Ontdek de Oostrand van Gent

Ontdek de Oostrand van Gent

Wonen vlakbij de stad omringd door prachtige natuurdomeinen.

In deze Home en Trends editie gingen we op stap in de Oostrand van Gent. We bezochten Merelbeke, Melle, Gentbrugge, Destelbergen en Lochristi. Stuk voor stuk prachtige gemeenten met elk hun eigen karakter en stijl. Ondanks hun verschillen delen ze ook duidelijk één gezamenlijke passie want ze zijn allen verweven met adembenemende natuur- en kasteeldomeinen.

Het zal u dan ook niet verwonderen dat meer en meer mensen verliefd worden op deze regio waarbij ze vlakbij de stad wonen en tegelijkertijd ook kunnen genieten van de prachtige omliggende natuur.

Merelbeke is ideaal gelegen te midden van alle belangrijke invalswegen rond Gent

Merelbeke telt samen met zijn deelgemeenten Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte en Schelderode ongeveer 25.000 inwoners. Het noordelijke deel van de gemeente is sterk verstedelijkt, naar het zuiden toe wordt het een stuk landelijker. In het westen loopt de snelweg E17 waarbij de Schelde de natuurlijke grens van de gemeente vormt. Door het noorden loopt de Gentse Ringvaart, de snelweg E40 en de ringweg R4. Met de Hundelgemsesteenweg en zijn vele vertakkingen beschikt Merelbeke over een goed uitgebouwd lokaal wegennet. In het uiterste noorden sluit de wijk Flora aan tegen de verstedelijking van de stad Gent. Ondanks het stedelijke karakter situeert deze wijk zich tussen twee uitgestrekte groenzones met enerzijds het 35 hectare groot natuurdomein ‘Kasteelpark Ter Heide’ en anderzijds het ‘Liedermeerspark’ naast de Schelde. Omdat Merelbeke omgeven is door zowat alle belangrijke invalswegen tot Gent beschikt de gemeente over verschillende kantoorparken en een imposante KMO-zone met aanwezigheid van enkele grotere logistieke spelers en vele tientallen middelgrote bedrijven.

Het Liedermeerspark is de ideale setting voor zowel jong als oud

Het Liedermeerspark in Merelbeke werd op het einde van de jaren tachtig aangelegd rondom enkele afgesneden meanders van de Bovenschelde. Het park is 25 hectare groot en grenst op Gents grondgebied aan de zone rond de Ghelamco Arena. Het speelpleintje ‘Het Pientere Waterhoentje’ en de recreatiezone rond ‘Het Chalet’ in het park werden onlangs nog grondig vernieuwd en kregen nieuwe speeltuigen. Ook het grindgazon aan de cafetaria werd vervangen door onderhoudsvriendelijke dolomiet waardoor dit nu perfect aansluit bij de verharding van de petanquebaan. Naast algemene recreatie voor het ganse gezin is het park ook bijzonder geliefd bij wandelaars en joggers. Verweven doorheen het park zijn er ook talrijke sportattributen geplaatst waar men aan de conditie kan werken. Voor de echte sportievelingen is er zelfs een speciale route voorzien. Ten noorden van het park bevindt zich het bekende vogelopvangcentrum van Merelbeke.

Beleef cultuur met een grote C en een kleine c

µHet gloednieuwe Cultuurhuis is het ultieme visitekaartje van de gemeente Merelbeke. Dit beeldbepalende gebouw vlak naast de bibliotheek en het gemeentehuis is ruim 4.000 vierkante meter groot. Het multifunctionele gebouw omvat een stijlvolle foyer, sanitair, een expositieruimte en een grote theaterzaal die plaats biedt aan vierhonderd mensen. In de theaterzaal werd gekozen voor een mobiele zittribune zodat de zaal ook kan gebruikt worden voor evenementen van bedrijven of lokale verenigingen. De ultramoderne zaal is voorzien van de nieuwste technieken, akoestische panelen en een hoogstaande licht- en geluidsinstallatie. Aansluitend op het Cultuurhuis vindt u ook het Cultuurcafé terug als een plek waar mensen samenkomen, genieten, ontspannen en elkaar inspireren. Het Cultuurcafé beschikt over een groot buitenterras waar mensen zowel overdag, maar ook voor en na de voorstellingen terecht kunnen voor een hapje en drankje.

Merelbeke is een natuurlijke aantrekkingspool voor zowel jong als oud

Merelbeke is één van de belangrijkste randgemeenten rond de stad Gent. De gemeente is qua vastgoed heel divers waarbij het zowel een stedelijk als een meer landelijk karakter combineert. Hierdoor is Merelbeke een natuurlijke aantrekkingspool voor zowel jong als oud. In Merelbeke zijn de vastgoedprijzen al enkele jaren in een stijgende lijn. Algemeen zijn de woningen en appartementen wel nog steeds een stuk goedkoper dan in de stad Gent. Door zijn unieke locatie omgeven door de belangrijkste invalswegen faciliteert de gemeente heel wat bedrijven waardoor Merelbeke steevast behoort tot één van de meest welvarende regio’s rond Gent. De aanwezigheid van deze sterk verankerde economische activiteit zorgt ook voor een hoge tewerkstellingsgraad.

© Nieuwbouwproject te Melle Zwitsers Hof te koop bij Landbergh

Melle blijft nog steeds een gemeente met een uitgesproken groen karakter

De gemeente Melle telt ruim 11.000 inwoners en ligt ten zuidoosten van Gent langs de ringvaart en de Schelde. Door de directe nabijheid van zowel de R4 als de E40 is de gemeente heel vlot bereikbaar waardoor ook Melle economisch een welvarende gemeente is met een lage werkloosheidsgraad. Melle beschikt ook over zijn eigen treinstation centraal gelegen aan het gemeenteplein. Dit kenmerkende station is het oudste bakstenen treinstation van België en is geklasseerd als beschermd monument. Historisch gezien huisvest de gemeente ook opvallend veel hoogkwalitatieve onderwijsvoorzieningen zoals het gerespecteerde College van de paters Jozefieten en de befaamde Tuinbouwschool als onderdeel van de Hogeschool Gent. Melle staat ook internationale op de kaart met het ORSI (OLV Robotic Surgery Institute) waar chirurgen in dit moderne state-of-the-art trainingsinstituut een opleiding kunnen volgen in de robotchirurgie.

Ook al sluit Melle in het noorden aan tegen het verstedelijkte Gent toch blijf de gemeente en zijn deelgemeente Gontrode een uitgesproken groen karakter behouden met kilometers lange wandel- en fietsroutes. Het vliegveld van Gontrode Tijdens de nacht van 6 op 7 juni in 1915 stortte een brandende zeppelin neer in Sint-Amandsberg. Een Britse piloot was er in geslaagd een Duitse zeppelin neer te halen. De zeppelin was op weg naar de vliegbasis van Gontrode waar een reusachtige luchtschipbasis opgetrokken was door het Duitse leger. Het vliegveld beschikte over een gigantische hal die geschikt was voor het aanmeren van een zeppelin. Melle en Gontrode speelde dus voor de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog een cruciale rol voor hun machtige luchtschip, de zeppelin LZ37. In Gontrode is deze historische site van het voormalig vliegveld ondertussen omgebouwd tot een toeristische trekpleister in een groen kader. Een panoramatafel op het dak van een gerestaureerde bunker vertelt dit vergeten verhaal in woord en beeld. Via een unieke fiets- en wandellus langsheen verschillende infopunten komt u alles te weten over dit voormalige vliegveld in Gontrode en het neergestorte luchtschip boven Gent.

In Melle kan u nog betaalbaar wonen en dit op een steenworp van Gent

De aanwezigheid van verschillende autosnelwegen, de spoorlijn Gent-Brussel, de Schelde en Ringvaart zijn belangrijke troeven die ervoor zorgde dat Melle veranderde van een dorp tot een kleinstedelijke kern aan de rand van Gent. De Brusselsesteenweg die dwars door Melle loopt is de belangrijkste slagader naar de stad Gent. Ondanks de opkomende verstedelijking vanuit Gent blijven Melle en de buurtgemeente Gontrode nog steeds gekenmerkt voor hun uitgesproken groen plattelandskarakter. Heel wat nieuwe inwoners ontdekken Melle dan ook als een rustige randgemeente met een ruim aanbod scholen, recreatie, voldoende winkels en veel groen. Door de stijgende vraag zijn de vastgoedprijzen duurder dan het Oost-Vlaamse gemiddelde. Woningen in Melle zijn dus duurder dan in Wetteren, maar wel nog een stuk goedkoper dan in Gent.

© Nieuwbouwappartement te Gentbrugge te koop bij Immo T

Gentbrugge, betaalbaar wonen net buiten het centrum van Gent

Gentbrugge is een deelgemeente van de stad Gent en ligt ten zuidoosten van het stadscentrum. De deelgemeente profiteert van een nieuwe trend waarbij meer en meer Gentenaars bewust kiezen voor de rustigere en meer betaalbare woonwijken net buiten het centrum. Naast een verstedelijkte kern wordt Gentbrugge voor een groot deel gedomineerd door de Gentbrugse Meersen. De aanleg van dit 274 hectare groot park- en natuurgebied startte begin 2013. Naast het Frans Tochpark met het Braemkasteel, maken ook het geboortebos en het Rattendaelepark deel uit van dit groot natuurgebied. De Gentbrugse Meersen is aangesloten op verschillende fiets- en wandelpaden en is vlot bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de wagen. Een deel van het park aan de oostrand waar water een natuurlijke habitat vormt voor vogels is afgeschermd voor het publiek.

In Gentbrugge vindt u de oudste padelclub van België

Gentbrugge huisveste van 1920 tot en met 2013 voetbalclub KAA Gent in het ‘Jules Ottenstadion’. Ondertussen werd het stadion afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Toch blijft Gentbrugge zijn titel als sportgemeente alle eer aandoen want sinds 2012 kunnen de Gentbruggenaren terecht fier zijn op de oudste padelclub van het land. Vóór 2020 hadden nog maar weinig mensen van Padel gehoord, maar tijdens de corona-pandemie is de sport uitgegroeid tot een ware hype. Padel is een kruising tussen tennis en squash en kan met vier mensen gespeeld worden. U hoeft geen topatleet te zijn om het te kunnen, de basisregels zijn vrij éénvoudig en bovendien is het bijzonder leuk om te doen. Bij ‘Padel 4U2’ in Gentbrugge wordt padel in- en uitgeademd. Het voorbije jaar waren bij de club de 8 dubbelterreinen en één enkelterrein continu volgeboekt. Omdat met telewerk meer mensen hun eigen dag kunnen inplannen worden ook overdag de terreinen veel meer gebruikt. Bij ‘Padel 4U2’ zijn ze hierdoor afgestapt van een vast lidmaatschap waardoor het voor iedereen eenvoudiger is om een veld te reserveren. U betaalt er dus gewoon voor de uren dat het veld gebruikt wordt.

© Kasteel Kasteel Ter Lede te koop in Destelbergen bij Vastgoed De vos & Defooz

De Gentse bourgeoisie vond in Destelbergen een toevluchtsoord

In het hart van de Oost-Vlaamse sierteeltstreek en ten Oosten van de stad Gent ligt Destelbergen. Deze fleurige gemeente is bezaaid met talrijke kasteeldomeinen die ooit werden opgetrokken door de Gentse bourgeoisie. Deze bourgeoisie vond in Destelbergen een toevluchtsoord, een oase van rust ver weg van de drukte van de stad. Ondanks de nabijheid van de stad heeft Destelbergen ook vandaag de dag nog steeds een landelijk karakter met veel groen en grote openbare vijvers. Sinds 1977 vormt Destelbergen samen met Heusden één gemeente met ruim 18.000 inwoners. De eigenlijke grens met Melle en Gent wordt gevormd door de gedeeltelijk dichtgeslibde bedding van de Zeeschelde.

Kasteeldomeinen en natuur gaan hand in hand

De gemeente telt enkele prachtige tot de verbeelding sprekende kasteeldomeinen waaronder kasteel Te Lande, kasteel Walbos, kasteel Fallon-de Keyser, kasteel Ter Burcht, kasteel Ter Meren, kasteel Krabbenburg, kasteel Ter Lede, kasteel Succa en kasteel Notax. De residentiële kastelen hebben zonder twijfel een beeldbepalende rol op het landschap van de streek ook al liggen bepaalde private domeinen soms bewust wat verscholen ver weg van nieuwsgierige blikken. Ook het gemeentehuis van Destelbergen is ondergebracht in een kasteel. Dit voormalige ‘kasteel Van Acker’ kan u zelfs bezoeken als gemeentelijk museum. Naast de uitgestrekte kasteelparken is ook natuurpunt ‘De Damvallei’ een absoluut toonbeeld van pure rust met een uitzonderlijk rijke fauna en flora. Op deze oude meander van de Schelde kan u urenlang genieten, wandelen en verdwalen in een streek vol groene schoonheid. De Damvallei is dankzij de zorg van Natuurpunt uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied waar open grasgebieden harmonieus overgaan in vijvers en poelen. Naast de prachtige natuur zijn Destelbergenaars ook trots op hun unieke streekproducten waaronder de overheerlijke en wereldbekende Gandaham. In Destelbergen werd op een artisanale wijze het eeuwenoude ambachtelijke proces geperfectioneerd. Het zal u dan ook niet verbazen dat Ganda Ham erkend is als Belgisch traditioneel streekproduct.

© I Nieuwbouwproject te Destelbergen, Residentie “Valeria” te koop bij Gerniers Properties & Residences

Destelbergen is een populaire woongemeente

De laatste jaren is Destelbergen geëvolueerd tot een populaire woongemeente. Naast haar uitgesproken groen karakter is Destelbergen uitermate goed gelegen met een uitstekend uitgebouwd openbaar vervoer en vlotte verbindingen. De gemeente profileert zich als een stijlvolle randgemeente van Gent met een moderne nieuwe sportinfrastructuur, goeie scholen en heel wat horeca en winkels. Destelbergen heeft verschillende woongebieden waaronder de mondaine wijk ‘Bommels’ met de exclusieve villa’s, de lintbebouwing langs de Dendermondesteenweg en de eigenlijke dorpskernen van Destelbergen en Heusden. Ook rond de kasteelparken zelf zijn er verschillende groene en rustige woonbuurten terug te vinden. Door de grote vraag van jonge gezinnen naar een woning met kleine tuin zijn de vastgoedprijzen in Destelbergen en Heusden de voorbije jaren sterk gestegen. Ook bouwgronden zijn door de beperkte beschikbaarheid een pak duurder geworden. Ondanks de sterk gestegen vastgoedprijzen blijft Destelbergen zonder twijfel een aantrekkelijke gemeente om te wonen en genieten te midden de prachtige natuur.

Lochristi, de bloemengemeente van België

Als u op de E17 de afrit Lochristi-Beervelde neemt zal u als snel merken dat u in de bloemengemeente van België bent aangekomen. De ruim 22.000 inwoners van Lochristi en haar deelgemeenten Zaffelare, Beervelde en Zeveneken zijn bijzonder fier op hun status als bloemengemeente. De vele serres en landerijen zijn het bewijs dat de bloementeelt al meer dan 200 jaar een belangrijke rol speelt in deze regio tussen Gent en Lokeren. Vooral vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw nam de teelt van Begonia’s en Azalea’s een grote vlucht. De gemeente krijgt een hoge waardering op vlak van leefkwaliteit, groen en netheid. Vooral de wegen en voetpaden in Lochristi behoren tot één van de best onderhouden in Oost-Vlaanderen.

© Tuindagen van Beervelde

Het Park van Beervelde omvat een unieke combinatie van natuur en cultuur

Het Park van Beervelde is een 25 hectare groot kasteeldomein dat ooit diende als het ultieme promotiekanaal voor de Gentse sierteelt. Vandaag staat het domein in de eerste plaats bekend als het internationale decor voor de befaamde Tuindagen van Beervelde. Deze toonaangevende buitenexpo vindt plaats het tweede weekend van mei en het tweede weekend van oktober. Langs de prachtige wandelwegen in dit unieke park ontdekken in mei en oktober telkens meer dan 20.000 bezoekers de mooiste realisaties op gebied van planten en tuinen. Het Park van Beervelde behoort ontegensprekelijk tot één van de mooiste landschapsparken van België. Naast de natuur kan u er ook uitzonderlijke muurschilderingen van Roger Raveel bewonderen in de kelders van het oude kasteel waar verschillende ruimtes werden omgetoverd tot een driedimensionaal kunstwerk.

Bezoek het LoS en geniet met volle teugen van de geuren en kleuren van de sierteelt

Het LoS of Lochristi Sierteeltmuseum in de pastorie van Zaffelare promoot de sierteeltsector en toont zowel het historische en hedendaagse belang ervan voor de regio van Lochristi. Via ludieke anekdotes, authentieke materialen en levensechte foto’s maakt u er kennis met de geschiedenis van de sierteelt. Rond het LoS bevindt zich een indrukwekkende tuin met talloze planten- en bloemensoorten alsook de authentieke resten van de middeleeuwse omwalling, brug en poorthuis. Deze tuin vormt trouwens ook het middelpunt van het dorp met een groene long van maar liefst 6.500 vierkante meter groot.

Lochristi is een kleine stad die eigenlijk alles te bieden heeft

Uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekenbureau, is Lochristi na Sint-Martens-Latem één van de duurste gemeenten van Oost-Vlaanderen om een woning te kopen. In 2020 was de gemiddelde mediaanprijs voor een woning ongeveer 420.000 euro. Toch heeft Lochristi niet onmiddellijk de wijken met kasten van huizen zoals in Latem. Lochristi is vooral een gezellige gemeente waar iedereen welkom is. Waarschijnlijk zorgt dit net voor de hype waardoor steeds meer en meer mensen in Lochristi willen wonen. Een hype die onrechtstreeks wel voor een sterk opwaartse prijsdruk zorgt. Lochristi is dan ook een gemeente die als kleine stad eigenlijk alles te bieden heeft. Naast een levendig dorpscentrum met veel groen en recreatie kan men langs de Antwerpsesteenweg de typische grote baanwinkels terugvinden.

In deze Home en Trends editie kan u alvast kennis maken met enkele toonaangevende makelaars en ontwikkelaars die actief zijn in de Oostrand van Gent. Maak vrijblijvend kennis met hun uitgebreid aanbod woningen en appartementen in Merelbeke, Melle, Gentbrugge, Destelbergen en Lochristi.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart