Vastgoedtrends voor 2021

Vastgoedtrends voor 2021

De kans is groot dat Belgen in 2021 veeleisender en kieskeuriger zullen worden bij de aankoop van hun vastgoed.

Foto Immogra Leietop

De coronapandemie heeft immers de manier van denken over vastgoed bij velen van ons definitief gewijzigd. Tot begin 2020 ging een merendeel van de kopers nog bewust op zoek naar vooral kleinere en betaalbare appartementen of woningen. Sinds de corona pandemie en bijhorende lockdowns zijn we met zijn allen in een nieuwe wereld terechtgekomen. Een wereld waar digitalisering, thuiswerk en afstandsonderwijs de algemene norm zijn geworden en waar werk en privé continu elkaar kruisen.

Voor veel koppels en gezinnen is een gezond evenwicht vinden binnen deze nieuwe manier van wonen, werken en leven geen éénvoudige opdracht. Heel wat mensen zullen hierdoor in 2021 op zoek gaan naar een nieuwe woning of appartement die aangepast is aan deze nieuwe realiteit.

Een woonruimte met een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Telewerk zit al jaren in de lift. Toch bleef de Belg en zijn werkgever altijd wel een stukje sceptisch staan tegenover deze vorm van werken. De corona lockdowns hebben echter de zaken definitief in een stroomversnelling gebracht. Telewerk wordt nu meer geaccepteerd en is zelfs in heel wat sectoren de algemene maatstaf geworden. Ook afstandsonderwijs heeft het voorbije jaar dezelfde groeispurt doorgemaakt. Meer mensen werken dus van thuis uit en meer studenten volgen afstandsonderwijs. Een toekomstige woning is dus niet alleen meer een plek om te wonen en leven, maar ook een plaats om te werken of afstandsonderwijs te volgen. Hierbij zal bewust gezocht worden naar wat grotere woningen met een extra ruimte voor een bureau. Dit kan een afzonderlijke werkplek zijn maar dit kan ook een open bureau zijn die bijvoorbeeld op een subtiele manier verwerkt zit in een vide of op de zolder. Ook een grotere leefruimte met een afzonderlijk werkhoekje behoort binnen de mogelijkheden. Veel mensen zullen dus bewust op zoek gaan naar een nieuwe woning met vooral een praktischere indeling waarbij verschil-lende ruimtes op een slimme wijze kunnen gecompartimenteerd worden. Hierdoor kan binnen een woning een duidelijkere scheiding gemaakt worden tussen werk en privé. Zo’n woningen of appartementen hoeven niet noodzakelijk duurder te zijn omdat ze een groter oppervlakte moeten hebben. Een woning zal in de toekomst op de eerste plaats vooral functioneel moeten zijn waarbij de beschikbare ruimte doordacht is ingedeeld.

De vraag naar hippe stadswoningen met een binnentuintje zal nog verder toenemen

Heel wat Belgen hebben opnieuw hun focus verschoven naar hippe stadswoningen met een tuin. Dit hoeft in een stedelijke omgeving zeker geen imposante tuin te zijn, maar eerder een leuk en goed georiënteerd binnentuintje, een tuintje met liefst een beetje groen en natuur. Ook stadswoningen met een ruim dakterras zijn bijzonder populair geworden. Als er effectief een tuintje aanwezig is moet dit vooral onderhoudsvriendelijk zijn en zeker niet te groot. Ook priva-cy is belangrijk, een stadswoning met een binnenplaats waar heel de buurt kan op inkijken zal weinig mensen kunnen bekoren. Deze rush op dergelijke trendy stadswoningen met een tuintje of binnenplaats is al een tijdje bezig en heeft door de corona pandemie nog een extra boost gekregen. Het huidige aanbod is dan ook eerder beperkt waardoor de prijzen voor dergelijke stadswoningen in bepaalde regio’s pijlsnel de hoogte zijn ingeschoten en in 2021 waarschijnlijk nog verder zullen doorstijgen.

© Foto Elbeko

“Het voorbije jaar steeg de vraag naar nieuwbouwappartementen met een terras met meer dan 20% ”

Nieuwbouwappartementen met een terras zijn een absolute must

Het aandeel van appartementen en vooral nieuwbouwappartementen in de totale vast-goedcijfers neemt jaar na jaar toe. Ook in 2021 is de verwachting dat vooral nieuwbouwappartementen het bijzonder goed zullen doen. De oudere appartementen zonder terras zullen het echter moeilijk krijgen. Door de lockdowns voelden heel wat Belgen zich letterlijk en figuurlijk opgesloten in hun appartement. Vooral de oudere appartementen zonder al teveel wooncomfort waren niet de meest aangename plekken om in te vertoeven tijdens de lock-downs. Veel Belgen zijn daarom nu doelgericht op zoek naar een appartement met een ruim terras zodat ze ook buiten voldoende plek hebben om te genieten. Het voorbije jaar steeg de vraag naar nieuwbouwappartementen met een terras met meer dan 20%. Een evolutie die ook in 2021 zich ongetwijfeld verder zal doorzetten.

© Foto Landbergh Zwitsers Hof – Melle

Afhankelijk van het vastgoed zullen de prijzen in twee richtingen evolueren

Met de historisch lage rente is de kans groot dat ook in 2021 de vraag naar vastgoed nog bijzonder groot zal blijven. Het voorbije jaar vonden ook meer en meer beleggers in hun soms wanhopige zoektocht naar rendement, de weg naar de vastgoedmarkt. Het aandeel van vastgoedinvesteerders zal ook volgend jaar waarschijnlijk nog verder toenemen. Hierdoor is bij heel wat vastgoedexperts de consensus dat ook in 2021 de vastgoedprijzen opnieuw zullen stijgen. Toch is het belangrijk om enkele kanttekeningen te maken want de cijfers leren ons dat de vastgoedmarkt in twee snelheden evolueert. De prijzen van nieuwbouwappartementen en nieuwbouwwoningen zitten al jaren in de lift, terwijl de prijzen van oudere panden meer en meer onder druk komen te staan. Vooral in stedelijke kernen en aan de Belgische kust is er een relatief groot aandeel van oude panden. Dergelijke oude en soms vervallen panden blijven meestal langer te koop staan waardoor hun prijzen dalen. Steeds meer kopers kiezen immers liever voor de zekerheid en voordelen van een nieuwbouwpand. Het aantal mensen dat bereid is om zich in een onzeker renovatie-avontuur te storten zonder duidelijk zicht op het totale kostenplaatje daalt jaar na jaar.

CONCLUSIE

Zichtbare trends die zich reeds dit jaar duidelijk aftekende zullen zich in 2021 verder zetten

Corona heeft in 2020 niet alleen de wereld door elkaar geschud maar ook de vastgoedmarkt. De lockdowns hebben direct en indirect een effect gehad op onze manier van denken en de wijze waarop we nu naar vastgoed kijken. De duidelijke trends die zich kort na de zomer reeds aftekende zullen zich in 2021 verder zetten. Een tendens waarbij er meer aandacht zal besteed worden aan een beter wooncomfort met een goed evenwicht tussen werk en privé. Woningen met een tuin worden opnieuw populair net zoals appartementen met een ruim terras. De Belg wil immers terug een woning waarin hij meer kan bewegen en genieten zowel binnen als buiten. Indien er volgend jaar geen zware economische recessie komt zal door de uitzonderlijk lage rente en de steeds groter wordende groep investeerders de vraag naar vastgoed groot blijven. Hierdoor verwacht een merendeel van de economen dat de vastgoedprijzen ook in 2021 verder zullen blijven stijgen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart