Betaal minder belastingen als u een studentenkamer verhuurt

Betaal minder belastingen als u een studentenkamer verhuurt

Ik overweeg de aankoop van gemeubelde studentenkamers als investering. Maar wat is de meest fiscaalvriendelijke manier om ze te verhuren?

De vakantieperiode is hét moment bij uitstek om studentenkamers een opknapbeurt te geven. Tegelijk is het ook de periode waarin veel nieuwe verhuurcontracten onderhandeld worden. Met de nodige creativiteit bespaart u flink wat belastingen!

Zo werkt het

Als u een gemeubelde studentenkamer verhuurt moet u 2 soorten inkomsten aangeven: een onroerend inkomen (OI) voor het verhuren van het gebouw en een roerend inkomen (RI) voor het verhuren van de meubels. Als OI moet u niet het ontvangen huurgeld maar het volledige kadastraal inkomen (KI) opnemen in uw aangifte. Dat is het jaarlijks inkomen van de studentenkamer op zich, exclusief het meubilair. De belastingberekening daarvoor is een pak gunstiger dan mocht het ontvangen huurgeld worden belast. Het RI is het gedeelte van de huurprijs dat op het gebruik van meubelen en huisraad slaat.

Zo doet u het

De administratie gaat er vanuit dat bij verhuring van een gemeubelde studentenkamer 40% van de huurprijs betrekking heeft op de meubels. (art. 4KB/WIB en Com.IB. nr. 7/19.2 en 22.17). Hierop wordt een forfaitaire aftrek toegestaan van 50% voor afschrijving en onderhoud. Het netto-gedeelte bedraagt dus 20%, dat is wat u aangeeft als roerend inkomen. Maar u kunt dat bedrag nog lager krijgen. Dat kan door gebruik te maken van de mogelijkheden van de verplichte geregistreerde huurovereenkomst, waarin u afwijkt van de forfaitaire opdeling van de huurprijs.

Uw voordeel

Als u in de huurovereenkomst de huurprijs voor het meubilair verlaagt tot een percentage dat lager ligt dan 40% van de totale huurprijs, dan daalt logischerwijs ook de belasting op het RI. Opgelet: uw verhuring moet wél kaderen in het ‘normaal beheer van een privévermogen’. Anders kunnen de inkomsten beschouwd worden als een beroepsinkomen en moet u meer belastingen betalen. Let er ook op dat u duidelijk omschrijft wat de huurprijs precies omvat. Als u bijkomende diensten levert zoals de schoonmaak van de kamer, vermeld ze dan in een afzonderlijk contract. Of in hetzelfde contract, maar met een afzonderlijke vergoeding. Contacteer ons, en we leggen graag uit hoe dat precies in zijn werk gaat.


Hebt u zelf een fiscale vraag? Stuur ze naar info@multum.be

Ontdek wat we voor ú kunnen betekenen. Bel of mail en kom langs voor een koffie: 09/367.93.27 en info@multum.be

Brusselsesteenweg 415 9230 Wetteren

www.multum.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart