‘Wij geloven dat ook een alleenstaande mama of papa een huis moeten kunnen kopen’

‘Wij geloven dat ook een alleenstaande mama of papa een huis moeten kunnen kopen’

Bijna de helft van de huishoudens in ons land bestaat uit éénoudergezinnen. Dat cijfer ligt hoger dan ooit. Eénoudergezinnen zijn daarmee net zo goed de norm als het traditionele gezin. In theorie dan. In de praktijk zien we dat alleenstaande ouders allesbehalve als standaard worden gezien wanneer het over financiën gaat. Wie een huis wil kopen, kan maar beter een partner hebben. Of is dat te kort door de bocht ? Ja en neen. ‘Koppels geraken doorgaans makkelijker aan een hypotheek, maar dat wil niet zeggen dat alleenstaanden niet meer kunnen dromen van die eigen woning’, zegt Mathias Cooreman van onafhankelijk kredietmakelaar iFinco.

Dat alleenstaanden het financieel lastiger hebben, is een beetje een open deur intrappen. Twee paar schouders kunnen nu eenmaal meer dragen. Terwijl de kosten wel dezelfde blijven. Iets huren? Reken op een maandelijks bedrag van 650 tot 950 euro, afhankelijk van de regio. Energieprijzen? Die blijven maar stijgen. Drinkwater? Dat wordt ook niet goedkoper. ‘En daar sta je dan, als alleenstaande mama of papa, met een loon van gemiddeld 1.800 euro netto per maand’, zegt Mathias Cooreman. ‘Begin er maar aan. Zeker als je nog wat wil sparen of af en toe jezelf wil trakteren op heel normale dingen zoals een terrasje – het mag nu eindelijk weer! – of een bioscoopbezoek.’ Het is algemeen bekend dat de grootbanken niet staan te springen om alleenstaanden een woonkrediet te geven. Het zogenaamde ‘leefoverschot’ – dat is het bedrag dat overblijft van je inkomen na aftrek van de kredietlast – is een belangrijke voorwaarde om een lening te kunnen aangaan. ‘Bij grootbanken ligt die grens meestal op 1.150 euro’, verduidelijkt Mathias. ‘Met een inkomen van 1.800 euro wil dat zeggen dat je dus 650 euro over hebt om aan een woningkrediet te spenderen. Voor dat bedrag kan je hoop en al 160.000 euro ontlenen. We weten allemaal dat je voor die prijs quasi geen appartement of huis kan vinden, tenzij je bereid bent naar een chalet in de Ardennen te verhuizen of zelf nog een smak spaargeld in de strijd kan gooien.’

Vergeet de grootbanken

En toch… Toch hoeft een huis kopen als alleenstaande geen utopie te zijn, weet Mathias. ‘Ik blijf erbij dat je beter kan investeren in bakstenen voor jezelf dan in de bakstenen van je verhuurder. Hier bij iFinco kunnen we mensen – ook alleenstaanden – helpen om die droom te verwezenlijken. Grootbanken leggen vaak strenge voorwaarden op aan hun klanten. Zo kan je bij klassieke banken tot maximum 30% van het loon lenen. Hoewel velen denken dat dit de wettelijke limiet is, is het in wezen een interne regel die banken opleggen.. Gelukkig kan het ook anders. Hier bij iFinco werken we samen met meerdere kredietmaatschappijen. Het grote verschil met de traditionele banken is dat deze instellingen geen rekeningen, beleggingen of andere bankproducten willen verkopen. Zij kijken dus niet of er nog iets te verdienen valt met het restinkomen, maar kijken wél of het restinkomen voldoende is om het krediet te betalen. Dit stelt kredietmaatschappijen in staat om iets flexibeler om te springen met het leefoverschot. En… daardoor kan je tot 55% van je loon lenen. Hoewel deze grens hoger ligt dan de 30% bij een doorsnee bank, zijn allebei die werkwijzen volkomen wettelijk.’

Meer leencapaciteit

iFinco beschikt over een netwerk van ruim vijfentwintig kredietinstellingen. Dat biedt heel wat voordelen voor de eindconsument. ‘Wij kunnen voor elk type klant op zoek gaan naar het meest geschikte krediet, zonder dat we hem of haar dure nevenproducten moeten aansmeren of onredelijke voorwaarden moeten opdringen’, aldus Mathias. ‘Bij iFinco zoeken we steeds naar een krediet dat voor de klant perfect haalbaar is en blijft’, vervolgt Mathias. ‘Daarom nemen we niet alleen je loon, maar ook maaltijdcheques en kindergeld mee in de berekening van je leencapaciteit, waardoor we hoger uit komen. Als je bijvoorbeeld 1.800 euro per maand verdient, kan je je leencapaciteit optrekken tot 850 euro per maand, in plaats van de 650 euro die bij grootbanken geldt. Voor 850 euro per maand – een bedrag dat je tegenwoordig snel kwijt bent aan huur – leen je vlot tussen de 205.000 en 215.000 euro. En dan is de keuze tussen huren of kopen snel gemaakt.’

Variabel lenen in plaats van vast

Laten we even over de meest geschikte renteformule hebben. De keuze voor deze of gene (?) formule hangt helemaal af van de vraag hoe jij jouw leven ziet binnen tien tot vijftien jaar. Binnen die periode verandert je leven immers grondig, ook al denk je vandaag misschien dat dat niet zo is. ‘Daarom moet je kijken naar je eigen leenhorizon’, zegt Mathias. ‘Weet je al zeker dat je je woning over een aantal jaar gaat verkopen? Dan zal de lening in de meeste gevallen moeten worden herzien. Een vaste rentevoet is mogelijks pas interessant wanneer je de volledige looptijd van het krediet zal uitlopen. Maar ook wanneer je zeker bent dat je je woning niet gaat verkopen, kan je een variabele rentevoet nadien nog steeds laten omzetten naar een vaste rentevoet bij dezelfde bank. Bovendien is variabel lenen vaak voordeliger.’ Om dat te staven, heeft Mathias een simulatie gemaakt. ‘Stel: je bent een alleenstaande die 200.000 euro wil lenen over een looptijd van 300 maanden, hetzij 25 jaar. Wanneer je 200.000 euro leent met een vaste rentevoet van 1,75% betaal je in totaal 244.281 euro terug.’

‘Wanneer we dan kijken naar een variabele formule, zien we een heel ander beeld’, verduidelijkt Mathias. ‘Stijgt de rente niet, dan wint de klant maar liefst 19.327,96 euro. Mocht de rente in dit scenario meteen naar het maximum stijgen – wat weinig waarschijnlijk is – dan betaalt de klant 2.297,80 euro meer over de volledige looptijd van 25 jaar. Dat komt neer op een bedrag van 7,66 euro per maand.

Kort samengevat: de kans op quasi 19.000 euro winst ligt een stuk hoger dan de kans op een beperkt verlies.

Snelle én persoonlijke service

Ben je op zoek naar een woning, dan heb je het waarschijnlijk al gemerkt: om een huis te kunnen kopen moet je snel zijn. Zeker bescheiden woningen voor alleenstaanden zijn gegeerd en dus ook snel verkocht. Helaas moet je bij de klassieke banken vaak weken wachten op een afspraak. Gevolg: de door jou zo gegeerde woningen gaat aan je neus voorbij. ‘Bij iFinco hechten we echter veel waarde aan een snelle én persoonlijke service’, benadrukt Mathias. ‘Mensen kunnen bij ons al binnen de week een afspraak krijgen. We zorgen ook voor een snelle afhandeling. Bovendien kunnen klanten niet alleen online of in het kantoor bij ons terecht. We komen ook gewoon aan huis als dat handiger is. Bij iFinco kijken we naar eenieders individuele situatie. Zo kan jij straks toch je eigen woning kopen, ook al ben je alleenstaand. En… we wijzen je niet de weg naar het geknipte woonkrediet, we pleiten ook voor een 360°-aanpak. Onze vastgoedexperts begeleiden je graag bij het volledige proces van de aankoop en alle administratie die daarbij komt kijken tot het verlijden van de akte bij de notaris.’ Op zoek naar een partner die je niet zomaar het eerste beste woonkrediet aansmeert? Neem dan contact op met iFinco en ontdek wat Mathias en zijn collega’s voor jou kunnen betekenen! Opgelet geld lenen kost ook geld

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart