Wonen aan de Belgische Kust, vastgoed aan zee heeft alle wind in de zeilen

Wonen aan de Belgische Kust, vastgoed aan zee heeft alle wind in de zeilen

Tijdens deze corona-pandemie heeft de Belg massaal terug de weg naar de Belgische Kust gevonden. In het derde deel van onze reeks ‘Wonen aan de Belgische Kust’ zochten we uit wat het corona-effect is op vastgoed aan zee.

Vorig jaar in maart en april werd de eerste lockdown afgekondigd. Wij werden verplicht om thuis te blijven, telewerk werd de norm en niet-essentiële verplaatsingen waren verboden. België ging, net zoals de rest van Europa, letterlijk op slot. De economische motor kwam abrupt tot stilstand en ook de vastgoedmarkt stagneerde. Vastgoedexperten en verschillende financiële instellingen stuurden om de haverklap signalen de wereld in dat we ons aan een serieuze vastgoedkrimp mochten verwachten. Nu 365 dagen later draait de vastgoedmarkt beter dan ooit en zijn nieuwbouwappartementen aan de Belgische Kust gemiddeld meer dan 15 procent duurder geworden. Van een algemene residentiële vastgoedcrisis is dus geen sprake. Integendeel, vastgoed aan zee heeft alle wind in de zeilen.

Het corona-effect op vastgoed aan zee

De Corona-pandemie heeft zonder enige twijfel een schokeffect veroorzaakt toen ons dagelijkse leven vorig jaar onverwacht onderbroken werd door een toen nog onbekend virus vanuit China. Waar er eerst sprake was van een onschuldig ‘griepje’ groeide al snel het besef dat er meer aan de hand was. Ondertussen meer dan een jaar later hebben we verschillende strenge lockdowns gehad. Lockdowns die de maatschappij en de mensen definitief hebben veranderd. Onbelemmerd de wereld rondreizen met open grenzen is niet meer vanzelfsprekend. Ook het inzicht dat een goede zorgsector niet overal in de wereld aanwezig is lijkt bij heel wat mensen te zijn doorgedrongen. De vaccinatiecampagne komt langzaam maar zeker wel op kruissnelheid, toch groeit tegelijkertijd ook het bewustzijn dat we met de nieuwe corona-varianten nog niet onmiddellijk zicht hebben op een ‘open wereld’ zoals vroeger. Het gevolg is dat de Belg weer zijn eigen land heeft ontdekt met een herwonnen populariteit voor onze natuur, bossen en parken. Ook de Belgische Kust is opnieuw een absolute hotspot geworden. De droom van wonen aan zee leefde reeds bij heel wat Belgen en is het voorbije jaar ook effectief omgezet in daden. Navraag bij onze vastgoedklanten aan de Kust leert dat ook de eerste maanden van dit jaar de verkoopcijfers opnieuw records hebben verbroken. De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat voor veel Belgen genieten en wonen aan zee het nieuwe mantra is.

© Foto One Carlton, Knokke – Zoute, Versluys Groep – Ghelamco

Meer vraag dan aanbod

Het voorbije jaar werd een nieuwbouwappartement aan zee gemiddeld 15 procent duurder. Deze spectaculaire prijsstijging is grotendeels te verklaren door het verstoorde evenwicht tussen vraag en aanbod. De vraag, vooral naar instapklare nieuwbouwappartementen, is enorm gestegen. Het aanbod daarentegen is niet in dezelfde snelheid meegegroeid en zelfs eerder een stuk gekrompen. Door de vele reisbeperkingen hebben eigenaars die oorspronkelijk van plan waren om hun appartement te verkopen besloten om nog enkele jaren te wachten. Dit aanbod van herverkoop-appartementen is dus voor een groot deel opgedroogd. Ondanks er in heel wat kustgemeenten talrijke nieuwbouwprojecten in de stijgers staan kan ook deze nieuwbouwmarkt de grote vraag niet bijbenen. Het feit dat nieuwbouwprojecten ook qua vergunningsbeleid geconfronteerd worden met een langere doorlooptijd van gemiddeld twee à drie jaar zorgt voor een bijkomende druk op de vastgoedmarkt.

Kandidaat-kopers willen snel beslissen en geen tijd verspillen

Dat vastgoed aan de Kust deze dagen de deur uitvliegt zal u waarschijnlijk niet verwonderen. In 2019 voor de corona-pandemie stond een woning aan de kust gemiddeld 3,5 maanden te koop. Vandaag is dat gemiddeld nog maar 2,5 maanden. Een pand aan zee wordt dus gemiddeld één maand sneller verkocht dan een jaar geleden. Meer mensen willen vlug beslissen en geen tijd verspillen waardoor ze sneller overgaan tot de aankoop van een tweede verblijf aan zee.

Knokke voert de lijst aan van duurste gemeente in België

De gemiddelde prijs voor een woning in het mondaine Knokke-Heist bedroeg vorig jaar 675.000 euro. Meer dan 10 procent van het totale volume appartementen van meer dan 1 miljoen euro wordt in Knokke verkocht. De combinatie van een krap aanbod en een forse vraag naar luxevastgoed zet druk op de markt. In principe behoort de markt van exclusief vastgoed waarbij verkopers en kopers graag hun tijd nemen om een deal te sluiten traditioneel niet tot het meest hectische segment. Maar sinds de zomer van vorig jaar is er ook in deze luxe vastgoedmarkt een zekere nervositeit geslopen. Voor de pandemie stond een exclusief pand gemiddeld zes maanden te koop. Vandaag worden heel wat prestigieuze panden reeds verkocht na één of twee maanden.

Komt er een prijscorrectie van vastgoed aan zee?

De kans op een snelle prijscorrectie, zeker van nieuwbouwvastgoed aan zee, is relatief klein. Alle elementen die dergelijke prijsdaling zouden kunnen veroorzaken staan immers nog steeds op groen. De belangrijkste drijfveer is en blijft de historisch lage rente. Zolang de banken hun rentes laag houden en de mensen meer geld kunnen lenen aan een lage intrest zal de vraag naar vastgoed hoog blijven. Vastgoed is immers grotendeels inflatiebestendig waardoor elke euro die geïnvesteerd wordt in bakstenen over verloop van tijd ook automatisch mee naar boven zal evolueren. Ook de steunmaatregelen van de overheden hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde gezinsinkomens op peil zijn gebleven. Heel wat burgers hebben vorig jaar ook minder geld uitgegeven waardoor ze hun spaarquota hebben vergroot. Extra spaarcenten die nu eventueel kunnen aangesproken worden om een vastgoedaankoop gedeeltelijk te financieren. In de cijfers zien we ook dat de vastgoedmarkt steeds meer en meer in twee snelheden presteert. Enerzijds trekt de markt van nieuwbouwappartementen sterk aan, gesteund door de belegger naarstig opzoek naar rendement. Anderzijds lijkt in de toekomst de markt van de oudere woningen en appartementen het moeilijker te krijgen. De algemene verwachting is dan ook dat een mogelijke prijscorrectie zich in de toekomst eerder bij deze oudere panden zal manifesteren. Door de strenge energienormen neemt het kwaliteitsverschil tussen oude en nieuwe panden jaar na jaar toe. Oude panden renoveren naar een hoogstaand wooncomfort is dan ook geen sinecure en veelal verbonden aan een serieus kostenplaatje. Een kostenplaatje dat bovendien op voorhand niet altijd duidelijk en transparant in te schatten is.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart