Waarop moet u letten als u een appartement koopt

Waarop moet u letten als u een appartement koopt

Wie op zoek gaat naar een eigen woning zal de keuze moeten maken tussen een huis of een appartement. Zowel huizen als appartementen hebben elk hun specifieke voor- en nadelen. Wie kiest voor de aankoop van een appartement doet dit meestal zeer bewust. Grootste argument is en blijft het beschikbare budget, waarbij in Vlaanderen in veel gevallen de prijs van een appartement meestal goedkoper is dan de prijs van een klassiek huis.

Naast het prijsvoordeel biedt een appartement nog enkele belangrijke pluspunten. De meeste appartementen zijn immers goed gelegen in een stadscentra of een lokale dorpskern in de directe nabijheid van winkels, horeca en scholen. Een appartement geeft ook een grotere vorm van veiligheid met een afzonderlijke inkomhal en meer sociale controle. Ook de algemene onderhoudskosten bij een appartementsgebouw, zeker in een nieuwbouwproject, liggen een pak lager dan bij een traditioneel huis. De kosten aan het appartementsgebouw worden immers samen gedragen en verdeeld over alle eigenaars in het gebouw. We geven u alvast enkele nuttige tips mee waarop u moet letten bij de aankoop van een appartement.

Goed begonnen, is half gewonnen

Doe op voorhand grondig uw huiswerk. Wie vastgoed aankoopt mag niet zomaar over één nacht ijs gaan. Vastgoed aankopen is en blijft een slimme investering maar is wel gebonden aan een groot financieel engagement. U hebt er dus alle voordeel bij om de vastgoedmarkt goed te verkennen. Van zodra u er min of meer aan uit bent in welke regio u wilt wonen, kan u op onderzoek. Enerzijds kan u in Home & Trends magazine per regio al een uitgebreid vastgoedaanbod terugvinden met zowel bestaande appartementen als nieuwbouwprojecten. Daarnaast kan u ook zelf aan de slag en eens rondrijden in de stad, het dorp of de wijk zodat u een concreet zicht krijgt op het lokale aanbod van appartementen. Bovendien kan u, afhankelijk van uw eigen noden, in de praktijk aftasten welke winkels, scholen en sportaccommodatie beschikbaar zijn in de directe omgeving. Hebt u enkele potentiële appartementen in het vizier en bent u op de hoogte van de verkoopprijzen… dan kan u vervolgens nagaan hoeveel tijd u zal nodig hebben voor de dagelijkse woon- en werkverplaatsing. Doe deze oefening niet alleen op een rustige zondagmiddag bij weinig verkeer, maar verplicht uzelf ook gedurende de spitsuren het traject eens af te leggen.

Koopt u een bestaand appartement of gaat u voor een nieuwbouwappartement

Veel kopers worstelen met de vraag of ze een bestaand appartement moeten kopen of toch moeten gaan voor een nieuwbouwappartement. Ook in deze context is het belangrijk om daar met een open vizier naar te kijken. Een bestaand appartement zal in de meeste gevallen iets goedkoper uitkomen tegenover een nieuwbouwappartement. Durf echter deze goedkopere aankoopprijs kritisch te bekijken, zeker wanneer u van plan bent om een ouder appartement te kopen. De kans is immers groot dat het ouder appartementsgebouw de komende jaren onderhevig zal zijn aan noodzakelijke en misschien dure onderhoudswerken. Informeer u daarom altijd vrijblijvend bij de verantwoordelijke syndicus zodat u als potentiële koper een goed zicht krijgt over de mogelijke toekomstige kosten.

In bepaalde oudere appartementsgebouwen zijn dergelijke onderhoudskosten zoals het vervangen van ramen, het installeren van een nieuwe lift of een gevelrenovatie al uitgevoerd. In zulke gevallen kan u als koper misschien toch een budgetvriendelijk appartement kopen terwijl u weet dat de grootste kosten al uitgevoerd zijn. Als de syndicus echter aangeeft dat dergelijke onderhouds- of renovatiekosten nog niet werden uitgevoerd dan moet u bijzonder alert blijven en beseffen dat u vroeg of laat geconfronteerd zal worden met extra kosten. Nieuwbouwappartementen daarentegen zijn doorgaans iets duurder, maar door de verplichte tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer, blijft u als eigenaar wel bespaard van onverwachte kosten.

Stijgende energieprijzen zorgen voor een vastgoedshift naar zuinigere appartementen

Voor de toekomst zal de invloed van het EPCpeil (of energieprestatiecertificaat) een steeds grotere invloed hebben op de prijs van een appartement. Een energiezuinig appartement is immers het beste wapen tegen de stijgende energieprijzen. Moderne nieuwbouwappartementen met een laag EPC-peil hebben dus een streepje voor omdat ze u als eigenaar veel beter beschermen tegen de torenhoge energieprijzen. Kijk dus als koper van een appartement niet enkel en alleen naar de zichtbare voordelen zoals een goede locatie, een groot terras en veel lichtinval. Als uw portemonnee u lief is dan neemt u ook best het EPC-peil eens goed onder de loep, wetende dat een gunstig EPC-peil u in de toekomst heel wat geld kan besparen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart