armer, terwijl schuldenaars eerder positieve effecten ondervinden

Bovenstaande uitspraak legt de vinger alvast op de wonde. In de vorige paragrafen deden we al uit de doeken dat een historisch lage spaarrente in combinatie met een torenhoge inflatie en mogelijke strafrente bij uw bank uw spaarcenten laat wegsmelten als sneeuw voor de zon. Voor schuldenaars, dit zijn dus de overheden, bedrijven en particulieren met schulden, is een omgekeerde beweging bezig. De huidige gemaakte schulden zijn immers goedkoop gefinancierd met bijvoorbeeld een vaste rente van 1 à 1,5 procent. Door de automatische loonindexering of doorgerekende prijsstijgingen van geproduceerde goederen en diensten stijgt ook het inkomen van de schuldenaar en dit terwijl de eigenlijke rentelasten op de schulden stabiel blijven. Deze evolutie zorgt er dus voor dat de verhouding van de historische schuldlast tegenover het gestegen inkomen jaar na jaar zakt. In deze context is het belangrijk om te beseffen dat het huidige beleid van de ECB als Centrale Bank erop gericht is om een vermogenstransfer te organiseren om op die manier de enorme schuldgraad van een aantal landen een stukje te laten verdampen en dus betaalbaarder te maken.

Investeer in inflatiebestendig residentieel vastgoed en probeer het inflatiespook te verslaan

Om de schulden van onze overheden gefinancierd te krijgen leven we in een periode van lage rentes. Ook als particulier en bedrijf kan u onder specifieke voorwaarden vrij goedkoop geld ontlenen. Op zoek naar extra rendement kan u dus een deel van uw spaarcenten activeren en daarbij ook nog bijkomende middelen ontlenen aan een lage rente. Om geldontwaarding tegen te gaan adviseren economen om te investeren in een mix van producten. Op de aandelenbeurzen is zeker geld te verdienen, maar enkel als u beschikt over stalen zenuwen. Gezien de stijgende energie- en grondstofprijzen is het beursklimaat immers bijzonder grillig met grote hoogten en laagten. Residentieel vastgoed daarentegen heeft de voorbije decennia meermaals bewezen waardevast en grotendeels inflatiebestendig te zijn. Over een langere termijn evolueert de prijs bijna onafgebroken opwaarts. Het voorbije jaar stegen de vastgoedprijzen in België afhankelijk van het type vastgoed en de locatie tussen de 7,5 en 15 procent. Het leidt dus geen twijfel dat de residentiële vastgoedbelegger dit jaar alvast de inflatie met voorsprong heeft verslaan. In dit Home en Trends magazine stellen wij u een uitgebreid aanbod van potentiële investeringsprojecten voor op tal van interessante locaties. Bezoek de website van de makelaar of projectontwikkelaar en contacteer hun vrijblijvend voor meer informatie, prijzen en voorstellen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart