Energiezuinige investeringen in particulier investeringsvastgoed

Energiezuinige investeringen in particulier investeringsvastgoed

De overheid moedigt huiseigenaars aan om de komende jaren massaal te investeren in het energiezuinig maken van woningen. Geldt dat ook als je als particulier wil investeren in vastgoed?

Als u als particulier investeert in een energiezuinige woning, kunt u op verschillende manieren steun krijgen in de vorm van premies. De meeste premies richten zich op huiseigenaars, omdat zij een grote rol spelen in de energietransitie. In Vlaanderen zijn er immers een pak huizen die gerenoveerd moeten worden omdat ze danig verouderd zijn. Met een goed geïsoleerde (huur)woning kan de bewoner tot 40% op zijn energierekening besparen.

Verschillende premies mogelijk

Het overzicht van de vele premies voor energiebesparende maatregelen vindt u het makkelijkst terug via de website www.vlaanderen.be/subsidiesvoor-energie besparende-maatregelen-in-woningen Via de premiezoekrobot zoekt u in functie van uw gemeente naar alle premies waarop u in Vlaanderen recht heeft als het gaat om energiezuinige maatregelen.

Op dit moment bestaan er premies voor:

  • dakrenovatie en dakisolatie
  • ramen (glas en schrijnwerk)
  • sanitair
  • zonneboiler
  • muur- en vloerisolatie
  • verwarmingsinstallatie
  • elektriciteitsinstallatie

Voor wie verhuurt aan kwetsbare huurders biedt Fluvius nog de Huur- en isolatiepremie, een extra hoge premie voor een dakisolatieproject, beglazings project en spouwmuurisolatieproject in slecht geïsoleerde huurwoningen. Het gaat dan om woningen op de private huurmarkt waarvan de bewoner behoort tot een bepaalde doelgroep.

Wat met fiscale aftrekbaarheid?

Als verhuurder is een fiscale aftrek in de personenbelasting enkel nog mogelijk in bepaalde gevallen.

1. Installatie van een vast laadstation (laadpalen) Als u bij u thuis een laadstation voor elektrische wagens installeert, kunt u genieten van een belastingvermindering voor de uitgaven die u daarvoor doet van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024.

2. Vermindering van de onroerende voorheffing voor het bouwen van een woning/appartement met een laag E-peil Wie een energiezuinige woning of ander gebouw laat optrekken, kan vermindering krijgen op de onroerende voorheffing. De vermindering geldt ook voor gebouwen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet, en wordt vastgelegd in een energieprestatiecertifi caat, het EPC Bouw. www.vlaanderen.be/vermindering-van-de-onroerendevoorheffi ng-voor-energiezuinige-gebouwen

3. Uitgaven voor de bescherming van onroerend erfgoed Investeert u als eigenaar, erfpachthouder, vruchtgebruiker of opstalhouder in de restauratie en het onderhoud van beschermd onroerend erfgoed? Dan kunnen de uitgaven voor uitgevoerde werken in aanmerking komen voor belastingvermindering, als u gedomicilieerd bent in Vlaanderen of Wallonië. www.onroerenderfgoed.be/ vermindering-personenbelasting

Wat biedt de toekomst?

In het kader van een mogelijke toekomstige wijziging van de fi scaliteit voor onroerend goed denkt Minister van Financiën Van Peteghem eraan om de huurinkomsten belastbaar te maken. Maar dan wel met de mogelijkheid om gemaakte onkosten voor verbouwing of onderhoud aan die woningen aftrekbaar te maken.

Hebt u zelf een vastgoedvraag? Stuur ze naar info@multum.be

Multum-expert Danny De Winter


Maak zélf de juiste keuze De specialisten van Multum Accountants geven u de juiste raad bij elke beslissing die u neemt over uw privé- of bedrijfsvermogen. Contacteer ons voor een gesprek: info@multum.be of telefonisch via 09/367.93.27.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart