Steeds meer Vlamingen schakelen een vastgoedmakelaar in

Steeds meer Vlamingen schakelen een vastgoedmakelaar in

De Vlaming schakelt steeds vaker een vastgoedmakelaar in voor de verkoop van z’n woning. Vooral de waslijst aan attesten schrikt de particuliere verkoper af om de verkoop in eigen handen te nemen. Uit recent onderzoek van vastgoedwebsite Zimmo blijkt dat 31 procent van de Vlamingen z’n woning zelf wenst te verkopen. In zowel 2020 als 2021 was dat nog 39 procent. In Limburg wil zelfs maar 24 procent nog alles in de hand houden. De verklaring? Het wordt steeds ingewikkelder voor wie zelf de verkoop wil regelen. Dat ziet ook Edith Bijnens, business developer Vastgoed en Preventie bij Syntra PXL.

“Je hebt wel wat nodig als je een woning wil verkopen. Denk aan een stedenbouwkundig uittreksel, een bodemattest, een keuringsverslag van de elektriciteit, een postinterventiedossier, het energieprestatiecertificaat, een asbestattest… Uiteindelijk moet je dan ook nog de compromis opmaken. Als je dat allemaal zelf wil doen, is dat niet evident.”

In plaats daarvan kiezen we steeds vaker voor een makelaar. De helft van de Vlamingen laat de verkoop liever over aan een vastgoedmakelaar, blijkt uit het onderzoek. Vooral de 45-plussers kiezen zo voor ontzorging, de 25- tot 44-jarigen houden het wel graag zelf in de hand. In Limburg schakelt zelfs 59 procent een makelaar in.

Maar hoe kies je de beste? “Ik zou eerst een schatting van de woningprijs vragen. Dat is gratis”, zegt Kristof Vanderbeken, owner & founder van Immo Zone . “Die schatting zal trouwens nooit gelijk zijn, aangezien schatten geen exacte wetenschap is. De markt is tegenwoordig zo veranderd dat schatten moeilijk geworden is.”

Nog uit het onderzoek blijkt dat 17 procent via een notaris wenst te verkopen. Er zijn dan twee mogelijkheden: uit de hand of via een openbare veiling. In het eerste geval betaal je het ereloon van de notaris (zo’n 2 procent van de verkoopprijs). “Een notaris mag vastgoed verkopen, maar niet op commerciële wijze”, zegt Vanderbeken. “Daardoor mag hij dus maar beperkt adverteren.” Openbare veilingen gebeuren de laatste jaren vooral online, via het platform Biddit. “Biddit lijkt niet in staat om aan alle verwachtingen van verkopers te voldoen, gezien het gebrek aan begeleiding tijdens bezoeken, de kosten die in rekening worden gebracht, zelfs als er geen verkoop plaatsvindt, het ontbreken van een grondige solvabiliteitscontrole van potentiële kopers en andere beperkingen die de verkoop negatief kunnen beïnvloeden.”, zegt Vanderbeken

Los van de eventuele tussenpersoon die je aanduidt voor de verkoop, zijn er nog allerlei formules. Zo kan je ervoor kiezen om je huis te verkopen met lijfrente.

De koper betaalt een bedrag voor het huis, maar de verkoper blijft erin wonen zolang hij of zij leeft. Al die tijd betaalt de koper nog een maandelijkse som. Dat stopt pas wanneer de verkoper overlijdt. “Dat gebeurt niet meer zo vaak”, zegt Bijnens. “Nog zo’n formule is huurkopen. “De koper tekent al een verkoopovereenkomst die doorgaat zodra hij x-aantal keer huur betaald heeft”, zegt Cosemans. “Dat is dus vrij strikt. Een gelijkaardige formule, hamsterhuren, is iets flexibeler. Dan huur je, en krijg je daarna een optie tot aankoop. Je kan je dus wel nog bedenken tijdens de huurperiode. Die werkwijze neemt wel toe in populariteit.”

Bron: Het Belang van Limburg

BEKIJK ONS VOLLEDIG AANBOD OP WWW.IMMO-ZONE.BE

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart