Nieuwbouw nog aantrekkelijker dankzij nieuwe BTW-regels*

Nieuwbouw nog aantrekkelijker dankzij nieuwe BTW-regels*

Zeker met deze financieringstips!

In de vorige editie van Home & Trends deden we al een en ander uit de doeken over de gewijzigde BTW-regels voor nieuwbouw. Die bieden kandidaat-bouwers heel wat mogelijkheden, want onder bepaalde voorwaarden zakt het btw percentage van 21% naar 6%! ‘Intussen zijn de spelregels nog duidelijker geworden’, zegt Mathias Cooreman van iFinco. ‘Wij wijzen de mensen graag de weg en helpen hen aan een financiering op hun maat.’

Voor we dieper ingaan op de financieringsoplossingen van Mathias en co, duiken we eerst nog eens even in die nieuwe voorwaarden voor een vermindering van de BTW op nieuwbouw. Dit zijn de spel-regels waaraan je moet voldoen: – Je bent particulier en koopt aan voor minstens 50% in uw privé vermogen – Je hebt een grond waarop een afbraak van een bestaand gebouw moet gebeuren om je huis te kunnen bouwen. – De factuurdata waarop BTW geheven wordt, vallen in de periode tussen 01/01/2021 en 31/12/2022. Reeds opgestarte werven kunnen dus (deels) nog in aanmerking komen! – Het gaat om je enige en eigen woning en je moet er je domicilie nemen voor minstens een periode van 5 jaar na de eerste ingebruikname. – Je woning heeft een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m². Voldoe je aan alle criteria, dan kan je op je (her)nieuwbouw woning of appartement met een constructiewaarde van 250.000 euro bijna 40.000 euro uitsparen.

BTW bijlenen

Naast die fikse besparing kan je bij iFinco mogelijk nog genieten van extra financiële ruimte. ‘Bij ons kan je de BTW of een deel van de BTW bijlenen’, vertelt Mathias. ‘Dat is iets wat weinig banken kunnen. Net die optie maakt dat je woondroom bij iFinco makkelijker binnen handbereik ligt. Terwijl je die droom bij een grootbank misschien zou moeten opbergen, zorgen wij voor een strak financieel plan met de nodige soepelheid.’

Ademruimte

Dat 2021 het ideale moment is om aan een nieuwbouwproject te beginnen, mag duidelijk zijn. iFinco is je betrouwbare partner om het financieringsplaatje te leggen. ‘Wij hechten heel veel belang aan een krediet op maat van de klant’, aldus Mathias. ‘Om na te gaan of een krediet bij jou past én blijft passen, kijken we naar je inkomen nu én in de toekomst. Daarnaast worden ook de waarde van je woning, je eigen geld en mogelijke schulden en maandlasten meegenomen in de berekening.’ Het belangrijkste is dat je nagaat of je met het inkomen dat je hebt je krediet in verschillende situaties kan blijven afbetalen. ‘Die oefening maken wij graag voor onze klanten’, zegt Mathias. ‘Ga zeker ook na wat het maximale bedrag is dat je kan lenen in functie van verschillende duurtijden. Door te spelen met de looptijd kan je immers wat extra financiële ademruimte inbouwen.’ Neem je het extra geleend kapitaal niet op? Niet erg. Doorgaans zijn daar geen kosten aan verbonden. ‘Zorg er wel voor dat je je bank binnen de opnameperiode op de hoogte brengt’, aldus Mathias. ‘Het zou kunnen dat ze een kleine reserveringsprovisie aanrekent, maar dat bedrag verzinkt in het niets naast de kosten die een extra lening op afbetaling met zich meebrengt.’

Ook voor alleenstaanden

Dat er veel kredietinstelling niet staan te springen om alleenstaanden een woningkrediet te geven, is een open deur intrappen. Banken hebben het niet zo met hypotheken waar maar één hoofdelijke ontlener voor is. Vooral niet omdat ze strenge regels moeten volgen op het vlak van het zogenaamde ‘leefoverschot’. Dat is het bedrag dat overblijft van je inkomen na aftrek van de huur -of kredietlast. ‘Gemiddeld ligt die grens meestal op 1.150 euro’, vertelt Mathias. ‘Als je een inkomen van 1.700 à 1.800 euro hebt, wil dat zeggen dat je dus 550 à 650 euro ter beschikking hebt om aan een woningkrediet te spenderen. Voor dat bedrag een appartement of huis vinden, is bijna utopisch, tenzij je in een verre uithoek van de Ardennen gaat wonen.’ Toch hoeft kopen geen onmogelijke opgave te zijn voor een alleenstaande. Waarom zou je niet investeren in bakstenen voor jezelf, in plaats van bakstenen voor je verhuurder? Er is nu eenmaal meer onder de zon dan alleen de traditionele grootbanken, die sinds de economische crisis in bijzonder strenge regels opgelegd kregen van de overheid.

Kleiner maar flexibeler

‘Bij iFinco gaan we samen met jou op zoek naar een krediet dat voor jou perfect betaalbaar is én blijft. Terwijl je ondertussen toch maar mooi je eigen woning afbetaalt,’ zegt Mathias Cooreman. ‘Als je bijvoorbeeld 1.800 euro per maand verdient kan je je maandlast optrekken tot 850 euro per maand, in plaats van de 550 à 650 euro.. Als je ook maaltijdcheques en kindergeld in de weegschaal kan gooien, kan die maandlast zelfs nog oplopen.’ Voor 850 euro per maand – een bedrag dat je tegenwoordig ook snel kwijt bent aan huur – leen je vlot tussen de 205.000 en 215.000 euro. Daar kan je al iets voor kopen. ‘En dan is de keuze tussen huren of zélf eigenaar worden snel gemaakt’, besluit Mathias. * Nieuw voorstel van de Belgische overheid, dient nog goedgekeurd te worden (dd.14/12/2020)

iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart