Een gratis check van je financiële situatie met als gevolg meer vrijheid.

Een gratis check van je financiële situatie met als gevolg meer vrijheid.

Met herfinancieren of hergroeperen van kredieten kunnen we een hoop mensen meer maandelijks comfort bieden !In de laatste verkiezingsweken waren beloftes om werkende mensen meer netto-loon te willen geven alom tegenwoordig in elk interview. Maar de doorsnee Vlaming maakt zich echter de bedenking of en wanneer ze dit überhaupt ooit gaan voelen in hun portemonnee. Moeten we daar echt op rekenen ?

Misschien is het toch beter om zélf het heft in handen te nemen door je financiën onder de loep te nemen en te kijken op welke manier je lopende leningen (al dan niet in combinatie met toekomstige plannen) beter kan georganiseerd krijgen? Want er zijn voldoende manieren om zelf meer financiële zuurstof te krijgen. Bij iFinco kijkt men vrijblijvend na of we met een aantal eenvoudige optimalisaties je maandlast lichter kunnen maken.

RENTEVOET OPTIMALISEREN

Een eerste manier om wat meer financiële ademruimte te ‘kopen’, is een optimalisatie van je rentevoet. ‘Mensen die al iets langer een lening lopen hebben, zullen vast wel eens gevloekt hebben bij het horen van de extreem lage rentevoeten waaraan kopers een poos geleden hun woning konden financieren’, aldus Mathias. ‘Het is een groot misverstand dat je een krediet dat je X jaar geleden (met een vaste of variabele rentevoet) voor een bepaald periode hebt afgesloten, ook voor de rest van die periode móet aanhouden. Je kan ten allen tijde vragen om je krediet te optimaliseren. Aan herfinancieren zijn wel wat kosten verbonden, maar voor kredieten die al iets langer lopen én nog een zekere looptijd voor de boeg hebben, is het absoluut interessant de oefening te maken. Gespreid over al die jaren, maken vele kleintjes een groot verschil! iFinco berekent graag of het sop de kolen waard is. Blijkt uiteindelijk van niet, dan is er geen man overboord, want ons advies is gratis.’

LOOPTIJD VERLENGEN

Er zijn nog andere ingrepen die je meer marge kunnen geven. Het verlengen van de looptijd van je hypotheek bijvoorbeeld. ‘Bij een herfinanciering kan je kiezen om het openstaand saldo te herfinancieren over een iets langere termijn’, legt Mathias uit. ‘Daardoor gaat je maandlast naar beneden. Heb je een woonbonus lopen? Geen zorgen, want die vervalt niet: ook na een herfinanciering kan men de fiscale aftrek behouden. Uiteraard wel voor de duurtijd én het bedrag dat openstaat op het moment van herfinanciering. En er is meer. Wie extra wil lenen voor een renovatie of werken aan zijn woning, heeft meteen een aanleiding om het totaalplaatje te herbekijken. ‘Je kan in dat geval de volledige eigendom herfinancieren aan betere voorwaarden’, bevestigt Mathias. Hij maakt er wel een belangrijke kanttekening bij: ‘Bedragen die geleend worden bovenop het openstaande saldo worden niet extra opgenomen in de fiscale aftrek. Je krediet zal als het ware opgesplitst worden in 2 luiken: een deel omvat dan het lopende (en dus fiscaal aftrekbare) krediet en een tweede deel betreft het extra budget voor de renovatie of verbouwing. Dat stuk komt niet in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HERFINANCIEREN EN HERGROEPEREN ?

Heb je naast je hypothecair krediet ook nog bijvoorbeeld een autofinanciering, een klein consumentenkrediet en/of een kredietlijn, dan is een hergroepering van kredieten wellicht interessant. ‘Alle lopende financieringen worden in dat geval samen bekeken om de druk van de verschillende (vaak duurdere) financieringen te verlagen tot één lagere maandlast waarin alle leningen worden samengevoegd. Ook dat is een oefening die we gratis en vrijblijvend maken.’

VOORBEELD HERGROEPERING: Els en Kris hebben de volgende kredieten lopen:

Voor hen hebben we deze lopende kredieten incl. kosten kunnen samenvoegen. (Kosten zijn o.a. de handlichting, de wederbeleggingsvergoeding, akte- en dossierkosten tbv +/- 11.000 euro). Het nieuwe krediet kwam op 333.000 euro. De ontleners zijn 40 jaar en wouden alles terug op 25 jaar ontlenen. Dat resulteerde in een nieuwe maandlast van 1.649 euro per maand, ofwel een 1.218 euro per maand minder.

SCHERPE VERZEKERINGSTARIEVEN

iFinco optimaliseert niet enkel je krediet, maar waakt ook over scherpe tarieven voor schuldsaldo- en brandverzekering. Vaak worden die door de grootbanken verplicht opgelegd wanneer ze een hypotheek aanbieden. De klant wordt in eerste instantie verblind door een scherpe rentevoet en heeft niet meteen in de gaten dat die bijkomende producten de rekening opdrijven. ‘Dat klopt’, knikt Mathias. ‘Maar ook op dat vlak maken wij het verschil. Door onafhankelijk en met meerdere maatschappijen tegelijk te werken, kunnen wij voor de klant het beste verzekeringsproduct tegen de scherpste prijs bedingen. Je moet het totaalplaatje bekijken over de gehele looptijd. Staar je dus niet blind op die rentevoet, maar maak de hele rekensom.’

Gratis advies ‘Tot slot wil ik nog zeggen dat iFinco geen cent aanrekent voor professioneel advies. Als wij met een klant in zee gaan en een dossier rond krijgen, ontvangen wij een vergoeding rechtstreeks van de betreffende kredietmaatschappij. Er zijn dus zeker geen meerkosten ten opzichte van de klassieke bank. Neem de proef of de som, zou ik zeggen.’


Let op geld lenen kost ook geld iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco kredietmakelaars fsma 115954 A – ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Kantoren: Christoffelweg 4, 9940 Evergem I Dorp-Oost 7 9080, Lochristi I Kapellestraat 113, 8020 Oostkamp Frankrijklei 112/bus 4, 2000 Antwerpen I Diestseweg 38, 2440 Geel I Kortrijksesteenweg 64, 8530 Harelbeke www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart