Een welvarende regio met een enorme diversiteit aan woonmogelijkheden.

Een welvarende regio met een enorme diversiteit aan woonmogelijkheden.

De Leiestreek, genesteld in het hart van Oost- en West-Vlaanderen, is een gebied dat bekend staat om zijn pittoreske landschappen, rijke geschiedenis en bloeiende welvaart. Deze regio, die zich uitstrekt langs de oevers van de rivier de Leie, telt 27 steden en gemeenten. Steden die langs de Leie liggen combineren hun prachtige historische architectuur met een levendige hedendaagse cultuur. In Gent gaat geschiedenis naadloos over in moderniteit en in Kortrijk, historisch bekend om zijn welstellende textielindustrie, pronken de iconische Broeltorens als symbolische verwelkomingspoorten van de binnenstad.

De rivier de Leie met zijn meanderende loop en weelderige oevers is het perfecte decor voor wandelaars en fietsers die kunnen genieten van uitgestrekte routes die door het landschap slingeren langs velden en bossen. Ook qua economie en onderwijs behoort de Leiestreek tot één van de meest welvarende regio’s in Europa, met een hoge concentratie wereldvermaarde ondernemingen en tal van internationaal gerenommeerde hogescholen en universiteiten.

EEN BOEIENDE CLUSTER VAN AANGENAME PROVINCIESTEDEN, GEZELLIGE GEMEENTEN EN PITTORESKE DORPEN

Met een oppervlakte van bijna 1.100 vierkante kilometer en ruim 833.000 inwoners behoort de Leiestreek tot één van de dichter bevolkte regio’s in Vlaanderen. Een densiteit die zich wel hoofdzakelijk concentreert rondom steden en gemeenten als Gent, Kuurne, Kortrijk, Izegem, Roeselare, Harelbeke en Menen. Gemeenten als Meulebeke, Deinze, Dentergem, Anzegem, Ledegem, Moorslede en Spiere-Helkijn daarentegen, zijn een pak landelijker met meer dan 70 procent nog onbebouwd gebied. Zo behoort Spiere-Helkijn met zijn 2.000 inwoners al jaar en dag tot één van de meest landelijke gemeenten in Vlaanderen. Dat de stad Gent met zijn ruim 268.000 inwoners het meest verstedelijkt is hoeft niet te verwonderen. Gent is dus niet alleen met voorsprong de grootste stad van de Leiestreek maar ook de dichtst bevolkte. Maar niet elke stad in de Leiestreek is dichtbevolkt. Deinze bijvoorbeeld, dat enkele jaren geleden fuseerde met Nevele, is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten in België wat zich in verhouding tot zijn inwoneraantal vertaalt in amper 351 inwoners per vierkante kilometer. Hierdoor staat Deinze in het selecte lijstje van groenste steden in Vlaanderen met een onbebouwde oppervlakte van meer dan 75 procent. De diversiteit in de regio is dus bijzonder groot met een uiteenlopende verscheidenheid van aangename provinciesteden, rustige gemeenten en pittoreske dorpen.

OP ÉÉN JAAR TIJD VERWELKOMDE DE LEIESTREEK BIJNA 10.000 EXTRA INWONERS

Het grote aanbod aan diverse woonmogelijkheden zowel in de stad als het platteland, trekt al jaren heel wat bijkomende inwoners aan. Op één jaar tijd kon de Leiestreek bijna 10.000 extra inwoners verwelkomen. Vooral Gent, Kortrijk, Roeselare en Deinze hadden een sterke bevolkingsaangroei. Maar ook plaatsen als Harelbeke, Zwevegem en Deerlijk konden procentueel stevig groeien. In andere gemeenten zoals Ledegem, Avelgem en Zulte bleef het bevolkingscijfer ongeveer gelijk. Enkel in Dentergem en Sint-Martens-Latem was er een kleine afname qua inwoners. In zijn totaliteit kwam de bevolkingsaangroei in de Leiestreek met 1,14 procent ongeveer op hetzelfde uit dan het algemeen Vlaamse gemiddelde.

EEN VASTGOEDANALYSE VAN DE LEIESTREEK

Het voorbije jaar bedroeg de gemiddelde woningprijs in de Leiestreek 323.047 euro, wat ongeveer een status quo was met 2022. In deze context presteerde de Leiestreek goed vergeleken met andere Vlaamse regio’s waar er in veel gevallen een kleine terugval was. De prijsdaling manifesteerde zich hoofdzakelijk in oudere energieverslindende woningen. Dit segment van oudere woningen maakt nog steeds een groot aandeel uit van ons totale woonpatrimonium waardoor er een algemeen beeld ontstaat van dalende vastgoedprijzen. In het energiezuinige nieuwbouwsegment en de recent gerenoveerde woningen bleef de vraag echter bijzonder groot waardoor deze prijzen ook in 2023 zijn blijven doorstijgen. Voor de Leiestreek is Menen met een gemiddelde woningprijs van 195.284 euro, nog de enige gemeente die onder de symbolische grens van 200.000 euro blijft. Niet volledig onverwacht blijft Sint-Martens-Latem met een gemiddelde woningprijs van 787.138 euro de meest exclusieve gemeente in de Leiestreek.

De terugval in Sint-Martens-Latem was vorig jaar wel opmerkelijk maar is grotendeels te verklaren door een rustiger vastgoedjaar waarbij er ook in Latem aanzienlijk minder prestigieuze vastgoedtransacties waren. Sinds begin maart echter geven heel wat vastgoedkantoren en projectontwikkelaars aan dat er terug meer activiteit is bij kandidaat-kopers en dus ook de vastgoedtransacties opnieuw in een stijgende lijn zijn. In de Leiestreek namen in 2023 Zwevegem, Anzegem, Harelbeke, Avelgem, Kortrijk en Wevelgem met prijsstijgingen van respectievelijk +14,3 procent tot +7,7 procent, duidelijk het voortouw op de vastgoedmarkt. Vooral de populariteit van de gemeente Zwevegem viel op met een gemiddelde woningprijs van 317.998 euro in 2023 tegenover 278.099 euro in 2022. Ook de gemeente Anzegem presteerde met een stijging van +10 procent opvallend goed waarbij de gemiddelde woningprijs opklom naar 347.195 euro.

Leiepark – Sint Denijs Westrem te koop bij Immo Da Vinci

“ In de Leiestreek is het vooral de enorme diversiteit aan woonmogelijkheden in de stad en het platteland die heel wat bijkomende bewoners aantrekt. Zo kon vorig jaar de regio bijna 10.000 extra inwoners verwelkomen.”

Tabel – gemeenten in de Leiestreek – aantal inwoners 2023 versus 2022
Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in de Leiestreek 2023 versus 2022

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart