Vastgoed kopen of verkopen is vandaag veel complexer dan 20 jaar geleden

Vastgoed kopen of verkopen is vandaag veel complexer dan 20 jaar geleden

Waarom je beter kiest voor een makelaar.

Vroeger was een huis kopen iets dat je maar één keer in je leven deed. Vandaag is dat wel even anders. Woningen zijn tijdelijke compagnons geworden. Meer en meer kopen mensen het huis of appartement dat nú bij hen past, zonder per se te denken aan de heel lange termijn.

Wanneer hun noden veranderen, ruilen ze hun woning gewoon in voor een andere. In internettijden is het verleidelijk om je pand dan zelf aan de man te brengen via gekende en minder gekende websites. Maar juridisch zijn vastgoedtrans-acties complexer dan ooit tevoren. En dus ga je beter in zee met de specialist ter zake: de vastgoedmakelaar. We kennen ze allemaal, dat handvol websites waarop je zelf je huis aan de man, vrouw of beiden kunt brengen. Ze laten je graag geloven dat een eigendom verkopen iets van niets is. Iets dat je toch gauw even zelf kan doen. Maar niets is minder waar. De wetgeving is complexer dan ooit. Er komt dan ook ontzettend veel papierwerk kijken bij vastgoedtransacties. In die mate zelfs dat er voor de particulier eigenlijk geen doorkomen meer aan is. Overigens zijn immokantoren zoveel meer dan ‘verkopers’. Het zijn hooggespecialiseerde kenniscentra. En daar kan jij als eigenaar alleen maar je voordeel mee doen. Trouwens, zeg nu zelf: het gaatje in je tand probeer je toch niet zelf te stoppen? Dat laat je doen door een specialist: een tandarts. Waarom zou je zoiets belangrijks als een huis verkopen – er is tenslotte heel veel geld mee gemoeid – dan niet uit handen geven?

De makelaar wijst de weg

Persoonlijk contact, een luisterend oor en bergen know how, dat zijn de werkmiddelen van de vastgoedmakelaar. ‘Luisteren is ontzettend belangrijk in onze stiel. Mensen en hun huis, dat is een emotioneel iets. Je moet oog hebben voor de noden van je klanten. Tegelijk ben jij ook degene die hen de weg wijst doorheen het kluwen van attesten en wettelijke verplichtingen,’ zegt de ene vastgoedmakelaar.‘Uiteraard zorgt een makelaar ook voor een objectieve waardebepaling. Wij vastgoedexperten zien dagelijks hoe ons beroep wordt herleid tot het trekken van enkele foto’s en het publiceren van een zoekertje. Sta me toe te zeggen dat er meer, veel meer komt bij kijken dan dat,’ vertelt een andere immospecialist.

Waaier aan middelen

Als professionele speler denken makelaars voortdurend na over hoe ze verder kunnen blijven professionaliseren en differentiëren. Een huis presenteren op de markt is iets waar niet licht over mag gegaan worden. Een makelaar neemt zijn opdracht heel ernstig en zal een waaier aan middelen inzetten om je woning te laten opvallen in het bredere huizenaanbod. Denk daarbij aan vastgoedstyling, vastgoed-fotografie met reflexcamera’s en breedbeeld-lenzen, droneshots, video’s met steadycams, strategisch uitgewerkt marketingcampagnes via online zoekmachines, sociale media, vastgoed-magazines, beurzen en andere events. Het zijn dingen die je als particulier onmogelijk allemaal op poten kan zetten.

Gemeenschappelijk doel

Een makelaar is bovendien uitstekend geplaatst om je te helpen bij de bepaling van de waarde van je huis. Het laatste woord daarover ligt uiteraard bij de verkoper (of de verhuurder, wanneer het gaat over een huurpand). Maar die wint toch best het professionele advies in van iemand die de markt kent. Wanneer de vastgoedmakelaar de waarde van de eigendom optimaal tot haar recht brengt en er uiteindelijk een overeenkomst wordt gevonden over een verkoopprijs die voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever, hebben makelaar en verkoper hun gemeenschappelijk doel bereikt.

Vooraf ereloon afspreken

Tot slot nog dit: de tarieven in de vastgoedsector zijn niet gereguleerd. Het gaat hier immers om een vrije markt. Maar dat betekent ook een markt waarin de concurrentie volop speelt. Het gevolg is dat de tarieven van makelaars niet zomaar de pan uit swingen. Maak je daarover dus geen zorgen. Het beste is dat je vooraf een marktconform ereloon afspreekt. Dan heb je een duidelijke afspraak en goede afspraken, maken zoals je weet goede vrienden. Vergeet ook niet dat er tegenover die vergoeding hele duidelijke engagementen staan.Het mag duidelijk zijn dat werken met een vastgoedmakelaar minstens een heel grote meerwaarde heeft, als het in deze tijd al geen nood-zaak is geworden als je een juridisch waterdichte transactie wil.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart