Bent u op zoek naar een huurwoning? Gebruik dan dit stappenplan

Bent u op zoek naar een huurwoning? Gebruik dan dit stappenplan

Meer en meer Belgen maken de keuze om een woning of appartement te huren omdat ze op die manier kunnen genieten van een grotere flexibiliteit met betrekking tot hun werk of privéleven. Daarnaast zorgen ook de onzekere tijden en het toenemend aantal nieuwe gezinssamenstellingen voor een gestegen vraag op de huurmarkt. Bent u ook één van de vele Belgen die momenteel op zoek is naar een huurwoning? We helpen u graag op weg met enkele nuttige tips & tricks.

Wat is uw (huur)budget?

Voordat u de actieve zoektocht naar het ideale huurpand start is het cruciaal om eerst uw huurbudget te bepalen. Net zoals bij een maandelijkse afbetaling voor een lening, zal ook de maandelijkse huur immers een serieuze hap uit uw inkomen nemen. Hou er rekening mee dat er naast de eigenlijke huur nog andere kosten zijn. In het geval van een appartement moet u maandelijks ook een aandeel betalen in de gemeenschappelijke kosten voor onder meer de lift en het algemeen onderhoud van het gebouw. Daarnaast is er ook de verplichte brandverzekering en de maandelijkse kosten voor water, verwarming, elektriciteit en internet. Voor de verzekering betreft het een polis die uw persoonlijke aansprakelijkheid als huurder dekt bijvoorbeeld in het geval van een brand. Bij aanvang van de huurovereenkomst zal u tevens een huurwaarborg moeten betalen die maximaal drie maanden huur mag bedragen. Die waarborg wordt geparkeerd op een geblokkeerde bankrekening. Betaal deze waarborg dus nooit in cash of via een overschrijving rechtstreeks aan de huisbaas. Vergeet tenslotte ook niet dat de huurprijs jaarlijks geïndexeerd kan worden.

Uw (huur)budget is bepaald, de zoektocht kan beginnen

U hebt zicht op uw beschikbaar huurbudget en het totale kostenplaatje… dan kan u de zoektocht naar uw droompand beginnen. De meeste kandidaat-huurders weten goed wat ze willen. Ze weten in welke regio ze willen wonen en afhankelijk van hun situatie hebben ze een uitgesproken voorkeur voor een studio of een klassiek 2-slaapkamer appartement. Ook het wooncomfort speelt steeds een grotere rol waarbij een aangenaam terras of een stijlvolle keuken en badkamer niet onbelangrijk zijn. Het pand moet ook goed gelegen zijn met parkeergelegenheid of een bushalte in de buurt. Met het beschikbare budget in het achterhoofd en de oplopende dure energiekosten neemt u best ook de energiezuinigheid van het pand onder de loep. Een leuk pand huren, maar elk jaar letterlijk vele honderden euro’s extra energiekosten opstoken is niet het beste plan. Bekijk dus grondig het energieprestatiecertificaat (EPC), een document dat trouwens verplicht aanwezig moet zijn. Naast het gebruik van zoekertjes op immosites springt u best ook eens binnen bij enkele lokale immokantoren. Immokantoren krijgen bijna dagelijks nieuwe zoekertjes binnen die in veel gevallen nog niet online staan of actief gepromoot worden. Geef dus duidelijk door wat u wenst, in welke buurt en wat uw budget is. De kans is groot dat het immokantoor u dezelfde dag nog belt met een voorstel om enkele recente panden te bezoeken die nog niet of nog maar net op de markt zijn.

U hebt uw ideale huurpand gevonden

Van zodra u uw ideale huurpand hebt gevonden begint het administratieve luik. De verhuurder zal u een huurovereenkomst bezorgen. Deze huurovereenkomst is de basis van alles, lees dus dit document goed na. Bekijk eerst alle feiten zoals uw persoonlijke gegevens, de afgesproken huurprijs, uw bijdrage in de algemene kosten, de huurwaarborg en de voorziene huurperiode. Toegegeven een huurovereenkomst leest niet als een spannende roman en is dan ook niet het meest boeiende document om te lezen. Toch is het niet onbelangrijk om ook de kleine lettertjes te lezen en te begrijpen. U tekent immers een bindende overeenkomst die u als huurder verbindt aan een reeks rechten en plichten. Zijn er zaken die u niet begrijpt stel dan vragen of laat u bijstaan door mensen die hier meer in thuis zijn. Werkt u met een makelaar dan zal u als snel merken dat hij met zijn ervaring en expertise ook een onmisbare schakel is in deze fase van de administratieve afwikkeling. Tot slot… onderteken nooit een huurovereenkomst zonder een bijhorende plaatsbeschrijving. Een plaatsbeschrijving omvat een gedetailleerde beschrijving van de woning of het appartement voorafgaand de overdracht van de sleutels. Dit document veelal ook voorzien van enkele tientallen foto’s, legt de fysieke staat van het pand vast zodat u na de huurperiode mogelijke conflicten met de verhuurder kan vermijden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart