De opmars van warmtepompen in nieuwbouwprojecten

De opmars van warmtepompen in nieuwbouwprojecten

Duurzame verwarmingssystemen zijn de algemene norm geworden in heel wat nieuwbouwprojecten.

De toepassing van warmtepompen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, is met voorsprong de meest gebruikte techniek. In grotere nieuwbouwprojecten wordt, waar mogelijk, soms een aansluiting gemaakt op een algemeen warmtenet.

Heel wat kandidaat-kopers van vastgoed beseffen de meerwaarde van deze duurzame verwarmingssystemen. Mensen zijn zich meer dan ooit bewust van de impact van hun energieverbruik op het milieu en willen daarom ook energiezuiniger wonen. Dit besef vloeit enerzijds voort vanuit een ideologische keuze, maar anderzijds is ook een betaalbare energiefactuur een belangrijke motivator. Los van dit feit zijn er echter weinig kopers goed op de hoogte van de verschillen in duurzame technieken. Een algemene basiskennis naar bijvoorbeeld de verschillende soorten warmtepompsystemen, is niet onbelangrijk. Indien u een beter inzicht hebt op de meerwaarde van het toegepaste systeem kan u immers ook de waarde van het huis of appartement dat u op het oog hebt veel correcter inschatten.

EEN WARMTEPOMP LEVERT EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE IN DE WAARDEVASTHEID VAN DE WONING

Het belangrijkste voordeel van een warmtepomp, ongeacht het type, is dat het een huis of appartement op een duurzame manier kan verwarmen en passief koelen. Een warmtepompsysteem gebruikt hernieuwbare energiebronnen zoals de buitenlucht of de bodem om warmte te onttrekken. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van dure fossiele brandstoffen zoals olie of gas wordt niet alleen de ecologische voetafdruk verkleind, maar kan er ook bespaard worden in de portemonnee. Een besparing die nog verder kan oplopen omdat warmtepompen een lange levensduur hebben en daardoor weinig onderhoud eisen. Op deze wijze levert een warmtepomp een belangrijke bijdrage in de waardevastheid van de woning. Lucht-water en bodem-water warmtepompen zijn in Vlaanderen de twee meest gebruikte systemen.

EEN LUCHT-WATER WARMTEPOMP WERKT DOOR HET OPNEMEN VAN WARMTE UIT DE BUITENLUCHT

Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht om vervolgens het water verder op te warmen. Deze warmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van de woning en voor het warm water in de badkamer en de keuken. Deze warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht en een binnenunit warmt het water verder op tot de gewenste temperatuur. Een lucht-water warmtepomp is relatief eenvoudig te installeren en heeft in tegenstelling tot een bodem-water warmtepomp geen grondboringen nodig. Hierdoor zijn de installatiekosten van dit systeem vaak lager. Bij lage temperaturen is een lucht-water systeem wel minder efficiënt. Het systeem kan uiteraard ook warmte opwekken bij lage buitentemperaturen maar het rendement zal wel gevoelig lager liggen tijdens de koude wintermaanden. Hoewel de huidige generatie moderne lucht-water warmtepompen heel wat vooruitgang hebben geboekt kunnen oudere systemen mogelijks geluidsoverlast veroorzaken wanneer ze in werking zijn. Bij dit type van warmtepompen is het dan ook belangrijk om een locatie te kiezen die weinig of geen overlast veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld het dak.

EEN BODEM-WATER WARMTEPOMP WERKT DOOR WARMTE TE ONTTREKKEN UIT DE GROND Een bodem-water warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur van de grond om warmte te onttrekken en vervolgens af te geven in het gebouw. Een bodem-water warmtepomp bestaat uit een doordacht buizensysteem dat in de grond wordt geplaatst via grondboringen. Deze buizen in de grond zijn opgevuld met een vloeistof die circuleert en zo grondwarmte kan opnemen. De warmtepomp pompt het warme vloeistofmengsel uit het buizensysteem naar het eigenlijke binnendeel van de warmtepomp. Daar wordt de warmte uit de vloeistof gehaald om het water te verwarmen. Dit water kan dan gebruikt worden voor het verwarmen van de woning en voor het warm water in de badkamer en de keuken. In de zomer kan het systeem omgekeerd worden. De warmtepomp kan dan warmte uit het gebouw onttrekken en afgeven aan de bodem waardoor de woning op een passieve manier afgekoeld kan worden. Hoewel de installatiekosten van een bodem-water warmtepomp, mede door de dure grondboringen hoger zijn, zijn de operationele kosten veel lager. Dit komt doordat de warmtepomp heel het jaar door op een bijzonder efficiënte wijze kan werken ongeacht het seizoen en de buitentemperatuur.

VLAANDEREN TELT EEN GROEIEND AANTAL WARMTENETTEN WAAROP GROTERE PROJECTEN AANGESLOTEN WORDEN

Een warmtenet bestaat uit een algemeen netwerk van buizen waardoor warm water stroomt dat afkomstig is van een centrale warmtebron zoals een afvalverbrandingsinstallatie, een geothermische installatie of een warmtekrachtkoppeling. Het warme water wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en sanitair warm water te leveren. Na de afgifte van warmte keert het afgekoelde water terug naar de centrale warmtebron om opnieuw opgewarmd te worden. Omdat het warmtenet gebruik maakt van duurzame energiebronnen draagt het ook bij aan een verminderde CO2-uitstoot. Warmtenetten worden economisch rendabel wanneer ze worden gebruikt om meerdere gebouwen te bedienen bij voorkeur in dichtbevolkte gebieden, zoals steden en stadswijken. In Oostende bijvoorbeeld werden onlangs verschillende nieuwe torengebouwen aangesloten op een warmtenet. Net zoals het gebruik van warmtepompen in woningen zijn ook gebouwen die aangesloten zijn op een algemeen warmtenet niet alleen energiezuiniger maar ook waardevast. Hierdoor zijn ze bijzonder populair als vastgoedinvestering.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart