Nieuwbouwmarkt krijgt extra zuurstof door de dalende hypotheekrentes in 2024

Nieuwbouwmarkt krijgt extra zuurstof door de dalende hypotheekrentes in 2024

Voor de algemene woningrente waren zowel 2022 als 2023 een ‘annus horribilis’. Om de oplopende inflatie te fnuiken deed de ECB (de Europese Centrale Bank) immers een hele reeks ingrijpende renteverhogingen. Het resultaat van deze verschillende stijgingen had een zware impact op de hypotheekrente die gradueel opliep van gemiddeld 1 à 1,5 procent in januari 2022 naar 3,5 à 4 procent in november 2023.

Sinds eind 2023 is er echter een kantelpunt merkbaar met een neerwaartse trend van de woonrente. De piek lijkt dus bereikt te zijn waarbij vastgoedexperts verwachten dat gedurende 2024 de rente nog een stukje verder kan zakken. Hierdoor zien immokantoren en bouwpromotoren sinds enkele weken ook weer verhoogde activiteit met meer kandidaat-kopers die zich terug voorzichtig op de vastgoedmarkt begeven. De dalende hypotheekrente zorgt dus voor extra zuurstof op de investerings- en nieuwbouwmarkt waardoor de kans groot is dat de vraag naar residentieel vastgoed de komende maanden opnieuw zal toenemen.

SINDS ENKELE WEKEN ZIT DE GEMIDDELDE RENTE VOOR WOONKREDIETEN IN EEN DALENDE CURVE

Na bijna 18 maanden van onafgebroken renteverhogingen is de daling van de voorbije weken een belangrijk feit. Goed nieuws dus voor kandidaat-kopers want een lagere rente zorgt ervoor dat hun totaal intrestbedrag een heel pak gunstiger zal uitvallen. Om het tastbaar te maken geven we een praktisch voorbeeld. Wie begin november 200.000 euro leende op 25 jaar, betaalde met een vaste rentevoet van toen 3,90 procent nog 1.037 euro per maand af. Aan het eind van die termijn zal men dan 111.162 euro intrest hebben betaald. Met een huidige gemiddelde rentevoet van 3,30 procent betaalt men 975 euro per maand en 92.425 euro intresten. Een verschil van 62 euro per maand of een intrestbedrag van bijna 19.000 euro over een periode van 25 jaar. Niet alleen krijgen kandidaat-kopers op die manier meer budgettaire mogelijkheden, ook de vastgoedinvesteerders kunnen profiteren van deze dalende rente.

GESTABILISEERDE VERKOOPPRIJZEN ZORGEN TERUG VOOR EEN BETER EVENWICHT TUSSEN VRAAG EN AANBOD

De voorbije jaren zijn woningen in Vlaanderen spectaculair gestegen in prijs. De hoge vraag in combinatie met de groene transitie en de door inflatie gestegen bouwkosten resulteerden bijna elk kwartaal in significante prijsstijgingen. Mede door de hoge rente is in 2023 de vraag naar woningen een deel bekoeld. Ook de prijzen van bouwmaterialen zijn gestabiliseerd en door de dalende vraag is er terug meer concurrentie op de vastgoedmarkt. Binnen deze context zijn de verwachtingen dat residentieel vastgoed qua verkoopprijzen de komende maanden geen al te grote bokkensprongen meer zal maken. Energiezuinige nieuwbouwprojecten genieten wel nog steeds een hoge vraag waardoor hun verkoopprijzen wellicht zullen meestijgen met de algemene inflatie. Voor oude energieverslindende woningen worden eerder prijsdalingen voorspeld. Vooral de panden met een EPC-label E en F staan sterk onder druk. Sinds 1 januari 2023 geldt immers de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen waardoor een nieuwe eigenaar van een woning of appartement met label E of F verplicht moet renoveren naar label D of beter, en dit binnen de 5 jaar. Voor oudere woningen is de kans dus groot dat u in 2024 goedkoper zal kunnen aankopen dan in 2023.

“ Op deze moment zitten we in een soort van tussenperiode. Een periode waarbij vraag en aanbod vrij goed in evenwicht zijn, de verkoopprijzen interessant zijn en de rente bovendien in een dalende curve zit. Een ideale periode dus om te handelen. ”

DE TUSSENPERIODE WAARIN WE ONS NU BEVINDEN IS EEN GUNSTIGE PERIODE OM TE KOPEN OF TE INVESTEREN

Als kandidaat-koper of vastgoedinvesteerder zijn zowel de dalende rente als de gestabiliseerde verkoopprijzen een reden om nu te handelen. Niemand heeft een glazen bol, maar experts gaan er wel vanuit dat naarmate de rente eventueel verder kan dalen er een tegenreactie zal komen vanuit de markt. Van zodra er weer een pak meer vraag komt is de kans immers groot dat dit op termijn weer zal resulteren in duurdere vastgoedprijzen. Op deze moment, tijdens de eerste zes maanden van 2024, zitten we nog in een soort van tussenstation. Een tussenfase waarbij zowel de rente daalt en er nog een vrij goed evenwicht is tussen vraag en aanbod. Bovendien ook een periode waarin de verkoopprijzen interessant zijn en er in sommige gevallen zelfs onderhandeld kan worden over de prijs.

ONTDEK DE VELE INTERESSANTE VASTGOEDOPPORTUNITEITEN BIJ UW LOKALE IMMOKANTOREN

Als u van plan bent om dit jaar een woning te kopen of te investeren in residentieel vastgoed, dan doet u er goed aan om nu reeds langs te gaan bij de immokantoren in uw buurt. U zal al snel merken dat er hier en daar zeker interessante opportuniteiten zijn. In nieuwbouw zal u ook vaststellen dat de prijzen grotendeels stabiel zijn en er opnieuw meer honger is bij de bouwpromotoren. Feiten, die samen met de gedaalde woonrente, zeker in uw voordeel spelen. Het zou kunnen dat de rentevoet nog een beetje kan dalen, maar anderzijds bestaat ook de kans dat hierdoor de vraag weer vrij snel zal stijgen waardoor de vastgoedprijzen opnieuw de hoogte kunnen ingaan. Spring daarom zeker vandaag nog eens binnen in één van de immokantoren of bouwpromotoren die u in deze Home & Trends kan terugvinden. Stuk voor stuk gerenommeerde bedrijven met een jarenlange ervaring en een uitgebreid en kwalitatief vastgoedaanbod in uw streek of aan de Kust.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart