Beleggen in vastgoed is en blijft een slim idee

Beleggen in vastgoed is en blijft een slim idee

Ontdek waarom u van sparen armer wordt… en van lenen rijker

Dat u van sparen armer wordt en van lenen rijker is ongetwijfeld een straffe uitspraak, maar midden 2020 wel de harde realiteit. Vergeet even wat u al vele jaren als vanzelfsprekend beschouwde, verlaat uw ‘safe-zone’ en open uw ogen voor een nieuwe wereld, een wereld van historisch lage rentes en oplopende inflatie. Een uitdagende wereld… maar wel een periode met tal van unieke vastgoedopportuniteiten voor de wakkere investeerder.

Wat is inflatie ?

Voor we van wal steken is het belangrijk dat we eerst even stil staan bij het begrip inflatie. Inflatie of geldontwaarding is een stijging van het algemene prijspeil in de economie. De inflatie wordt jaarlijks berekend aan de hand van algemene prijsstijgingen van een ‘mandje’ van gangbare consumptieartikelen.

Welk effect heeft inflatie op uw portemonnee en nog belangrijker op uw spaarcenten ?

Voor uw portemonnee is het vrij eenvoudig uit te leggen. Uw winkelkar wordt immers elk jaar iets duurder of anders gezegd uw euro’s zijn elk jaar iets minder waard dan het jaar ervoor. In België worden werknemers grotendeels beschermd tegen inflatie door de loonindexering waarbij er een koppeling is tussen de lonen en de prijsontwikkeling. Voor uw spaarcenten echter ligt het verhaal helemaal anders want de gemiddelde jaarlijkse inflatie is momenteel een pak hoger dan uw spaarrente. Vorig jaar bedroeg de inflatie 1,44 procent en bracht een spaarrekening amper 0,11% op. Als we daar nog eens de oplopende bankkosten bijtellen verliest u elk jaar al snel ongeveer 2 à 3 euro op elke gespaarde 100 €.

“ De ECB (Europees Centrale Bank) wil de inflatie nog aanwakkeren en heeft op die manier een aanval gelanceerd op uw spaarcenten. ”

Inflatie laat uw spaarcenten ‘verdampen’

Voor sommigen misschien een onaangenaam wakker worden, maar de harde realiteit anno 2020 is dat uw zuurverdiende spaarcenten gewoon langzaam maar zeker ‘verdampen’. Een bijkomende aanval op uw spaarcenten komt vanuit de ECB (Europees Centrale Bank). Doordat de ECB nu tijdens deze corona crisis massaal extra geld in de markt duwt is de kans zeer groot dat de komende jaren de inflatie nog serieus zal oplopen. Massaal geld bijdrukken oogt misschien mooi op papier, maar voor uw spaarvermogen zijn de neveneffecten allesbehalve positief. Nogmaals uw spaargeld zal niet zomaar verdwijnen, maar uw spaarcenten zullen wel elk jaar waarde verliezen omdat de consumptieprijzen sneller stijgen in verhouding tot uw extreem lage spaarrente. In deze bijzondere tijden wordt u dus niet rijker van sparen, maar armer.

De rente zal laag blijven

Tot zover de eerste wake-up call. Hoe verslaat u nu dit inflatiespel ? Laat ons eerst nog eens kort terugkoppelen naar het ECB-verhaal. Zoals we reeds meegaven drukken de centrale banken wereldwijd massaal geld bij met als resultaat dat uw spaarvermogen langzaam maar zeker verdampt. Om alle misverstanden te vermijden, de ECB wil op deze manier bewust de inflatie laten oplopen. U weet ongetwijfeld dat onze overheden een enorme schuldgraad torsen. Een schuldgraad die tijdens deze corona crisis nog exponentieel zal toenemen. Door een hoge inflatie zal ook de schuld van de overheid over verloop van tijd een stukje ‘verdampen’. Met inflatie wordt het initieel geleende bedrag van bijvoorbeeld 100 euro door de jaren heen immers virtueel kleiner omdat het dagelijkse leven jaar na jaar in snel tempo duurder wordt. Die 100 euro geleend geld zal dus na enkele jaren al een pak minder zwaar doorwegen in het overheidsbudget dan nu. Het goede nieuws is dat u als particulier of binnen uw vennootschap ook deze ‘toverformule’ kan gebruiken.

CONCLUSIE

Gebruik een deel van uw spaarcenten als hefboom voor een vastgoedinvestering Afhankelijk van uw dossier moet u rekening houden met een eigen verplichte inbreng van 20 procent. Als u dus een pand van 200.000 euro wenst aan te kopen zal u 40.000 euro eigen inbreng moeten voorzien. Als u het geleende bedrag vervolgens verstandig investeert in vastgoed verslaat u op langere termijn het ‘inflatiemonster’ want vastgoed overstijgt gedurende verloop van tijd de jaarlijkse inflatie. Bovendien kan u profiteren van een historisch lage rente en in tegenstelling tot uw spaarcenten is vastgoed over langere termijn dus wel waardevast waarbij het gemiddeld 1,5 à 3 procent per jaar kan stijgen. Hierdoor zet u ‘inflatie’ eigenlijk schaakmat en kunt u uw vermogen toch gestaag laten groeien. Als u het spel heel slim wil spelen dan koopt u bij voorkeur residentieel investeringsvastgoed met het doel uw pand te verhuren. Op die manier geniet u niet alleen van een jaarlijkse meerwaarde op uw pand maar kan u maandelijks ook nog eens de bijkomende huurinkomsten opstrijken. Uw huurder betaalt dan eigenlijk een stuk van uw lening terug. Twijfel niet langer en ga met uw bankier of een gespecialiseerd kredietmakelaar praten. Activeer een deel van uw slapende spaarcenten als hefboom en investeer in vastgoed. Bekijk in uw zoektocht alvast de vele unieke vastgoedprojecten in dit Home en Trends magazine en ontdek het ideale investeringsproject in uw regio.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart