De nieuwe generatie 65-plussers

De nieuwe generatie 65-plussers

hecht veel belang aan een hoogstaand wooncomfort en een exclusieve afwerking.

Recente bevragingen hebben aangetoond dat heel wat Belgen niet actief op zoek zijn naar een nieuwe woning maar in hun achterhoofd wel degelijk bezig zijn met hun ideale droomwoning. Toch is er vooral bij de kapitaalkrachtige babyboomers geboren tussen 1945 en 1960, die traditioneel nogal honkvast zijn wat hun woning betreft, een opvallende mentaliteitswijziging aan de gang. Deze 65-plussers waren de voorbije twee jaar immers bijzonder actief op de residentiële vastgoedmarkt.

De grootste driver blijft het feit van de kinderen die het huis uit zijn en een woning die hierdoor meestal te groot is geworden. Elke woning is immers een stukje een weerspiegeling van de verschillende momentopnames in het leven. In de media wordt opvallend veel gefocust op de noden van jonge startende koppels of gezinnen met kinderen. De noden van de nieuwe generatie 65-plussers blijven meestal een stuk onderbelicht en vervallen nogal snel in de clichés van een seniorenflat als ideale oplossing. Toegegeven voor heel wat mensen kan zo’n seniorenflat of assistentiewoning zeker een interessante piste zijn. Toch spelen er vandaag de dag ook andere tendensen waarbij de vitale babyboomer steeds meer belang hecht aan zijn onafhankelijkheid in combinatie met een grotere betrokkenheid en levensvreugde. Deze ‘joiede-vivre’ is heel typerend en reflecteert zich ook meer en meer in een exclusiever wooncomfort.

De historische achtergrond van de babyboomgeneratie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden mensen het bijzonder moeilijk en was er minder ruimte voor geluk en liefde. Toen de oorlog was afgelopen ontstond er een periode van spontane volksvreugde waardoor heel wat mensen de liefde terugvonden met als gevolg dat er de jaren na de oorlog opnieuw heel wat meer kinderen werden geboren. Deze kinderen geboren na de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 1960 worden de babyboomers genoemd. Hierbij was het kenmerkend dat ze zich keerden tegen het toen heersende moraal en de conservatieve gevestigde orde. De vele oorlogsjaren hadden hun sporen nagelaten waardoor ze het voortouw namen in de wederopbouw van het naoorlogse België. Deze wederopbouw stond synoniem voor keihard werken om het land economisch en sociaal weer gezond te maken met een goed draaiende industrie en handel. De naweeën van de oorlog heeft hen dus indirect gevormd omdat ze een groot deel van hun jeugd de effecten ervan zagen of meedroegen. Ze hebben dus vele facetten van welvaart meegemaakt. Toen ze werden geboren was het vaak armoede, wanneer ze echter volwassen werden en zelf gingen werken kon de weelde niet op en verworven velen al snel een eigen auto en woning.


“ De coronapandemie heeft voor een kentering gezorgd waarbij duidelijk opvalt dat een groot deel van de 65-plussers zich veel actiever gedraagt op de vastgoedmarkt ”


Waarom nog wonen in een groot huis met een overschot aan lege slaapkamers?

Veel 65-plussers die hun eerste woning kochten deden dat vooral met een focus op de toekomst en een mogelijke gezinsuitbreiding. Een woning kopen is uiteraard ook een lange termijn project waarbij een toekomst met kinderen zeker een impact heeft. Na verloop van jaren eindigen die ruime ‘nesten’ meestal wel terug leeg want de vogels vliegen uit en bouwen hun eigen nest. Velen wonen nog steeds in hun eerste oorspronkelijke huis met in veel gevallen een overschot aan ruimte en lege slaapkamers. Het merendeel van de woningen die gebouwd zijn in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn bovendien ook een pak minder energiezuiniger vergeleken met de huidige nieuwbouwwoningen. Ook is er een terughoudendheid van de eigenaar om nog dure en ingrijpende maatregelen te nemen die de woning effectief comfortabeler of energiezuiniger maken. Heel wat ouderen staan dus voor een dilemma om al dan niet nog een stap te zetten naar een nieuwe woning of appartement. De coronapandemie heeft ook in deze context voor een kentering gezorgd waarbij duidelijk opvalt dat een groot deel van de 65-plussers zich veel actiever gedraagt op de vastgoedmarkt. Ze volgen hun buikgevoel en gaan proactief op zoek naar een nieuwe woning of een gezellig appartement aan de Kust of in het buitenland. Ook moderne stijlvolle seniorenflats en assistentiewoningen zijn afhankelijk van de situatie bijzonder populair.


“ Aan de Kust kunnen mensen genieten van een gezonde zeelucht in combinatie met een hoogstaand levenscomfort ”


De grootste demografische groep en ook de meest kapitaalkrachtige

Statistisch gezien is de babyboomgeneratie één van de grootste demografische groepen. Vooral qua opgebouwd vermogen behoren ze tot de meest kapitaalkrachtige leeftijdsgroep. Een overgrote meerderheid is eigenaar van een eigen woning die is afbetaald waardoor ze meer spaarreserve hebben en dus over een stevige financiële buffer beschikken. Met een gemiddeld vastgoedbudget tussen 400.000 euro en 750.000 euro domineren ze de markt van het luxevastgoed want met deze bedragen komen vooral de exclusievere panden in het vizier. Hierbij valt het duidelijk op dat er steeds minder gekozen wordt voor een groot pand. De nadruk ligt op compacte woningen of appartementen met een uitgesproken luxueus karakter en veel comfort. Deze panden moeten bij voorkeur gelegen zijn op een goede locatie langsheen het water of nabij een aantrekkelijke groenzone.

De natuurlijke aantrekkingskracht van wonen aan zee

Het valt op dat tijdens de coronaperiode meer 65-plussers de Belgische kust hebben herontdekt. De voorbije twee jaren maakten heel wat projectontwikkelaars melding van een spectaculaire vraag naar exclusieve appartementen. Aan de Kust kunnen mensen genieten van een gezonde zeelucht in combinatie met een hoogstaand levenscomfort. Traditioneel had deze generatie al een groot aandeel in de tweede verblijven. Een trend die sinds het uitbreken van corona nog verder is versneld en waarbij meer ouderen effectief hun woning in het binnenland verkochten om vervolgens definitief aan zee te gaan wonen.

Wonen in de stad wint aan populariteit

Actieve zestigers houden van cultuur en ontspanning. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de natuurlijke aantrekkingskracht en levendige vibe van een stad meer en meer zestigers aanspreekt van zodra ze met pensioen zijn. Een stad beschikt over een uitgebreid sociaal en cultureel geëngageerd netwerk wat op zijn beurt het perfecte bindweefsel vormt om op een spontane manier in contact te komen met andere gelijkgestemden en leeftijdsgenoten. Dat meer babyboomers na hun pensioen in de stad terechtkomen heeft ook directe gevolgen op de vastgoedprijzen. Deze kapitaalkrachtige generatie op zoek naar comfort en luxe vormt een belangrijk publiek voor de exclusieve lofts en appartementen op hippe stadslocaties.


“ Babyboomers kennen vanuit de ervaringen in hun oude woning, de nadelen van een onpraktisch ingerichte woning. Wanneer ze op latere leeftijd de overstap maken naar een nieuwe woning willen ze dan ook meer functionaliteit per vierkante meter woonoppervlak. ”


© Artisan Painters

Een hoogstaand wooncomfort is belangrijker dan de grote van de woning

Als de kinderen het huis uit zijn is een groot pand met meerdere slaapkamers niet meer van belang. De huidige generatie 65-plussers wil een hoogstaander wooncomfort waarbij een stijlvolle master-bedroom en een extra logeerkamer voor de kleinkinderen of logees meestal voldoende is. Wanneer er een appartement aan zee gekocht wordt is er bij grootouders een typische vraag naar 3-slaapkamer appartementen. Zo kunnen niet alleen de kleinkinderen, maar ook eventueel hun eigen kinderen op visite komen. Het feit dat de droomwoning of droomappartement minder woonoppervlakte nodig heeft wordt dus ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van meer luxe en comfort. Babyboomers kennen vanuit de ervaring van hun oude woning, de nadelen van een onpraktisch ingerichte woning met soms een chaotische en weinig functionele indeling. Wanneer ze op latere leeftijd de overstap maken naar een nieuwe woning zullen ze dan ook meer functionaliteit willen per vierkante meter woonoppervlak. Een ruime slaapkamer met aansluitend een luxe badkamer en grote dressing zal velen kunnen charmeren. Ook moet de woning barrièrevrij zijn opgevat zonder hinderlijke opstapjes, moeilijke trappen of grote niveauverschillen. Als de verschillende ruimtes naadloos in elkaar overvloeien en de deuropeningen voldoende breed zijn is dit een toekomstige meerwaarde voor de op termijn minder mobiel wordende inwoner.

© Villeroy & Boch

Welke zaken vindt de huidige generatie 65-plussers belangrijk wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe woning

1. Een badkamer als oase van rust en ontspanning

Wanneer een zestiger een woning koopt dan wordt de badkamer één van de belangrijkste plekjes in het huis of het appartement. Een drukke ongezellige badkamer met mosgroene tegeltjes zoals in de oude woning is niet langer een optie. De badkamer krijgt een nieuwe centrale functie in het huis als een oase van rust en ontspanning. Een riante inloopdouche, bij voorkeur zonder instap en uitgerust met een grote regendouche, is een absoluut minimum. Meestal wordt de douche voorzien van een comfortabel ingewerkt zitje. Er zal veel aandacht besteed worden aan een barrièrevrij comfort in de badkamer, maar dit mag niet ten koste gaan van het exclusieve karakter. Niemand wil een badkamer die er uit ziet als een ziekenhuiskamer. Naast de douche is een functioneel badkamermeubel aanwezig en als de ruimte het toelaat wordt er nog een massage- of bubbelbad voorzien en eventueel ook een ingebouwde sauna. Goedkope minderwaardige materialen worden niet getolereerd. De badkamer moet één en al kwaliteit uitstralen met het gebruik van enkel gerenommeerde merkproducten.

2. De keuken is het hart van de woning

De keuken was vroeger de plek des huizes waar ‘moeder de vrouw’ zich achter de schermen soms urenlang uitsloofde om een heerlijke maaltijd voor te bereiden voor het gezin of de gasten. Vandaag worden er nog steeds heerlijke menu’s bereid maar dan wel in een multifunctionele keuken als middelpunt van de woning. Een plaats waar niet alleen gezellig getafeld wordt maar ook een plaats waar de gezinsleden een koffietje kunnen drinken of gewoon samen komen voor een leuke babbel. Gedaan dus met kleine afgesloten keukenruimtes, een kleine eethoek en een gesloten deur die de geur van het koken probeert te verdoezelen. De keuken is het hart van de woning met een uitgebreid kookeiland, een bargedeelte en een grote aangename tafel waar men lekker kan eten, borrelen en ontspannen. Persoonlijke accessoires zijn belangrijk met de aanwezigheid van planten, decoratieve kasten en comfortabele kussens waarbij de grenzen tussen de keuken en de woonkamer vervagen.

3. Maatwerk zorgt ervoor dat ieder hoekje kan benut worden

Een groot aantal babyboomers kiest bij de aankoop van een nieuw huis of appartement resoluut voor een compactere woning. In deze compactere woning moet dan wel elke vierkante centimeter op een nuttige manier ingevuld worden. Op maat gemaakte kasten zijn veelal een streling voor het oog en creëren daarnaast ook meer opbergruimte zonder de kamer kleiner te doen lijken. Door maatwerk kan een ruimte in de hal, bijvoorbeeld onder een trap, benut worden om jassen, schoenen en tassen ordelijk op te bergen. Maatwerk zorgt ook voor een eenheid en rust in de woning. Ingebouwde meubels creëren immers een samenhangend gevoel, alsof ze op een natuurlijke manier bij elkaar horen. Krijgt het maatwerkmeubilair dezelfde kleuren en afwerking als het omliggende interieur dan zal de woning ook ruimer tonen. Maatwerk zorgt er ook voor dat men de persoonlijke stijl kan doortrekken in het volledige huis. Open kasten zijn ideaal om een focus te leggen op dierbare boeken, een leuke kunstcollectie en foto’s. Kasten met deuren zijn dan weer strakker en moderner. Meubels op maat zijn altijd uniek. Door de vele persoonlijke accenten, quasi ongelimiteerde afmetingen en creatieve designs heeft men op die manier alle tools in handen om een eigentijdse stempel te drukken op het interieur.

4. Architectuur wordt een persoonlijk statement

Naast de persoonlijke touch in het interieur speelt ook de architectuur van de woning of het appartementsgebouw een grotere rol. Een babyboomer wil een klik maken met de woning en zal hierbij sowieso bewust of onbewust een stuk geïnspireerd worden door de architectuur. Architectuur die een reflectie is van zijn eigen persoonlijkheid. Het gebruik van glas, warme houtaccenten of staal en beton krijgen in deze context een extra dimensie als persoonlijk statement.

5. Technologie in de woning staat in het teken van (extra) comfort

65-Plussers hebben een haat-liefde verhouding met technologie in de woning waardoor er ongetwijfeld heel wat vooroordelen bestaan over hun relatie met deze nieuwe technieken. In de praktijk echter blijkt die zogenaamde technologische achterstand wel mee te vallen. Velen van hen beschikken ondertussen ook over een smartphone en tablet. Ondanks ze pas later in het leven digitale vaardigheden hebben geleerd staan ze in de meeste gevallen wel degelijk open voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Als ze een nieuwe woning kopen verwachten ze dan ook een zekere vorm van technologie waarbij dit niet noodzakelijk het ultiem state-of-the-art domotica systeem hoeft te zijn. Bij 65-plussers staat het gebruik van technologie puur in het teken van een hoogstaander wooncomfort. Het gebruik van nieuwe technologie moet éénvoudig zijn en de toestellen moeten een grote werkzekerheid garanderen. Technologie waarbij een continu interactie nodig is zijn meestal niet gewenst. Enkel performante eenvoudige toepassingen met een direct tastbaar resultaat zoals een automatische garagepoort, automatische rolluiken en een slimme thermostaat of een alarmsysteem zijn een meerwaarde.

© Vanhauwood – Eiken houten poolhouse met lounge rietdak

6. Geen nood (meer) aan een gigantische tuin

In de jaren zestig en zeventig ging de bouw van een huis meestal gepaard met de aanleg van een grote tuin. Een grote tuin kan ongetwijfeld leuk zijn voor kinderen maar als de kinderen groot worden en hun vleugels uitslaan dan wordt de grote tuin eerder een vloek dan een deugd. U wordt minder mobiel en moet daarom soms behoorlijke bedragen uitgeven aan het onderhoud van die grote tuin. De droomwoning van de babyboomer is er dan ook meestal één zonder een gigantische tuin. Een mooi aangelegd terras en een bijhorende kleine tuin bieden quasi hetzelfde plezier. Door de steeds warmer wordende zomers van de afgelopen jaren is de vraag naar een zwembad in de tuin enorm gestegen. Mede door deze sterke vraag zijn er heel wat fabrikanten en leveranciers actief in deze sector waardoor er voor elk budget wel een oplossing beschikbaar is. Een privé zwembad is altijd een exclusieve meerwaarde voor de woning zeker wanneer ’s avonds de onderwaterverlichting aangeschakeld is krijgt de tuin een gezellige en chique sfeer. Naast de zwembaden zitten ook de luxe op maat gemaakte poolhouses in de lift. Ook een verwarmde buitenjacuzzi waar men bij koud weer lekker kan relaxen zijn bijzonder populair. Mensen die het onderhoud van de tuin echt niet zien zitten kiezen in de meeste gevallen bewust voor het comfort van een penthouse met groot dakterras of een exclusief appartement met een mooi uitzicht en een zuidgeoriënteerd terras.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart