Maak kennis met de groeiende populariteit van co-housing

Maak kennis met de groeiende populariteit van co-housing

Co-housing is aan een steile opmars bezig in Vlaanderen. Met de sterk gestegen levensduurte zoeken heel wat mensen naar alternatieve woonvormen.

© CO-HOUSING: KORTENBERG NEGENHOEK

Daarbij is het belangrijk om bij deze nieuwe manier wonen niet alleen kosten te besparen maar ook de levenskwaliteit te bevorderen. Co-housing is in deze context de voorbije jaren uitgegroeid van een randfenomeen naar een mainstream levensstijl. Vooral in onze centrumsteden is deze bijzonder populaire woonvorm ondertussen niet meer weg te denken.

WAT IS CO-HOUSING?

Co-housing is een manier van wonen waarbij mensen samenleven in een gemeenschap. De inwoners wonen meestal in afzonderlijke huizen en appartementen maar delen wel verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken, een grote woonkamer, een tuin, een wasserette enz… De co-housing formule zorgt voor een gevoel van gemeenschap onder de bewoners. Iedere bewoner kan daarin een gedeelde verantwoordelijkheid nemen in huishoudelijke taken en de uiteindelijke besluitvorming. Co-housing wordt vaak gekozen door mensen die waarde hechten aan gemeenschap en duurzaamheid en anderzijds graag willen wonen en leven in een omgeving die zowel privacy als een gevoel van verbondenheid biedt

GENIETEN VAN GEMEENSCHAPPELIJKE SYNERGIEVOORDELEN

Co-housing bevordert het gemeenschapsgevoel waardoor bewoners onderling meer sociale contacten kunnen opbouwen. Ook algemene huishoudelijke taken kunnen verdeeld worden over een grotere groep van mensen, taken zoals het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimtes, het onderhouden van de tuin, het koken van maaltijden en zelfs het verzorgen van een eigen groentetuin. Daarnaast kunnen de bewoners afhankelijk van de situatie, ook genieten van een grote kostenbesparing. Bewoners kunnen geld besparen door de kosten van gemeenschappelijke voorzieningen te delen. Er kunnen toestellen aangekocht worden die samen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld een koffiezet, oven, wasmachine, droogkast en een grasmaaier. Allemaal toestellen die maar één keer moeten aangekocht worden en door heel de gemeenschap kunnen gebruikt worden. Ook de onderhouds- of eventuele herstellingskosten van deze toestellen kunnen in gemeenschap gedeeld worden. Wie voor co-housing kiest moet zich wel kunnen neerleggen bij een democratische meerderheid van beslissing en daarnaast ook verantwoordelijkheid kunnen dragen in een specifieke taakverdeling.

EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE NAAR EEN MEER DUURZAME MAATSCHAPPIJ

Nu de dure energieprijzen de norm zijn geworden en we in snelvaart evolueren naar een meer milieubewuste maatschappij kunnen co-housing projecten een grote meerwaarde zijn. Co-housing kan immers bijdragen aan een kleinere afvalberg en omdat bewoners heel wat zaken delen tevens ook de ecologische voetafdruk gevoelig verkleinen. Bovendien vinden nieuwe milieubewuste energiesystemen sneller in ingang omdat ze kunnen gedeeld worden met een groter aantal inwoners en dus performanter worden gebruikt. De serieuze kosten die veelal samengaan met een investering in warmtepompen, zonnepanelen, waterbesparings- en recuperatiesystemen kunnen sommige mensen individueel afschrikken. Binnen een co-housing project echter worden dergelijke kosten gedragen door een grotere groep van inwoners.

EEN ZEER DIVERSE OMGEVING DIE CREATIVITEIT EN INSPIRATIE AANWAKKERT

In co-housing communities kunnen bewoners elkaar helpen in een bredere en sociale context met de verzorging of het opvangen van kinderen. In grotere co-housing projecten is er soms een heuse kinderopvang georganiseerd wat vooral jonge ouders de mogelijkheid geeft om een beter evenwicht te vinden tussen werk en privé. In co-housing wordt ook de diversiteit bevorderd omdat een gemeenschap ontstaat met mensen uit verschillende achtergronden en leeftijden. Op die wijze ontstaan interessante kruisbestuivingen die uitmonden in heel wat creatieve ideeën en oplossingen. De mogelijke keerzijde van de medaille is dan wel dat inwoners zich moeten kunnen aanpassen aan verschillende gewoonten, levensstijlen en persoonlijkheden. De voorbije jaren is er ook een opvallende trend waarbij meer en meer sportfaciliteiten voorzien worden, denken we hierbij aan een pingpong- of biljarttafel en in sommige gevallen zelfs een fitnessruimte. Allemaal zaken die bewoners ertoe aanzetten om te ontspannen, bewegen, sporten en een gezonde levensstijl na te streven.

CO-HOUSING BRENGT DUIZEND EN ÉÉN STANDPUNTEN SAMEN ONDER ÉÉN GEZAMENLIJK DAK

Heel wat mensen hebben een nieuwe kijk op wonen waarbij ze zich om een veelvoud aan redenen niet meer willen verankeren aan een conservatieve woning. Voor jongeren kan flexibiliteit de grootste motivator zijn, terwijl het voor ouderen eerder sociaal contact is. Voor ouders kan het een oplossing zijn voor het probleem aan kinderopvang en voor studenten misschien de ideale manier om praktische levenservaring op te doen. Iedereen heeft wel een andere visie op wonen en leven. De kracht van co-housing zit hem net in het feit dat het deze verschillende perspectieven kan samenbrengen onder één gezamenlijk dak. Ook in dit Home & Trends magazine vindt u enkele projectontwikkelaars terug die unieke co-housing projecten aanbieden. Maak kennis met deze uitzonderlijke projecten veelal gelegen in een prachtige stedelijke context met een uitgesproken groene habitat.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart