Waarom kiezen voor nieuwbouw

Waarom kiezen voor nieuwbouw

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een keuze voor nieuwbouw. Eén van de belangrijkste argumenten is en blijft uw persoonlijke vrijheid. U kunt immers zelf beslissen hoe uw woning er zal uitzien rekening houdend met uw eigen persoonlijke voorkeuren. Het al dan niet integreren van een kelder, zolder, bureau, hobbykamer en keukeneiland zijn slechts enkele van de vele accenten die u, afhankelijk van uw beschikbaar budget, zelf kan laten integreren binnen uw eigen nieuwbouwproject.

Energiezuinig

Ook voor reeds bestaande nieuwbouw woningen of nieuwbouw appartementen is de lijst met potentiële voordelen zeer groot. Alle materialen zijn conform de nieuwste technieken en vereisten, wat de uiteindelijke kwaliteit van de woning of appartement ten goede komt. Daarnaast moet elk nieuwbouwproject ook voldoen aan de strenge EPB-normen (Energie Prestatie en Binnenklimaat). Die normen verschillen wel in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar worden los van de regio wel jaar na jaar strenger. De overheid heeft immers de ambitie om reeds tegen 2021 alle nieuwe gebouwen energieneutraal te laten bouwen. Om alle misverstanden te vermijden, ook bestaande oudere woningen ontsnappen niet aan deze nieuwe wetgeving en moeten dus de komende jaren ook energiezuiniger gemaakt worden. Desondanks blijft het echter voor veel oudere gebouwen of woningen een zeer complexe en vooral dure aangelegenheid. Zelfs na een uitgebreide renovatie is de kans erg klein dat u een bestaande woning even energiezuinig krijgt als een nieuwbouw woning.

Meer wooncomfort

Vooral voor nieuwbouwappartementen kan het argument van energiezuinigheid een doorslaggevende rol spelen. Gezien we in België over een relatief verouderd woningpatrimonium beschikken met heel wat oudere appartementsgebouwen die vooral in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd, kunnen de verschillen met huidige nieuwbouwappartementen soms bijzonder groot zijn. In de eerste plaats zijn er de puur technische verschillen door de toepassing van de nieuwe strenge EPB-normering en veiligheidsvoorschriften. Dubbele en soms driedubbele beglazing zijn bij veel nieuwbouwappartementen de norm naast de toepassing van een veel hogere isolatiewaarde in vloeren en muren. Maar uiteraard is er ook de niet onbelangrijke praktische kant, waarbij het wooncomfort in nieuwbouwappartementen meestal een pak hoger ligt dan in oudere gebouwen. De meeste nieuwbouwappartementen anno 2019 beschikken immers over een ruim buitenterras, een stijlvolle inkomhal, ondergrondse garages en een uitgebreide fietsenberging. Bouwpromotoren en architecten besteden meer dan ooit bijzonder veel aandacht aan een praktische woonindeling van uw toekomstig nieuwbouw appartement of woning waardoor u als inwoner over een hoger wooncomfort kan beschikken. Een open keuken die naadloos verweven wordt met de leefruimte, een ruime inloopdouche en handige inbouwkasten zijn in heel wat nieuwbouwprojecten reeds standaard voorzien. Ook wordt er steeds meer en meer aandacht besteed aan de omgeving rond het gebouw. Vandaag de dag beschikt bijna elk nieuw bouwproject over zijn eigen groene aangelegde parkomgeving met tal van mogelijkheden tot ontspanning. Sommige nieuwbouwprojecten voorzien zelf in hun eigen fitness ruimte, cinemazaal of kinderopvang.

Realisatie Elbeko P2 en P3 editie nr 68

Geen onderhoudskosten

Een ander cruciaal voordeel van nieuwbouw is dat u de algemene onderhoudskosten tijdens de eerste jaren tot een minimum kan beperken. Geen goten die lekken, geen haperende rolluiken, geen gevelrenovatie of daken die moeten hersteld worden. Kortom, de eerste jaren bent u zeker dat u niet met onvoorziene en soms dure onderhoudskosten geconfronteerd zal worden.

Hogere verkoopwaarde

Het grootste voordeel blijft de potentiële verkoopwaarde van de nieuwbouw. In bijna alle gevallen zal deze een pak hoger liggen dan die van een gelijkaardige woning of appartement die bijvoorbeeld 15 à 20 jaar oud is. Vergeet immers niet dat in de toekomst meer dan ooit de leeftijd en vooral de energieprestaties mee de waarde van uw woning of het appartement zullen bepalen.

Realisatie Loyd P21 editie nr 68

Nieuwbouw of renoveren ?

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele mogelijke nadelen. Om te beginnen is er een btw-verschil tussen nieuwbouw en renovatie. Bij een nieuwbouw geldt een btw-tarief van 21 procent. Renovaties van bestaande woningen die minstens tien jaar in gebruik zijn, mogen tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent worden uitgevoerd. Dit maakt dat een nieuwbouw per definitie duurder wordt dan een verbouwing van een bestaande woning. Het is echter onmogelijk om dit in een concreet prijsverschil uit te drukken omdat het

afhangt van heel wat verschillende factoren. Denken we hierbij maar aan de staat van de te renoveren woning of appartement en ook de afwerkingsgraad en de materialen die u wenst te gebruiken.

Het is wel een feit dat veel mensen de totale renovatiekost in de praktijk onderschatten. In heel wat gevallen valt de renovatie van een oudere woning immers duurder uit dan de bouw van een nieuwbouw woning. Deze renovatiekosten kunnen oplopen zodra de eigenaar ingrijpende verbouwingen wenst uit te voeren met bijvoorbeeld een extra aanbouw of verlenging van de woning. Hou er ook rekening mee dat bij een renovatie, zelfs bij een strakke planning, vaak onverwachte problemen opduiken waardoor het renovatiebudget minder voorspelbaar is en dus mogelijks kan ontsporen.

Realisatie Huysman P90 tem P93Realisatie editie nr 68

Conclusie

Nieuwbouwmarkt blijft spectaculair groeien

Enkele jaren geleden waren de voor- en nadelen voor nieuwbouw of renovatie vrij evenwichtig verdeeld. Met de steeds strengere EPB-normering en de hogere verwachtingen in wooncomfort is er nu in veel gevallen een uitgesproken voorkeur voor nieuwbouw. Uiteraard hangt alles af van de specifieke omstandigheden. In sommige gevallen kan u zeker nog interessante deals doen met de renovatie van een oudere woning of appartement. Blijf echter waakzaam en laat u niet te snel verleiden enkel en alleen door een soms wat groter woonoppervlak. Maak goed uw huiswerk en ga vooral bewust opzoek naar eventuele verborgen gebreken. Verborgen gebreken die u op termijn heel wat extra geld kunnen kosten. Bekijk dus los van alles ook altijd alle beschikbare nieuwbouwprojecten in uw regio en maak vervolgens een neutrale evaluatie met de potentiële voor- en nadelen. Kies je voor de zekerheid van nieuwbouw of durf je iets meer risico te nemen met een renovatieproject ? Een feit is dat de nieuwbouw markt in België jaar na jaar spectaculair blijft groeien en dit omdat meer en meer mensen zeer bewust kiezen voor de vele voordelen en vooral bijhorende zekerheden van een nieuwbouw project.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart