Vastgoed is een goede en betrouwbare investering

Vastgoed is een goede en betrouwbare investering

Vastgoedexperts voorspellen dat de prijzen van huizen en appartementen dit jaar met 3 à 5 procent zullen stijgen.

Alle indicatoren die een prijsstijging van vastgoed rechtvaardigen staan nog steeds op groen. Alleen een grote renteopstoot zou de steile opmars van de vastgoedprijzen kunnen afremmen.

Om de oplopende inflatie tegen te gaan verwachten de meeste economen dat in de loop van dit jaar de ECB of Europese Centrale Bank de rente gradueel een stukje zal verhogen. Grote bokkensprongen worden er echter niet verwacht, want de enige manier om de sterk opgelopen overheidsschuld te financieren blijft een lage rente. Door deze lage rente kunnen ook particulieren en vennootschappen hun vastgoedinvesteringen financieren aan interessante voorwaarden. In deze gunstige marktomstandigheden staat vastgoed garant voor een goede en betrouwbare investering waardoor het ook in 2022 één van de meest populaire beleggingsvormen zal blijven.

Wie op zoek is naar een rendabele en waardevaste investering komt automatisch uit bij vastgoed

De voorbije twee jaren zijn mede door de gevolgen van de coronapandemie de spaarvolumes in België spectaculair gestegen waardoor er begin 2022 meer dan 300 miljard euro geparkeerd staat op spaarrekeningen. Die enorme hoeveelheid cash brengt niets meer op. Bovendien beseffen meer en meer spaarders langzaam maar zeker dat de oplopende inflatie de waarde van hun spaargeld sterk heeft uitgehold.

Het trouwe spaargedrag dat tientallen jarenlang een hoeksteen vormde van onze economie wordt door de banken niet meer beloond. Integendeel, klanten met te veel spaartegoeden worden letterlijk bestraft met een negatieve rente. Vermogende Belgen bekijken dan ook massaal alternatieve beleggingsmogelijkheden om hun cash aan het werk te zetten. In die zoektocht hoeft het niet te verwonderen dat het merendeel uitkomt bij vastgoedinvesteringen. Vooral de residentiële vastgoedmarkt heeft sinds begin deze eeuw een mooi groeiparcours afgelegd met quasi onafgebroken prijsstijgingen.

In tegenstelling tot bepaalde landen heeft België ook tijdens de bankencrisis in 2008 aangetoond dat het over een standvastige en gezonde vastgoedmarkt beschikt. Deze argumenten zijn voor heel wat beleggers dan ook doorslaggevend. Een vastgoedbelegging in bakstenen is een tastbare investering die bewezen heeft over het verloop van jaren een mooi rendement te genereren. De lage rente en een actieve huurmarkt zijn de fundamenten die ervoor zorgen dat vastgoedbeleggers kunnen terugvallen op een mooi rendement.


“ Een groeiende huurmarkt opent heel wat deuren voor vastgoedinvesteerders die beleggen in nieuwbouwprojecten met een focus op appartementen gelegen in centrumsteden ”


Het aantal huurders zal de komende jaren stijgen Momenteel is ongeveer drie op tien Belgische gezinnen huurder. Concreet betekent dit dus dat bijna zeven op tien Belgen eigenaar is van zijn eigen woning of appartement. Dit bevestigt een stuk de veelgebruikte stelling dat elke Belg met een baksteen in de maag wordt geboren. Recente studies tonen echter een gewijzigd patroon. Met ongeveer 70 procent eigenaars blinkt België al lang niet meer uit als zelfverklaarde koploper in Europa qua vastgoedeigenaars.

Als we de statistieken van Eurostat bekijken zien we dat we in de buik van het klassement staan waarbij al 15 andere Europese landen een hogere eigendomsgraad hebben dan België. Eigenlijk zitten we met 30 procent huurders pal op het Europees gemiddelde. Experten zien ook duidelijke signalen dat het percentage huurders de komende jaren zal toenemen. Er is dus ontegensprekelijk een kentering ingezet waarbij een groter aantal Belgen zich op de residentiële huurmarkt zal begeven. Deze evolutie opent alvast heel wat deuren voor vastgoedinvesteerders die beleggen in nieuwbouwprojecten met een focus op appartementen gelegen in centrumsteden.

Hoeveel bedragen de gemiddelde huurprijzen in Vlaanderen?

Naast een vooropgestelde meerwaarde over het verloop van jaren zijn ook de maandelijkse potentiële huuropbrengsten een belangrijk onderdeel in de uiteindelijke rendementsberekening van een vastgoedinvestering. De gemiddelde huurprijs van een appartement in Vlaanderen bedraagt 755 euro per maand.

De gemiddelde huurprijs van een woning in Vlaanderen bedraagt ongeveer 820 euro voor een rijwoning, 940 euro voor een halfopen bebouwing en 1080 euro voor een vrijstaande woning. Vooral in de centrumsteden wordt de huurmarkt gedomineerd door appartementen.

Gezien de stijgende vraag naar huurpanden en het feit dat heel wat huurcontracten een aanzienlijke indexaanpassing zullen krijgen zal de gemiddelde huurprijs voor een appartement in 2022 waarschijnlijk de grens van 800 euro aantikken.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart