De Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen

Laat je verbazen door Vlaanderens mooiste landschap.

Honderden gedichten zijn er reeds geschreven over het prachtige heuvellandschap van onze Vlaamse Ardennen. Het is niet voor niets dat elk jaar het zwaartepunt van ‘Vlaanderens Mooiste’ de Ronde van Vlaanderen zich afspeelt in deze unieke regio. Toeschouwers waren dit jaar door de coronamaatregelen niet welkom waardoor massaal werd opgeroepen om deze hoogmis van het wielrennen thuis voor het tv-scherm te bekijken.

Rechtstreekse beelden vanaf de start tot finish kwamen onze huiskamers binnen waarbij enkele wereldberoemde kasseiwegen en heuvels in het hartje van de Vlaamse Ardennen de revue passeerden: de Koppenberg , de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg en de ultieme kuitenbijters zoals de Oude Kwaremont en de Paterberg. Gemiddeld keken dit jaar bijna 2 miljoen kijkers naar deze memorabele Ronde van Vlaanderen. Op die manier werden we niet alleen getrakteerd op een uiterst spannende finale maar werd heel Vlaanderen door de vele spectaculaire helikopterbeelden ook ondergedompeld in het prachtige schilderachtige landschapsdecor van onze Vlaamse Ardennen.

De Vlaamse Ardennen, de perfecte ‘pauze-knop’

Heel wat mensen hebben tijdens de coronapandemie bewust of onbewust de ‘pauze knop’ ingedrukt. Zeker tijdens de eerste lockdown in het voorjaar kwam het dagelijkse leven abrupt tot een stilstand. Waar we in het begin van de lockdown vooral onrustig waren omdat onze dagelijkse vertrouwde routine plots onderbroken werd, kwam later langzaam maar zeker een gevoel van rust. Uiteraard was er onzekerheid, maar naarmate de tijd verstreek kwam er ook meer tijd vrij voor het gezin, sport en ontspanning. Veel mensen kwamen hierbij tot de vaststelling dat hun huidige woning of appartement geen ideale setting was binnen deze nieuwe omstandigheden. Mensen met een tuin of een groot terras konden effectief genieten van de eerste lentezon, terwijl mensen zonder tuin of terras zich vooral letterlijk en figuurlijk opgesloten voelde. Voor de toekomst zal telewerk meer en meer de norm worden. In deze context is een ruimte binnen de woning waar werk en privé duidelijk gescheiden kunnen worden geen overbodige luxe. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat sinds de coronacrisis de Vlaamse Ardennen met zijn weidse landschappen enkel nog populairder zijn geworden bij mensen op zoek naar een ruimere woning met een tuin. In deze uitgestrekte groene long tussen de verstedelijkte gebieden van Gent en Brussel is onthaasten geen holle slogan, maar een effectieve realiteit. Het open landschapsdecor met de kenmerkende hoeves en de vele kleine pittoreske dorpjes konden de voorbije maanden dan ook heel wat nieuwe inwoners charmeren.


“In dit Home en Trends magazine vindt u verschillende professionele makelaars terug met een uitgebreid aanbod in de Vlaamse Ardennen. Doe zeker een beroep op hun lokale expertise en ervaring tijdens uw zoektocht naar de ideale woning.”


Vastgoedprijzen kennen een opwaartse prijsdruk

Traditioneel liggen de prijzen van het vastgoed in de Vlaamse Ardennen iets onder het landelijk gemiddelde. Door de groeiende populariteit van bepaalde steden en dorpen is er wel een sterk opwaartse prijsdruk. Naast de talrijke nieuwbouwprojecten in Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse is de Vlaamse Ardennen bijzonder geliefd bij mensen die ook zelf de handen uit de mouwen willen steken. Vooral renovatieprojecten van authentieke vierkantshoeves zaten de voorbije jaren sterk in de lift. In sommige dorpen kunnen woningen nog voor relatief weinig geld gekocht worden met het doel om deze dan uitgebreid te renoveren. Op die manier kan u toch een ruimere woning aankopen die in de meeste gevallen ook voorzien is van een prachtige tuin uitkijkend op een open landschap. Dergelijke oudere woningen zijn soms verborgen parels die mits de nodige energie en tijd terug kunnen ‘opgeblonken’ worden. Bij zo’n uitgebreide renovaties wordt veel aandacht besteed aan het maximaliseren van licht en ruimte door bijvoorbeeld het aanbrengen van grote glaspartijen. Hierdoor ontstaat een hoogstaand wooncomfort dat veelal ook gecombineerd kan worden met een uniek uitzicht.

Iets langere pendeltijden worden ruimschoots gecompenseerd door rust en ontspanning

De regio van de Vlaamse Ardennen wordt gekenmerkt door een uitgesproken reliëf dat de basis vormt van een typisch landschapskarakter met glooiende heuvels. Door dit open landschap liggen de steden en dorpen soms iets verder uit elkaar. Verweven in een heel afwisselend lappendeken met heuvels en plateaus worden de Vlaamse Ardennen doorkruist door enkele belangrijke verkeersassen die vooral de centrumsteden met elkaar verbinden. Los hiervan typeert de regio zich vooral door de ontelbare kronkelige landbouwwegen. De charme om afgelegen te wonen te midden van een prachtig natuurlandschap gaat dus onvermijdelijk gepaard met iets langere pendeltijden. Toch is dit voor veel inwoners van de Vlaamse Ardennen geen breekpunt. Die langere pendeltijd wordt immers ruim gecompenseerd door de rust en ontspanning van het wonen in een open landschap ver weg van de stedelijke drukte en stress. Voor regelmatige pendelaars beschikt de regio ook over een goed uitgerust spoornetwerk met enkele grotere treinstations die een vlotte verbinding garanderen met de belangrijkste Belgische steden.


“Met een knuffelbos, tal van andere geheime trekpleisters en zijn panoramische vergezichten lijkt de Vlaamse Ardennen wel een patent op schoonheid en charme te hebben.”


Het geliefkoosde wandelwalhalla en fietsmekka van Vlaanderen

Mensen die de Vlaamse Ardennen regelmatig bezoeken kennen ongetwijfeld het betoverende ochtendlicht wanneer de mist boven de velden hangt. Maar ook de wondermooie zonsondergang met zijn zachte gloed die een uniek licht werpt over een al even uniek landschap zorgt voor onvergetelijke momenten. De Vlaamse Ardennen voelt altijd een beetje aan als vakantie in eigen land. Maar liefst 850 kilometer wandelroutes doorkruisen de regio waarbij het u niet zal verwonderen dat deze streek uitgeroepen is tot het ultieme ‘wandelwalhalla’ van Vlaanderen. Met een knuffelbos, tal van andere geheime trekpleisters en zijn panoramische vergezichten lijkt de Vlaamse Ardennen wel een patent op schoonheid en charme te hebben. Uit de analyse van de fiets- en wandeltellers van Toerisme Oost-Vlaanderen blijkt dat de voorbije maanden opvallend meer gefietst en gewandeld werd in de Vlaamse Ardennen. Vooral in de streek van Herzele en Geraardsbergen is er quasi een verdubbeling tegenover vorig jaar. Een deel van de verklaring ligt ongetwijfeld bij het mooie weer van deze zomer maar uiteraard is er ook het coronaverhaal. Meer fietsen en wandelen maken immers deel uit van een gezonde levensstijl. Afhankelijk van de maatregelen en de bijhorende toegestane bewegingsvrijheid zijn de Belgen de laatste zes maanden meer gaan fietsen waarbij vooral groene landelijke regio’s zoals de Vlaamse Ardennen zeer geliefd zijn. Ongetwijfeld zal de Vlaamse Ardennen na de coronacrisis hier de vruchten van kunnen plukken. De vele fietsers hebben immers de streek uitvoerig kunnen verkennen en zullen begin 2021 ook weer gebruik kunnen maken van de vele leuke tavernes, bistro’s en terrasjes voor een hapje en een drankje. Ook wanneer de culturele sector met zijn vele musea en publieke evenementen begin volgend jaar weer uit de startblokken mag schieten zullen ze alleszins heel wat nieuwe bezoekers mogen verwelkomen.

De Vlaamse Ardennen, een unieke mix van toonaangevende steden en charmante dorpen

De Vlaamse Ardennen staan in schril contrast met de sterk verstedelijkte gebieden in Vlaams Brabant, Brussel en Gent. Als regio ten zuiden van Gent en ten westen van Brussel definieert de Vlaamse Ardennen zich vooral als een uitgestrekt heuvellandschap met enkele middelgrote steden en tientallen landelijke dorpen. Al deze dorpen zijn op één of andere manier rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden met vier centrumsteden. Geraardsbergen is met zijn ruim 33.000 inwoners de grootste stad, gevolgd door Oudenaarde met 31.000 inwoners en tenslotte Zottegem en Ronse die elk ongeveer 26.500 inwoners tellen. Deze steden zijn de voorbije jaren sterk gegroeid met heel wat nieuwe inwoners. Hierdoor hebben ze een ware transformatie ondergaan waarbij nieuwe woonwijken zijn ontwikkeld en oude sites zijn omgevormd tot hippe multifunctionele stads-wijken. Stadscentra en omliggende winkelstraten werden vernieuwd waarbij bewust meer ingezet is op meer open ruimte met plaats voor ontspanning en recreatie. Op deze manier blijven deze steden ondanks hun groei toch een aangenaam menselijk karakter behouden waarbij in de eerste plaats gefocust wordt op een hoge levenskwaliteit en een unieke beleving.

Geraardsbergen, meer dan de stad van de Muur en de Mattentaartjes

Geraardsbergen is naast de stad met het meest aantal inwoners ook de grootste stad van de Vlaamse Ardennen met een oppervlakte van bijna 80 vierkante kilometer. Het is tevens ook de meest bekende stad met de beruchte ‘Muur van Geraardsbergen’ en zijn eigen Manneken Pis dat ruim 160 jaar ouder is dan zijn tweelingbroertje in Brussel. Geraardsbergen is ook wereldbekend als de ‘Mattentaartenstad’ waarbij geen enkele bezoeker de stad kan verlaten zonder dit overheerlijke gebakje te hebben geproefd. De Geraardsbergse mattentaart is zelfs erkend als Europees streekproduct. Toch is Geraardsbergen veel meer dan de stad van de Muur en de Mattentaartjes. Als belangrijk economisch centrum in de regio is de stad via de N42 verbonden met Zottegem, Wetteren en de E40. Ook de N8 is een belangrijke toegangspoort naar Ninove en de Brusselse ring. Ten noordoosten van het stadscentrum langs de Dender in de deelgemeente Onkerzele ligt het uniek provinciaal recreatiedomein ‘De Gavers’. Dit domein ligt rond een 20 hectare grote waterplas en omvat een 5.000 vierkante meter groot zandstrand met tal van sport- en recreatiemogelijkheden. Het domein is aangelegd rond een natuurlijke habitat met veel ruimte om te wandelen of fietsen.

Oudenaarde, de parel van de Vlaamse Ardennen

De stad Oudenaarde werd tijdens de middel-eeuwen gesticht langs de oevers van de Schelde. Oudenaarde maakte toen vooral furore als middelpunt van de wandtapijtenindustrie. Het stadhuis is de bekendste ‘eyecatcher’ van de stad. Een architecturale parel en een school-voorbeeld van Brabantse laatgotiek. Het bijna 500 jaar oude stadhuis met het belfort staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Bewonder de grote markt van Oudenaarde en het Begijnhof waar u heerlijk kan ronddwalen tussen de vele begijnenhuisjes en binnentuinen. Breng ook een bezoek aan Brouwerij Roman. Deze oudste Belgische brouwfamilie vervaardigt nog klassiekers zoals de Ename, de Gentse Strop en de Adriaen Brouwer. De cultuurliefhebber kan terecht in het MOU of het Museum van Oudenaarde dat zich in het stadhuis bevindt. In het MOU kan u een fasci-nerende reis maken naar het Oudenaarde van vroeger. Ga met een teletijdmachine terug naar de 16de eeuw, de tijd van de beeldenstorm en de historische Slag bij Oudenaarde die zich met een indrukwekkend bloedvergieten de geschie-denisboeken in wurmde. Maak in het MOU ook kennis met het roemrijke textielverleden van Oudenaarde en breng de geschiedenis terug tot leven. U kan er een unieke collectie van 15 authentieke handgeweven wandtapijten bewonderen.


“Na Gent beschikt Oudenaarde over de meeste historische gebouwen in Oost-Vlaanderen, waardoor de stad graag de honneurs waarneemt als tweede belangrijkste cultuurstad van de provincie.”


De culturele en economische motor van de Vlaamse Ardennen

Na Gent beschikt Oudenaarde over de meeste historische gebouwen in Oost-Vlaanderen, waardoor de stad graag de honneurs waarneemt als tweede belangrijkste cultuurstad van de provincie. Vandaag de dag is Oudenaarde bij het grote publiek vooral bekend als het kloppende hart van de Ronde van Vlaanderen. Door de opgelegde coronamaatregelen verliep de voorbije editie zonder publiek, maar vanaf volgend jaar hoopt Oudenaarde wel opnieuw om tijdens dit grote event vele tienduizenden toeristen te verwelkomen. De stad heeft het voorbije decennia zichzelf continu vernieuwd waardoor het zijn natuurlijke aantrekkingskracht kon vergroten met als gevolg een sterke toename van inwoners. Hierdoor floreert de streek rond Oudenaarde en gaat het de regio economisch ook voor de wind. Op het grondgebied bevinden zich enkele grote industrieterreinen waar verschillende bekende internationale bedrijven gevestigd zijn die garant staan voor heel wat tewerkstelling. Daarnaast kan Oudenaarde ook terugvallen op een goed ontwikkelde middenstand met tal van kleine en middelgrote bedrijven.

Afspraak aan de Donkvijver voor een dag vol adrenaline

Wie op zoek is naar een dagje avontuur met het gezin, de vrienden of collega’s is bij ‘The Outsider’ aan de Donkvijver in Oudenaarde aan het juiste adres. The Outsider is een avonturenpark voor jong en oud. Klimmen kan u doen in de 16 meter hoge klimtoren ‘Blue Diamond’ waar u via touwbruggen, trappen en evenwichts-oefeningen de top kan bereiken. Bovenin de toren kan u op een platform genieten van een magnifiek uitzicht op de Donkvijver en weide omgeving. Zoekt u in de zomer liever wat afkoeling, ontdek dan het moerasparcours ‘Pantanal’. Over laag water vindt u er een hele reeks hindernissen en uitdagingen met wiebelende bruggetjes, paaltjes en klimnetten. Kiest u liever voor een relaxerend wandeltochtje, dan is het blotevoetenpad zeker een aanrader. Het blotevoetenpad is een wandeling van ongeveer 30 minuten waar u met blote voeten over verschillende ondergronden kan wandelen zoals kiezels, zand, boomschors, water en modder. Wist u dat onze voeten meer dan 30.000 zenuwuiteinden tellen waarbij verschillende prikkels uw hart en bloedsomloop stimuleren? Als u een geboren waterrat bent dan kan u de Donkvijver verkennen met een kajak of pedalo. De Donkvijver is 30 hectare groot en omgeven door struiken, bomen en een uitgebreide oever-beplanting. Voor de adrenaline junkies is er het Cablepark waar u zich kan wagen aan een toertje kneeboarden, waterskiën of wakeboarden. In het laserbattlebos van ‘The Outsider’ kan u terecht voor paintball met infraroodstralen. Verschillende teams nemen het tegen elkaar op in een avontuurlijke strijd waarbij vooral teamwork het verschil zal maken. Rond de Donkvijver kan u ook steeds genieten van een hapje en drankje in één van de vele horecazaken op het domein.

Zottegem, de Egmontstad

Zottegem heeft de naam Egmontstad meegekregen omdat het tijdens de 16de eeuw de thuisbasis was van Graaf Lamoraal van Egmont. Vandaag de dag herinneren heel wat monumenten aan de graaf waaronder het Egmont-kasteel in het Egmontpark, de Egmontcrypte in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk en het standbeeld van Lamoraal van Egmont op de grote markt. Momenteel huisvest het beschermde Egmontkasteel de stadsbibliotheek. Naast het bekende Egmontkasteel kan u in Gro-tenberge een deelgemeente van Zottegem, ook nog het prachtig aangelegde kasteeldomein van Breivelde bezoeken. Sportievelingen kunnen in Zottegem hun fysiek op peil houden in het stedelijk sportdomein ‘de Bevegemse Vijvers’. Dit sportdomein sluit aan op Domein Breivelde en omvat naast een stedelijk zwembad enkele multifunctionele sportzalen, een feest- en fuif-zaal en een festivalweide. Aansluitend liggen verschillende voetbalterreinen en een fit-o-meter met enkele prachtige looproutes.


“Doordat de prijzen in de streek van Ronse algemeen een stuk lager zijn dan in de rest van Vlaanderen herontdekken heel wat mensen deze landelijke regio als een budgetvriendelijk alternatief in de Vlaamse Ardennen.”


Ronse, een stad in beweging

Ronse ontleent haar meest bijzondere eigenschap aan haar prachtige landelijke ligging te midden een groene vallei met ten Noorden zicht op de heuvelruggen van de Vlaamse Ardennen en ten zuiden uitzicht op een groen plateaulandschap. Ondanks een rijk industrieel verleden is Ronse de voorbije decennia een deel van zijn industriële glorie verloren. Keerzijde van de medaille is wel dat hierdoor in Ronse heel wat nieuwe opportuniteiten ontstonden waarbij in het stadscentrum oude vervallen fabriekspanden zijn omgevormd tot hippe nieuwe woonzones. In navolging van deze renovatiegolf is ook een groot deel van het centrum heraangelegd met heel wat nieuwe pleinen. Op die manier wil het stadsbestuur een frisse nieuwe wind laten waaien waarbij het vooral jonge kapitaalkrachtige gezinnen wil aantrekken. Doordat de prijzen in de streek van Ronse algemeen nog een stuk lager zijn dan in de rest van Vlaanderen herontdekken heel wat mensen deze landelijke regio als een budgetvriendelijk alternatief in de Vlaamse Ardennen. Ronse kan dan ook terugvallen op heel wat troeven. Ten noordoosten van de stad ligt het reusachtige Muziekbos, een absolute droomlocatie voor natuurliefhebbers. Het domein is 110 hectaren groot en wordt beheerd door het agentschap voor Natuur en Bos. Op één van de hoogste toppen van het Muziekbos staat de bekende Geuzentoren, een middeleeuws uitziende ronde stenen toren in ijzerzandsteen.

Ontdek één van de meest mysterieuze treinstations van Vlaanderen

Het treinstation van Ronse is zonder twijfel één van de meest mysterieuze stations van Vlaanderen. Het station stond oorspronkelijk immers niet in Ronse, maar in Brugge. Het werd in 1844 in Brugge gebouwd en 20 jaar later toen de stad Brugge groeide werd dit station te klein. In Ronse had men ook behoefte aan een nieuw station en men heeft er toen niets beters op gevonden om het gebouw in Brugge steen per steen af te breken, op de trein te zetten en opnieuw op te bouwen in Ronse. De legende beweert dat het station in Ronse eigenlijk achterstevoren zou staan. Naast de boeiende geschiedenis is het station van Ronse ook een absolute blikvanger en behoort het vandaag de dag tot één van de mooiste treinstations van Vlaanderen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart