Wat is het en wanneer kom je In aanmerking: het renteloos Renovatiekrediet

Wat is het en wanneer kom je In aanmerking: het renteloos Renovatiekrediet

2023 staat opnieuw voor een aantal wijzigingen omtrent het aankopen en renoveren van je eigen woning.

Zo dienen alle woningen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, verplicht gerenoveerd te worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. Weer wat strengere regels, maar tegelijk komt de overheid ook (deels) tegemoet: Indien u binnen de 5 jaar na die aankoop grondig renoveert, kan u bij de kredietgever – naast de hypothecaire lening voor het pand – ook het renteloos renovatiekrediet aanvragen.

WAT IS HET RENTELOOS RENOVATIEKREDIET?

Het renteloos renovatiekrediet is een initiatief van de Vlaamse regering om renovaties van panden aan te moedigen. Sinds 2021 kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement, naast het verwerven van een hypothecair hoofdkrediet om het pand af te lossen, ook beroep doen op het renteloos renovatiekrediet wanneer zij dit pand binnen de 5 jaar grondig renoveren. Zoals bij elke lening, zal de bank/kredietverstrekker een marktconforme intrestvoet voorstellen die uitmondt in een maandelijks af te betalen bedrag (kapitaal + intrest). Echter, de rente die je op dit renovatiekrediet betaalt, wordt (achteraf) volledig terugbetaald. Vanaf 1 januari 2023 werd het renteloos renovatiekrediet hervormd naar een renovatiekrediet met rentesubsidie (= korting ten opzichte van de marktrentevoet). Kortom: hoe grondiger de woning gerenoveerd wordt op vlak van energieprestatie, hoe groter de korting.

BIJ WIE KAN JE HIERVOOR TERECHT ?

Zoals hierboven aangegeven, dient het krediet afgesloten te worden bij de kredietgever, bij dezelfde maatschappij die het hypothecair krediet in orde brengt. iFinco zoekt steeds uit wie voor u de beste partij is voor uw dossier! De terugbetaling van de afgeloste intresten gebeurt echter door de Vlaamse Overheid (het VEKA) na het afleveren & goedkeuren van een aantal documenten.

WANNEER KAN JE BEROEP DOEN OP HET RENTELOOS RENOVATIEKREDIET?

Uiteraard zijn er steeds een aantal voorwaarden waaraan dient voldaan te zijn om te kunnen genieten van de rentesubsidie. Zo dient de eigendom gelegen te zijn in het Vlaamse Gewest. Ook moet u als koper de volle eigendom verwerven (niet alleen als aankoop, maar ook na schenking/erfenis of het uitkopen van een ex-partner bijvoorbeeld). Verder moet de eigendom bestemd zijn voor bewoning. Je kan dus geen renovatiekrediet aanvragen voor een gebouw met EPC niet-residentieel. De allerbelangrijkste voorwaarde is dat de aangekochte woning een EPC-label van E of F moet hebben en de woning na de werken beduidend hoger scoort op vlak van energieprestatie.

VOORWAARDEN VAN HET KREDIET?

Eens voldaan is aan de hoofdvoorwaarden, dienen nog een aantal andere zaken mee in rekening genomen te worden inzake de vorm van het krediet: Zoals reeds meegegeven, kan het renteloos renovatiekrediet enkel en alleen gelijktijdig en samen afgesloten worden met een hypothecair hoofdkrediet. Ook de duurtijd wordt beperkt tot 20 jaar en niet langer dan de looptijd van het hoofdkrediet.. Bovendien heeft elk krediet steeds een eigen doel. Zo moet het renovatiekrediet hoofdzakelijk dienen voor de renovatie, of sloop- en heropbouw van het pand.

HOEVEEL KAN IK LENEN?

Vanaf 1 januari 2023 werd het renteloos renovatiekrediet omgevormd tot een rentesubsidie: Je krijgt een korting ten opzichte van de marktrentevoet, afhankelijk van de grootte van de renovatie. Hoe energiezuiniger je renoveert, hoe groter de rentesubsidie. Het bedrag is weliswaar gelimiteerd tot 60.000€. Bij iFinco bekijken we graag in detail hoeveel er opgenomen kan worden onder deze vorm.

HOE VRAAG JE HET RENTELOOS RENOVATIEKREDIET AAN?

Zoals hierboven vermeld moet het renovatiekrediet altijd samen en gelijktijdig met het hoofdkrediet voor aankoop van het pand worden afgesloten bij dezelfde kredietgever. Het is dus van belang om de aanvraag van dit krediet onmiddellijk mee op te nemen bij de financiering van de aankoop/verwerving/… Kom dus zeker op tijd langs bij iFinco voor jouw persoonlijke begeleiding: wij bekijken het totaalplaatje en lichten de mogelijkheden van dit type krediet met plezier toe in functie van uw behoefte ! Meer weten over renteloos renovatiekrediet? Mail/bel ons voor een afspraak ! We werken steeds een vrijblijvend voorstel uit op maat !


Let op geld lenen kost ook geld iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Christoffelweg 4 – Evergem www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart