Door corona meer scheidingen en relatiebreuken, maar…

Door corona meer scheidingen en relatiebreuken, maar…

Je hoeft niet noodzakelijk je woning te verkopen.

Tot vervelens toe blijft corona onze levens domineren en dat begint zijn tol te eisen. Oudere mensen en alleenstaanden kampen met eenzaamheid, terwijl koppels dan weer zo dicht op elkaars lip moeten leven en (tele)werken, dat huwelijksboten en relaties vaker dan in niet-coronatijden op de klippen lopen. Of: hoe de pandemie niet alleen fysieke slachtoffers maakt, maar ook een wig wordt tussen mensen. Koppels die samen een huis hebben gekocht, denken in zo’n situatie al gauw dat ze niet anders kunnen dan verkopen. ‘Maar daarin vergissen ze zich’, zegt Mathias Cooreman van iFinco.

‘iFinco kan jammer genoeg bevestigen dat corona ook op relationeel vlak wild om zich heen slaat’, steekt Mathias van wal. ‘De laatste weken en zelfs maanden kregen wij meer klanten over de vloer die hun financiële situatie wilden laten herbekijken naar aanleiding van een liefdesbreuk.’

Minder zorgen

Wat daarbij opvalt, is dat veel mensen ervan uitgaan dat ze de woning die ze samen gekocht hebben hoe dan ook zullen moeten verkopen. ‘Soms is er geen andere oplossing’, weet Mathias, ‘maar vaak kunnen we toch een alternatieve oplossing bieden. ‘We hebben vastgesteld dat klanten bij ons komen informeren hoe ze hun krediet kunnen beëindigen in zo’n situatie, maar als we ons dan verder verdiepen in hun dossier blijken we dikwijls toch mogelijkheden te hebben die toelaten dat één van beide partners zich uitkoopt. Een breuk en het afscheid nemen van de gezinswoning is sowieso emotioneel belastend. Maar als wij de financiële situatie kunnen stabiliseren, is dat voor veel mensen een pak van hun hart. Een hoop ballast en zorgen die wegvallen. Op die manier helpen wij ‘ontzorgen’. We hebben van dichtbij gezien hoezeer we het verschil kunnen maken voor onze klanten.’

Unieke aanpak

Eén van de redenen waarom iFinco sterk is in dergelijke oplossingen, is dat Mathias en zijn team in de mogelijkheid zijn om de looptijd van een lopend krediet te verlengen, waardoor de maandlast minder zwaar wordt. Het is namelijk niet evident om een lening die je initieel met twee droeg plots alleen af te lossen. ‘De meeste grootbanken gaan hier niet in mee’, vertelt Mathias. ‘Wij zijn in deze dus vrij uniek wat onze aanpak betreft. Een andere mogelijkheid die wij kunnen benutten bij de overname van een lopend krediet, is een formule waarbij wij een deel van het kapitaal op het einde van de termijn te innen. Ook zo creëer je meer financiële ademruimte en kan je vermijden dat je naar de huurmarkt moet trekken.’

Lagere registratiebelasting

Het uitkopen van je partner heeft overigens nog een ander ‘voordeel’, dat wegvalt wanneer de gezamenlijke woning verkocht wordt en elke partner nadien een eigen stek koopt. ‘Bij uitkoop kan je genieten van een veel lagere registratiebelasting dan bij aankoop: het tarief is standaard 2,5%. Ben je echter minstens 1 jaar wettelijk samenwonend of getrouwd, dan wordt dat tarief 1%.’, verduidelijkt Mathias. ‘In elk geval is dit een pak interessanter dan de registratierechten die gelden op een ‘gewone’ aankoop. iFinco maakt steeds een vrijblijvende berekening waarbij alle bijkomende kosten – ook kosten van herfinanciering en registratierechten – en eventueel lopende (kortere) leningen in een hypothecaire oplossing op maat worden opgenomen. Het doel is duidelijk: het de klant financieel zo comfortabel mogelijk maken, zonder dat hij zijn woondroom moet opgeven.’

Bye bye misverstanden

Tot slot wil Mathias nog een groot misverstand uit de wereld helpen. ‘Veel mensen denken dat de woonbonus die ze kregen bij het afsluiten van een hypothecair krediet voor 01/01/2020 wegvalt bij de overname van het krediet of een herfinanciering, voor de openstaande duurtijd van het krediet. Dat klopt niet!’ benadrukt Mathias. ‘En laten we nog een misvatting naar de prullenmand verwijzen: mensen die een tijdje geleden een woning gekocht hebben, gaan er verkeerdelijk van uit dat ze voor de verdere duurtijd van hun krediet – soms nog 20 jaar – vast hangen aan hun krediet. Niets is minder waar. Bij iFinco raden we iedereen die een aantal jaar of zelfs langer geleden gekocht heeft om te informeren naar betere voorwaarden. Hetzelfde geldt voor wie nu een rentevoet van 2% of meer heeft. Daarnaast hebben we nog de mogelijkheid om hypothecaire en andere lopende kredieten, zoals bijvoorbeeld een autolening of andere consumentenkredieten, samen te voegen aan scherpere tarieven. Resultaat: een lagere maandlast en meer financieel comfort!’ besluit Mathias.

Nieuwsgierig geworden? Geïnteresseerd in een (her)berekening? Aarzel niet om contact op te nemen:

iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. Je kan ook rechtstreeks bellen met één van de volgende contactpersonen:

Mathias Cooreman 0476/42.76.78 Mathias@ifinco.be

Elke De Vos 0477/76.97.23 Elke @ifinco.be

Heidi Carette 0472/69.33.51 Heidi @ifinco.be

Morgan Keukelier 09/224.22.22 Morgan@ifinco.be

Xaver Coucke 0499/10.30.07 Xaver@ifinco.be

Robin Van de Velde 0479/67.06.86 Robin@ifinco.be

iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart