Investeer nu in nieuwbouw. Kies voor zekerheid en een lagere energiefactuur Menlo Park

Investeer nu in nieuwbouw. Kies voor zekerheid en een lagere energiefactuur Menlo Park

De voorbije weken titelde verschillende Vlaamse kranten dat de vastgoedprijzen onder druk staan en zelfs afhankelijk van het segment, in dalende lijn zitten. Om deze stelling extra kracht bij te zetten werden talrijke ‘financiële experts’ aan het woord gelaten. Kleine nuance, dit zijn dezelfde experts die bij het begin van de coronapandemie ook een gemiddelde vastgoedcorrectie voorspelden van ongeveer -5%. In werkelijkheid na twee jaar coronapandemie, zijn de vastgoedprijzen allesbehalve gedaald en afhankelijk van het segment en de regio eerder 10 à 15 procent gestegen.

Menlo Park: nieuwbouwwoningen te koop in Sint-Amandsberg te koop bij immo Da Vinci

Anno 2022 is er opnieuw een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod

Om één en ander scherp te stellen moeten we inderdaad de feiten durven benoemen. De gevolgen van de coronapandemie hadden de voorbije twee jaren een uitermate positief effect op de vastgoedmarkt. Er ontstond een nieuw algemeen bewustzijn naar meer ruimte en wooncomfort met als gevolg een grote vraag naar woningen met tuin en ruime appartementen. Deze vraag werd nog extra aangevuurd door de extreem lage rente met als gevolg dat de vastgoedprijzen pijlsnel de hoogte zijn ingeschoten. Anno 2022 is deze corona-vastgoedhausse voorbij, de rente is wat gestegen en de onzekerheid met de oorlog in Oekraïne zorgt voor terughoudendheid bij de kandidaat-kopers. De vastgoedmarkt is dus genormaliseerd met terug een gezonder evenwicht tussen vraag en aanbod.

De vastgoedmarkt in Vlaanderen evolueert in twee snelheden

De Vlaamse kranten met in hun kielzog de financiële bankexperts, schrijven meestal over de vastgoedmarkt als één geheel. In het beste geval maken ze nog een verschil tussen woningen en appartementen, maar daar stopt het dan ook. Om de prijszetting van vastgoed in Vlaanderen goed te begrijpen moet er vooral gekeken worden naar het verschil tussen nieuwbouw- en oudere panden. De voorbije jaren zijn deze twee segmenten immers volledig in omgekeerde richting beginnen evolueren. Een merendeel van de kandidaat-kopers kiest voor zekerheid en komt automatisch uit bij een modern nieuwbouwpand. Oudere panden daarentegen bevatten te veel risico’s waardoor ze meer en meer vermeden worden. Deze evolutie zorgt ervoor dat de prijzen van nieuwbouw sterk zijn gestegen en de prijzen van oudere panden eerder in dalende lijn zitten. Met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar behoren de Belgische woningen tot de oudste van Europa. Als we alleen nog maar naar Vlaanderen kijken, stellen we vast dat 21 procent van de woningen met elektriciteitsproblemen kampt, 20 procent zit met een lekkend dak of vochtige muren, 16 procent condensatieproblemen heeft en zelfs 10 procent met water in de kelder zit.

Kandidaat-kopers die wachten op een prijsdaling zullen terugkomen van een kale reis

Bent u ook een kandidaat-koper die risico’s wil vermijden en de energiefactuur laag wil houden, richt uw vizier dan naar moderne nieuwbouwpanden. Deze nieuwbouwpanden zullen meer kosten in aankoop, maar besparen u wel onnodige kopzorgen of andere financiële aderlatingen. In deze context is bij nieuwbouwprojecten wachten op een vermoedelijke prijsdaling een bijzonder slechte raadgever. De kans dat de prijs van een gemiddeld nieuwbouwproject de komende maanden nog verder zal stijgen is immers bijzonder groot. De spectaculair opgelopen grondstofprijzen, de duurdere transportkosten en de gestegen lonen zullen in veel gevallen nog voor de zomer doorgerekend worden in de prijs van nieuwbouwprojecten. Daarnaast wachten ook meer en meer projectontwikkelaars met de lancering van nieuwe projecten. Nu relatief goedkoop verkopen en binnen een jaar aan 20 procent duurder bouwen is immers niet het meest rendabele businessplan voor de bouwpromotor. Het nieuwbouwaanbod krimpt dus zienderogen, waardoor er in bepaalde regio’s nu reeds opnieuw een tekort dreigt.

Naar het einde van het jaar zal de rente waarschijnlijk verder oplopen

Ondanks de gestegen rente dit jaar, staat deze historisch gezien met gemiddeld 2 procent nog altijd bijzonder laag. Als we echter naar het einde van het jaar evolueren naar 2,5 à 3 procent hypothecaire rente kan u maar beter nu de knoop doorhakken. Een klein rekensommetje leert ons immers wanneer u 250.000 euro leent met een looptijd van 20 jaar aan een vaste rente van 2 procent, u ongeveer 53.000 euro aan interesten zal betalen. Wanneer u hetzelfde bedrag aan een vaste rente van 3 procent moet lenen zal u meer dan 80.000 euro intrest betalen. Enkele maanden langer wachten kan u dus alleen al aan intrest, meer dan 25.000 euro extra kosten. We geven u voor alle duidelijkheid geen financieel advies, bovenstaande stelling is dan ook louter informatief. Durf echter de feiten zelf goed analyseren en probeer een beetje door de (soms wat subjectieve) krantenkoppen heen te lezen wanneer u een vastgoedbeslissing neemt.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart