Met deze 4 nuttige tips vermijdt u een financiële kater tijdens uw renovatieproject

Met deze 4 nuttige tips vermijdt u een financiële kater tijdens uw renovatieproject

Onlangs stelde de Vlaamse regering zijn ambitieuze klimaatplan voor waarbij er vanaf 2023 een verplichting tot renovatie komt voor wie een energieverslindende woning koopt. Los van de premies en de eventuele financiële steun vanuit de overheid doet u er echter goed aan om ook zelf duidelijk een budget op te stellen voordat u de effectieve renovatiewerken start.

Een renovatieproject kan complex zijn en soms gepaard gaan met onverwachte kosten. Hanteer alvast deze vier nuttige tips zodat u niet achterblijft met een financiële kater.

1. Maak een realistisch plan met een opsomming van de zaken die voor u belangrijk zijn

Voor u de renovatiewerken aanvangt moet u eerst een draaiboek of realistisch plan opstellen. Dit kan beginnen met een eenvoudige opsomming van de zaken die voor u of uw gezin belangrijk zijn. Omschrijf deze punten in detail en maak een doordachte keuze. Bepaal de cruciale ruimtes zodat u deze als eerste kan aanpakken. Hou daarbij ook rekening met uw toekomstige situatie. Hebt u een kinderwens of niet… trekt uw vriend of vriendin binnenkort bij u in… bent u van plan om meer thuis te werken? Vergeet niet dat een geslaagde verbouwing meestal begint met een algemene renovatie van de belangrijkste woon- en leefruimtes. Afhankelijk van uw situatie en uw budget kan u in de toekomst dan nog altijd de zolder, kelder of bureauruimte verder afwerken.

2. Maak een budget op en voorzie een extra potje voor eventueel onverwachte kosten

Het lijkt de logica zelve dat voor de aanvang van de renovatiewerken u eerst uw budget opmaakt en nakijkt over welke financiële middelen u beschikt. In de praktijk echter start meer dan de helft van de mensen een renovatieproject zonder duidelijk zicht te hebben op hun financiële mogelijkheden. Begin dus altijd eerst met het verzamelen van prijsoffertes en laat u grondig informeren. Wees hierbij realistisch en baseer u op verschillende offertes waardoor u een grondige vergelijking kan maken en het uiteindelijke kostenplaatje goed kan inschatten. Leg ook steeds een extra potje aan voor eventueel onverwachte kosten want bijna elk renovatieproject wordt geconfronteerd met onvoorziene zaken. Hebt u het geluk dat er geen onverwachte kosten zijn dan kan u dit potje nadien eventueel gebruiken voor de styling van uw huis met enkele leuke interieuraccenten, gordijnen of stijlvolle verlichtingsarmaturen.

3. Trendy snufjes zijn leuk, maar kunnen uw budget serieus laten ontsporen

Bijna iedereen houdt van trendy en hippe zaken in de woning: een reusachtige flatscreentelevisie, een state-of-the-art soundsysteem of een luxe wellness-badkamer. Zaken die het wooncomfort gevoelig verbeteren en aangenamer maken. Zijn deze zaken voor u ‘een must’ dan moet u ze zeker opnemen in uw budget. Vergeet echter niet in uw prioriteitenlijstje de hoofd- en bijzaken te onderscheiden. De muren, bepleistering, vloer, plafond en de achterliggende technieken zoals de water- en gasleidingen, maar ook de elektriciteitsleidingen, stopcontacten en schakelaars zijn in een renovatieproject veelal belangrijker dan de grote van uw televisiescherm. Zijn er toch zaken die prioritair zijn, dan kan u uiteraard ook gefaseerd werken waarbij u de nodige leidingen en aansluitingen voorziet om later dan eventueel een massagebad of een marmeren keukenblad te plaatsen.

4. Werken met een vakman of zelf de handen uit de mouwen steken?

Heel wat mensen hebben de neiging te denken dat ze alles zelf kunnen. Van zodra de renovatiewerken starten blijkt echter dat we ons veelal vergissen in onze handige harry capaciteiten. We moeten dan uiteindelijk toch een vakman inschakelen die in veel gevallen dingen terug moet rechttrekken, afbreken of opnieuw doen. U hebt er dus alle voordeel bij om uw eigen capaciteiten zo realistisch mogelijk in te schatten. Bekijk welke dingen u zelf kan doen en doe beroep op de expertise, kennis en ervaring van een professionele vakman voor de zaken waar u geen kaas van hebt gegeten. Vraag steeds op voorhand een prijsofferte en maak goede afspraken over de concrete startdatum en de timing. Bespreek ook op voorhand welke voorbereidende zaken u kan doen zoals bijvoorbeeld eenvoudige afbraakwerken, materialen aandragen of afval verwijderen. Deze zaken kunnen uw vakman heel wat tijd besparen waardoor u hem kan inschakelen voor de belangrijke werken.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart