De verkoop van exclusief vastgoed blijft het bijzonder goed doen

De verkoop van exclusief vastgoed blijft het bijzonder goed doen

Vorig jaar werden in Vlaanderen ruim 1.200 huizen en appartementen verkocht met een verkoopprijs van meer dan 1 miljoen euro. 2021 Was dan ook een absolute grand cru voor de luxevastgoedmarkt met bijna vier ‘miljoenendeals’ per dag en een duizelingwekkende totaalomzet die meer dan 2 miljard euro aantikte.

Statig landhuis in een groene omgeving in Waasmunster te koop bij Engel & Völkers Gent-Centrum

De enorme vraag naar luxevastgoed wordt in grote lijnen door drie factoren gedreven. Ten eerste is er de lage rente die ervoor zorgt dat geld ontlenen relatief goedkoop is. Sinds de lente van dit jaar is de rente wel langzaam maar zeker beginnen stijgen, maar vanuit een historisch standpunt zijn de huidige intrestvoeten met gemiddeld 2,5 à 3 procent nog steeds laag. Inflatie is een tweede element die ervoor zorgt dat vermogende Belgen hun centen meer en meer in vastgoed investeren. De voorbije decennia heeft vastgoed immers al vele malen bewezen grotendeels inflatiebestendig te zijn. Een derde zaak die vooral eind vorig jaar heeft meegespeeld zijn de hogere registratierechten. Sinds begin dit jaar zijn deze gestegen van 10 naar 12 procent op een tweede woning. Heel wat Belgen hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar dan ook hun vastgoedplannen versneld uitgevoerd om te ontsnappen aan deze hogere registratierechten.

De markt van de luxe appartementen boomt als nooit tevoren

Enkele jaren geleden was een televisieprogramma zoals ‘Million Dollar Listing New York’ bijzonder populair in Vlaanderen. Makelaars uit New York gaven ons een glimp van prestigieuze penthouses en prachtige lofts gelegen in hartje Manhattan. Spectaculaire uitzichten over Central Park en een afwerkingsgraad buiten categorie resulteerde in een prijskaartje die de Tv-kijker af en toe naar adem deed snakken. Ondertussen is deze luxevastgoedmarkt ook in Vlaanderen big business geworden. De vraag naar luxevastgoed is de voorbije jaren dermate groot geworden dat heel wat projectontwikkelaars hier hebben op ingespeeld met een uitgekiemd aanbod van grotere appartementen, exclusieve penthouses en riante duplexen. In steden zoals Knokke, Oostende, Gent, Antwerpen en Leuven is de vraag naar luxeappartementen zo groot dat het aanbod amper kan volgen. Kandidaat-kopers zijn van allerhande pluimage, maar het zijn vooral de kapitaalkrachtige 45-plussers die overduidelijk de markt van het luxevastgoed naar zich toetrekken. Veelal gaat het hier om succesvolle ondernemers of mensen met een vrij beroep zoals dokters, tandartsen en advocaten.

Moderne nieuwbouwpanden hebben een streepje voor op oudere panden

Wie op zoek is naar exclusief vastgoed heeft in veel gevallen een uitgesproken voorkeur voor nieuwbouw huizen en moderne appartementen. De specifieke vraag naar nieuwbouw wordt hoofdzakelijk gedreven door de huidige realiteit van oplopende energieprijzen. Luxepanden beschikken meestal over heel wat vierkante meters wooncomfort met in sommige gevallen ook extra ruimte voor een zwembad, een fitness of een bibliotheek. Veel en extra ruimte zijn altijd aangenaam en zorgen voor een toegevoegde waarde, anderzijds moet al die extra ruimte ook verwarmd en gekoeld worden. Vermogende Belgen zijn zich dus meer dan ooit bewust van de gestegen energiefactuur waarbij ze naast de ligging, het comfort en de afwerkingsgraad van de woning bijzondere aandacht zullen besteden aan de duurzaamheid en het energiepeil. Luxe nieuwbouwpanden hebben in deze context een streepje voor op oudere panden.

Zeer exclusief en uiterst luxueus landhuis in uniek domein in Aalter te koop bij Immo Dochy

Oude exclusieve villa’s die na een totaalrenovatie instapklaar worden aangeboden zijn geliefd Kapitaalkrachtige kandidaat-kopers staan soms weigerachtig tegenover een renovatieproject, zeker nu de materiaalprijzen en wachttijden oplopen. Bepaalde renovatiebedrijven spelen hier echter handig op in en gaan zelf proactief oudere villapanden opkopen en renoveren. Ze doen dit meestal in samenwerking met een gevestigde projectontwikkelaar of makelaar. De ontwikkelaar of makelaar neemt het commerciële en marketing luik voor zijn rekening waarbij het renovatiebedrijf zich ten volle kan concentreren op de eigenlijke renovatie. Vooral in Knokke Zoute worden op deze manier elk jaar tientallen exclusieve villa’s opgekocht, gerenoveerd en weer opnieuw op de markt gezet. Deze panden zijn uiterst geliefd omdat ze na hun renovatie een hoogstaand wooncomfort garanderen en tevens beantwoorden aan de strengste energienormen. Bovendien kan de koper op die manier genieten van een instapklare woning op een unieke locatie, met in veel gevallen een mooie grote tuin. Dergelijke bedrijven die zich in dit marktsegment hebben gespecialiseerd ontzorgen de klant en bieden veelal een kant-en-klaar verhaal aan, inclusief de totaalinrichting en de styling.

In luxevastgoed gaan een stijlvol interieur en een beeldbepalende architectuur hand in hand

De tijd dat een luxe villa of prestigieus appartement er enkel goed moest uitzien aan de buitenkant en qua interieur soms een allegaartje was van stijlen en kleuren ligt definitief achter ons. Vandaag de dag besteden eigenaars van luxevastgoed ten minste evenveel aandacht aan de buitenkant van hun conceptueel te werk waarbij ze naast een beeldbepalend gebouw ook rekening houden met de lichtinval en de fysieke oriëntatie. Conform de wensen en verwachtingen van de klant werkt de interieurarchitect nauw samen met de ontwerpende of uitvoerende architect. Het is net in deze uitgewerkte totaalvisie dat exterieur en interieur samenvloeien tot één coherent geheel. Daarbij worden moeite noch kosten bespaard voor een ‘next-level’ interieur met een elegant en tijdloos karakter. Om dit te verwezenlijken worden enkel hoogstaande en kwalitatieve materialen gebruikt. Duurzame tropische houtsoorten in combinatie met klassevolle marmeren en bronzen accenten worden geïntegreerd in een chique interieursetting.

Unieke villa in Herzele met ruim perceel en zwembad te koop bij Immo Da Vinci

Bij een luxueuze villa of een iconisch penthouse kunnen design tuinmeubelen niet ontbreken

Door de gevolgen van de Covidpandemie hebben heel wat mensen opnieuw de enorme me buitenterras. De vastgoedcijfers spreken dan ook boekdelen waarbij heel wat kandidaat-kopers steevast op zoek gaan naar een woning met een leuke tuin of een appartement met een ruim terras. Ook in luxevastgoed speelt deze nieuwe mindset van outdoor-living een belangrijke rol. Heel wat luxueuze villa’s zijn voorzien van een prachtig aangelegde tuin waarbij een zwembad en poolhouse niet kunnen ontbreken. De voorbije jaren is ook design tuinmeubilair bezig aan een opmars. Vooral exclusieve tuinsets van gerenommeerde fabrikanten doen het uitstekend. Een sector waar heel wat Belgische topfabrikanten ook een wereldwijde naam en faam hebben opgebouwd met kwalitatieve producten en prachtige designs.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart