Wonen in historische Leopoldskazerne in Gent

Wonen in historische Leopoldskazerne in Gent

Wie recent in de Charles de Kerchovelaan voorbijkwam, kon er niet naast kijken: de Leopoldskazerne in Gent is in volle verandering en de transformatie van deze historische site schiet flink op. Binnen een uniek concept wordt een volledig nieuwe stadsbuurt ontwikkeld waar wonen, werken en ontspannen zullen samenvloeien. Vanaf dinsdag 12 januari is de verkoop van de woonentiteiten gestart voor het grote publiek.

Tegen eind 2023 zullen alle werken, zowel aan het residentiële, het Provinciehuis, de ondergrondse parking als het plein erbovenop, volledig gefinaliseerd zijn. Van gesloten site naar bruisende multifunctionele stadsbuurt. In Gent transformeren buurtontwikkelaar Matexi en Ciril de historische Leopoldskazerne van een verouderd en gesloten, voormalig militair complex naar een multifunctionele en levendige stadsbuurt. De Kazerne krijgt een nieuwe invulling, maar aan het karakter van dit Gentse erfgoed wordt zo min mogelijk geraakt. Waar mogelijk zal er binnen de bestaande volumes gewerkt worden. In deze nieuwe buurt komen 82 appartementen, 10 woningen en tal van commerciële en socioculturele ruimtes zoals het nieuwe Provinciehuis, leslokalen, een hotel, een restaurant en een kinderdagverblijf. De binnentuin, het Paradeplein, wordt een levendig groen plein en dit te midden van de Gentse museumwijk.

Matexi streeft er steeds naar om inclusieve en bruisende buurten te ontwikkelen, waar men tegelijk kan wonen, winkelen, werken en ontspannen. “Heel wat geïnteresseerden kwamen al bij ons aankloppen en we merken dat dit project, onder meer door de unieke locatie en de diverse woontypologieën, zowel jongere als oudere mensen aantrekt. Een intergenerationele mix van bewoners zal het sociaal contact versterken en zal de nieuwe buurt alleen maar ten goede komen,” geeft Trui Tydgat, business manager Oost-Vlaanderen van buurtontwikkelaar Matexi, mee. “Voor heel wat Gentenaars is het dezer dagen een moeilijke zoektocht naar een kwaliteitsvolle, duurzame thuis in de stad. Met dit unieke project bieden we hen een oplossing. En dat op een bijzondere locatie met een sterk historisch karakter én pal op de zogeheten ‘kunsten- kilometer’ gelegen. Door op de site ook plaats te bieden aan het Provinciehuis, een hotel en een groen, publiek toegankelijk plein, creëren we bovendien een dynamiek, een nieuwe wijk als aanvulling op het bestaande stadsweefsel”, aldus Werner Wouters, development director van Ciril.

Het belang van een goede buurt

De pandemie heeft het belang van een goede woning in een aangename buurt met groen en buurtvoorzieningen in de dichte nabijheid nogmaals aangetoond. Ook De Kazerne wordt een sterke aantrekkingspool midden in het Gentse stadsleven, vlakbij het SMAK, MSK, KASK en STAM. Het Provinciehuis zal er dienst doen als ontmoetingsplek en op het gezellige plein met stadsgroen zullen de bewoners, bezoekers, medewerkers en hotelgasten, even tot rust kunnen komen. “Dit unieke transformatieproject in de stad Gent past bovendien perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte en ligt volledig in lijn met onze strategische focus. Bij Matexi zetten we al meer dan 20 jaar in op dergelijke ‘city transforming projects’ en de herontwikkeling van verlaten sites. We saneren ze, integreren ze in het bestaande stadsweefsel en herontwikkelen ze tot nieuwe, bruisende buurten die ook een meerwaarde betekenen voor de ruimere omgeving,” verduidelijkt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi. Zowel de privatieve gebouwen als de buurt in zijn totaliteit zullen een Breeam Very Good Certificaat toegekend krijgen, een erkend duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. “Voor ons is de Leopoldskazerne zonder twijfel een schoolvoorbeeld van hoe je een diverse en moderne invulling kan geven aan een verloren gewaande site. Al drie decennia lang is dat onze voornaamste doelstelling: onderbenut potentieel beter ontwikkelen, zodanig dat een stad op een leefbare en aangename manier kan groeien. En dat doen we altijd door eerst met mensen te praten en te vragen wat er ontbreekt. Dat hebben we in Gent opnieuw gedaan. We zijn er dan ook van overtuigd dat al onze bewoners maar ook alle bezoekers van de site, hier straks een leuke tijd zullen beleven”, aldus nog Pieter Vanhout, managing director van Ciril.


Over Matexi

Sinds 1945 biedt Matexi aan iedereen de kans om een betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle woning aan te schaffen. Onder het motto “Welkom in de buurt” wil Matexi met elk project bijdragen tot buurten die inspireren om samen meer van het leven te maken. Matexi heeft kantoren in elke Belgische provincie, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in het Groothertogdom Luxemburg en in Warschau en Krakow (Polen). Met 320 medewerkers ontwikkelt Matexi momenteel 429 buurten in 290 steden en gemeenten. Sinds zijn oprichting realiseerde Matexi meer dan 41,000 woningen, of grosso modo het aantal woningen van steden als Kortrijk of Mechelen. Als markleider wil Matexi afdoende antwoorden bieden op evoluties en uitdagingen in de woningmarkt. Met projecten als ’t Groen Kwartier (Antwerpen, Antwerp Tower, Leopold Views, Béton Lemaire, Quartier Bleu, I-Dyle en Kolska od Nowa neemt Matexi het voortouw wat betreft grote binnenstedelijke ontwikkelingen, reconversie, en duurzaam bouwen.

Over Ciril

Ciril ontwikkelt beter wonen, ontspannen en werken en investeert in de steden van morgen. Ciril is een projecten stadsontwikkelaar met meer dan 30 jaar ervaring. Onze naam verwijst naar onze bezieler Cyriel Demot en naar onze passie, city real estate. Ciril is eenvoudig en duidelijk: we werken elke dag om complexe ontwikkelingen eenvoudiger en toegankelijker te maken voor iedereen. Onze klemtoon ligt op stadsvastgoed: Ciril ontwikkelt gemengde, kernversterkende vastgoedprojecten met respect voor wat er was en klaar voor wat er komt. Dat doen we samen met andere bedrijven, met steden en gemeenten, met investeerders en met de mensen die er wonen en werken. Als onderdeel van Democo Group zoeken we naar ontwikkelingsopportuniteiten om beter te kunnen wonen, werken en ontspannen. Op die manier bouwen we aan meerwaarde om de steden van vandaag klaar te stomen voor de mensen van morgen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart