Luxevastgoed aan zee heeft alle wind in de zeilen

Luxevastgoed aan zee heeft alle wind in de zeilen

Vorig jaar werden kustappartementen gemiddeld 7,5 procent duurder. De grootste prijsstijgingen aan zee vallen echter te noteren bij de dijkappartementen, een segment dat op één jaar tijd met bijna 14 procent duurder werd. Exclusief vastgoed aan zee is heel geliefd bij kapitaalkrachtige Belgen, maar sinds vorig jaar zetten ook Nederlanders de markt van het luxevastgoed extra onder druk. Voor het eerst werd zelfs de kaap van gemiddeld 1 miljoen euro bereikt in het mondaine Knokke.

One Carlton, Knokke Zoute – Versluys Groep, Ghelamco ©

Knokke is en blijft de meest exclusieve badstad aan zee

In 2021 bedroeg de gemiddelde prijs voor een appartement op de zeedijk 365.956 euro. In vergelijking met de algemene prijsevolutie, steeg de prijs voor een dijkappartement bijna dubbel zo snel met bijna 14 procent op jaarbasis. In Westende ging de prijs van een appartement op de dijk met bijna de helft omhoog tot 268.280 euro. Knokke neemt ook in dit segment resoluut de koppositie in met een gemiddelde verkoopprijs van meer dan 1 miljoen euro. Heist-aan-Zee en Koksijde kende een lichte prijsdaling maar noteerden wel nog steeds stevige gemiddelden met respectievelijk 447.048 euro en 308.357 euro. In Blankenberge, Middelkerke en De Panne kan u appartementen op de zeedijk vinden met gemiddelde prijzen onder de 250.000 euro. Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat u voor dit budget vooral naar iets oudere dijkappartementen zal moeten kijken met een kleinere woonoppervlakte. Het tweespan tussen oud en nieuwbouw is ook voor dijkappartementen zeer duidelijk aanwezig. Nieuwbouwappartementen op de dijk zullen voor het overgrote deel een verkoopprijs hebben die ver boven het gemiddelde ligt, terwijl dit voor de meeste oudere appartementen eerder omgekeerd zal zijn. In Oostende en Nieuwpoort, twee belangrijke badsteden die een groot stuk van de vastgoedmarkt aan zee domineren, bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een dijkappartement in 2021 respectievelijk 330.441 euro en 387.874 euro.

Tabel – gemiddelde prijs 2021 (euro)
dijkappartement (oplopend)

Drie slaapkamer appartementen op de zeedijk zijn bijzonder gegeerd

Wie kiest voor luxe aan zee, kiest bewust voor een ruim appartement op een premium locatie met zeezicht. Omdat thuiswerk meer is ingeburgerd worden ook kustappartementen meer en meer gebruikt voor zowel privé als werk. Een extra kamer is dus voor heel wat kandidaat-kopers een must. De combinatie van een gestegen vraag naar dijkappartementen en de behoefte aan meer ruimte resulteerden vorig jaar in een gemiddelde verkoopprijs van 711.084 euro voor een 3 slaapkamerappartement op de zeedijk wat overeenkomt met een prijsstijging van 38 procent op één jaar tijd. Deze imposante prijsstijging is dus deels te verklaren door de sterk gestegen vraag, maar is toch vooral het resultaat van een zeer beperkt aanbod van dit type appartementen op de dijk.

Exclusieve vastgoedopportuniteiten op de tweede lijn

Wie met een beperkt budget toch wil genieten van zeezicht moet met een open vizier zeker eens kijken naar het vastgoedaanbod op de tweede lijn. Door het beperkte aanbod op de zeedijk zijn de voorbije jaren in verschillende badsteden prachtige nieuwe projecten ontwikkeld op de tweede lijn. Deze nieuwe projecten zijn meestal in de plaats gekomen van kleinere laagbouwclusters uit de jaren zestig en zeventig. Projectontwikkelaars zijn hierbij in samenspraak met desbetreffende kustgemeenten doordacht te werk gegaan waarbij veel omzichtiger is omgesprongen met de beschikbare ruimte. Door hoogbouw toe te laten op specifieke locaties concentreert het bouwvolume zich nu vooral in de hoogte en niet meer in de breedte zoals vroeger. Hierdoor ontstaat op het grondoppervlak extra open ruimte met meer plaats voor groen, recreatie en ontspanning. Deze nieuwe torengebouwen bieden naast hun verrijking voor het straatbeeld nog enkele andere voordelen. Door hun hoogte steken ze veelal letterlijk en figuurlijk boven het straatbeeld uit. Op die manier kunnen kandidaat-kopers op deze locaties vanaf de hogere verdiepingen ook genieten van spectaculaire zeezichten en dit op een wandelafstand van de zeedijk en het strand. Vooral in Knokke, maar ook in Oostende waar momenteel verschillende nieuwe stadswijken ontwikkeld worden, kan u tal van prestigieuze hoogbouwprojecten terugvinden met een garantie op spectaculaire uitzichten.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart