Tweede of derde woning behoudt belastingvoordeel ook al is woonbonus geschrapt

Tweede of derde woning behoudt belastingvoordeel ook al is woonbonus geschrapt

De schrapping van de woonbonus die de Vlaamse regering bekendmaakte heeft ingrijpende gevolgen voor wie z’n eerste huis koopt. Maar klopt het dat de aankoop van een tweede en derde woning gewoon nog belastingvoordelen blijft opleveren?

Een van de meest in het oog springende maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord van de Vlaamse regering is ongetwijfeld de afschaffing van de woonbonus, zeg maar het fiscale voordeel dat iedereen krijgt die een gezinswoning koopt. Vlaams minister-president Jambon en zijn regering hebben geoordeeld dat zij het best konden besparen door de Vlaming zijn belastingvoordeel bij aankoop van de eigen woning af te nemen.

Als compensatie worden de registratierechten bij aankoop van de woning wel verlaagd van 7% naar 6%. Hoedanook is duidelijk dat dit zwaar zal wegen op het budget van jonge kopers. Enkel wie nog zijn hypothecaire lening laat registreren tijdens dit kalenderjaar kan nog voor de volledige resterende duur van het krediet gebruik maken van de bestaande regeling. Koppels of alleenstaanden die nu al van de woonbonus genieten kunnen gerust zijn: voor hen verandert er niets.

Hoe zit het dan met tweede en derde woning? In tegenstelling tot de gezinswoning blijft de aankoop van een tweede of derde woning nog wél belastingvoordelen opleveren. Dat komt omdat deze materie – paradoxaal genoeg – niet gewestelijk is, maar geregeld wordt op federaal niveau. Als koper van een tweede of derde woning hebt u de mogelijkheid om zowel de intresten als de kapitaalaflossingen in te brengen in uw belasting- aangifte. Fiscaal gezien blijft deze investering dus bijzonder interessant.

Welke voordelen levert het op? • Wie als privépersoon een hypothecaire lening afsluit voor de aankoop van een tweede of derde woning, kan de intresten, een deel van het terugbetaalbare kapitaal en de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekken. • De intresten op de lening voor de aankoop van de bijkomende woning kunt u volledig fiscaal aftrekken. Voor woningen die u verhuurt aan bedrijven of personen die er hun beroepsactiviteit in uitoefenen is dit een aftrek van de netto-huurinkomsten. Voor woningen die u verhuurt aan gewone huurders of woningen die u niet verhuurt komt dit in mindering van het kadastraal inkomen. • Ook kapitaalaflossingen kunnen samen met de premie voor de schuldsaldoverzekering fiscaal ingebracht worden. Dat kan wel slechts voor een beperkt bedrag. U geniet van 30% belastingvoordeel op de kapitaalaflossing van de lening en de premies van de schuldsaldoverzekering. Dit is beperkt tot een maximum van € 2.350 per persoon (aanslagjaar 2020, inkomsten 2019). In dat maximum zitten ook de stortingen voor het langetermijnsparen via een tak21-spaarverzekering. Dat wil zeggen dat u momenteel dus van een maximaal fiscaal voordeel geniet van 705 euro.

Zijn er veranderingen in het verschiet? De grote vraag is natuurlijk wat de plannen zijn van de volgende toekomstige regering, die op het moment van de redactie van dit artikel nog niet gevormd is. Hopelijk gebruikt ze de fiscaliteit voor onroerend goed niet om het monsterlijke gat in de begroting dicht te rijden.


Elke zelfstandige heeft nood aan een alerte accountant

• boekhouding en belastingaangifte • fiscaliteit • successieplanning • hulp bij de aankoop van een tweede verblijf • familiale planning en vermogensoverdracht

Multum Accountants is een gerenommeerd accountants- kantoor dat een brede waaier aan diensten en expertise biedt voor elke ondernemer.

Onze 30 gespecialiseerde medewerkers staan klaar om u advies op maat te geven. Professioneel én persoonlijk. Samen met ons netwerk van kennisspecialisten (bedrijfsrevisoren, advocaten en notarissen) groeien we mee met uw fiscale noden.

Zo kunt u op beide oren slapen, en al uw energie stoppen in wat het allerbelangrijkste is: het runnen van uw zaak.

Accountants kan u de juiste raad geven bij elke beslissing die u neemt over uw privé- of bedrijfsvermogen. Contacteer ons voor een gesprek via info@multum.be of via 09/367.93.27.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart