Hoe houdt u het hoofd boven water in deze economische tijden?

Hoe houdt u het hoofd boven water in deze economische tijden?

Er zijn meer oplossingen dan betalingsuitstel vragen bij uw bank-/kredietinstelling. De energiecrisis is alom aanwezig en zorgt bij velen voor een financiële aderlating en onverwacht hoge kosten.

Zoals aangekondigd in de media, wenst de overheid haar burgers te beschermen bij wie het heet onder de voeten wordt. Ze heeft daarom met de Belgische banken een akkoord bekomen om betalingsuitstel voor klanten toe te staan op hun lopende hypothecaire verplichtingen: maximum 1 jaar uitstel van betaling voor de aflossing van het ontleende kapitaal. Daar zijn echter een aantal strikte voorwaarden aan verbonden:

  • • Geen achterstand in betalingen
  • • Geen negatieve meldingen op de centrale van kredieten
  • • Er dient reeds een afbetalingsplan te zijn bij de energieleverancier
  • • Een verklaring op eer dat er niet meer dan 10.000€ aan roerende goederen beschikbaar zijn (pensioensparen buiten beschouwing)

Bij iFinco zijn we overtuigd dat een aantal mensen baat hebben bij die maatregel. Echter, elke medaille heeft ook een keerzijde. iFinco vindt het zijn plicht om iedereen daarover helder te informeren:

  • Gedurende maximaal 1 jaar worden enkel de interesten betaald. De initiële aflossingstabel wordt echter met 1 jaar verlengd. Een voorbeeld: Bij een gemiddeld dossier zal gedurende de periode van uitstel +/- 350€/ maand intresten dienen doorbetaald te worden. 1 jaar uitstel zal in totaliteit op het einde van de rit 12x 350€ = 4.200€ extra kosten.
  • Verder zijn er nog een aantal onduidelijkheden: Wat zijn de fiscale gevolgen van een verlenging? Welke rentevoet geldt er tijdens de verlenging (aan de einde van het contract)? Wat met de schuldsaldoverzekering? …
  • Voor mensen met toekomstplannen: weet dat een kredietinstelling dergelijk betalingsuitstel mee in de weegschaal zal leggen om een beslissing te nemen in een toekomstige kredietaanvraag.

De keuze om betalingsuitstel te vragen kan dus mogelijks op termijn onrechtstreeks voelbaar zijn en uw ontleningsmogelijkheden binnen X jaar hypothekeren. iFinco adviseert aldus om goed af te wegen vooraleer deze aanvraag tot betalingsuitstel te doen. Wij raden eerder aan om met ons de alternatieven te bekijken. We doen graag een update van je huidige situatie en toekomstplannen: mogelijks zijn die al wat geëvolueerd ten opzichte van het moment dat je krediet werd afgesloten. Op basis daarvan bekijken we de verschillende mogelijkheden om een nieuw financieel evenwicht te vinden dat geschikter is dan het uitstel-aanbod van de overheid. Ook voor mensen die net buiten de maatregelen vallen en bij wie het toch iets warmer onder de voeten wordt, kunnen wij steeds vrijblijvend kijken op welke manier wij kunnen ontlasten en de financiële druk anders gaan verdelen. Onderstaande technieken zijn maar een greep uit de mogelijkheden:

Samenvoegen van kredieten

Heeft u meerdere kredieten lopen (bv een krediet voor je woning, ééntje voor de wagen en misschien zelf een kortlopende persoonlijke lening), dan kan u deze “hergroeperen”. Door ze samen te voegen tot 1 lening, kan de maandlast drastisch verlaagd worden. Bovendien kan het gehele krediet op een iets langere termijn gezet worden. Langer betalen is in principe duurder maar door het samenvoegen van kredieten kan dit toch goedkoper uitkomen: zo kan een dure persoonlijke lening opgenomen worden in een hypothecair krediet met een beduidend lagere rentevoet. In dergelijke situatie hoeft langer lenen niet per sé duurder te zijn. Bij iFinco maken wij graag de oefening voor de klant om te zien wat het meest voordelig uitkomt.

Verlengen van looptijd

De mogelijkheid bestaat om een kredietdossier intern te herfinancieren en eventueel de looptijd daarbij te verlengen. Hiervoor kunnen mogelijks dossierkosten aangerekend worden. Er moet steeds over gewaakt worden dat voor het gehele dossier niet plots heel wat hogere rentevoeten gehanteerd worden.

Herfinanciering

Veel mensen hebben nog nooit de moeite genomen om hun kredietdossier te laten herbekijken. Echter, een krediet kan steeds aangepast worden aan de (nieuwe) noden van de klant, die ook evolueren doorheen het leven, zoals bijvoorbeeld bij verbouwingen, een 2e woonst, … Herfinancieren en je krediet laten nakijken kan vaak een flinke duit besparen en zelfs een springplank zijn naar de aanschaf van een extra eigendom.

Met een torenhoge inflatie die er vandaag heerst, worden we elke dag eigenlijk wat armer: 100€ vandaag is binnenkort maar 92€ meer waard… Je zuurverdiende spaarcenten die je veilig stelt voor de toekomst worden dus elke dag minder waard ipv meer… Om die reden krijgen wij als kredietmakelaar dagelijks klanten over de vloer die graag willen investeren, maar niet echt weten hoe: “Hoe kan ik slim investeren zonder met het mes op de keel te zitten? En hoe kan ik die financiële puzzel in elkaar doen vallen ?

Neem vandaag nog contact met ons op voor echt financieel advies. Maak een afspraak via de website op www.ifinco.be of telefonisch op 09/224.22.22.


Let op geld lenen kost ook geld iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart