Vastgoedgroep Degroote, duurzaam ontwikkelen creëert waarde voor de toekomst

Vastgoedgroep Degroote, duurzaam ontwikkelen creëert waarde voor de toekomst

Het in aanbouw zijnde project SKY Towers in Oostende, reeds voor de helft gerealiseerd

Vastgoedgroep Degroote nam vorige zomer zijn intrek in de nieuwe kantoren van SKY Tower One vlakbij de jachthaven en het station, pal in het bruisende centrum van Oostende. Een nieuwe mijlpaal want met SKY Office is het bedrijf meer dan ooit klaar voor de toekomst. Het SKY District krijgt steeds meer vorm. Hoe ervaren jullie dit zelf? David Degroote: “Bijna de helft van het SKY District is ondertussen opgeleverd. Dit betekent dat de site nu zo’n 400 bewoners telt en in de zomer van ‘23 komen hier nog 280 inwoners bij. Binnenkort treedt ook het handelsapparaat in werking met de opening van de eerste handelszaken aan het groene binnenplein. Dit alles maakt van het SKY District een nieuw bruisend stadsdeel van Oostende.”

Jan Degroote: “Dit voorjaar werd de binnentuin van het SKY District aangeplant met 1200m² groen en dankzij de ondergrondse rotatieparking wordt het groene karakter van de nog te realiseren pleinen behouden. Samen met de volledige heraanleg van de directe omgeving zal de buurt een ware metamorfose ondergaan.”

De constructiewerken van SKY Tower Two zijn ondertussen opgestart. Welke verwachtingen schept dit? David Degroote: “We zitten ondertussen aan de 5e bouwlaag van SKY Tower Two. Hier komen in totaal 136 luxueuze appartementen verspreid over 27 bouwlagen. Tegen de zomer van 2024 zijn we klaar met de volledige ruwbouw, de oplevering is voorzien in het najaar van 2025. Dit vormt samen met de oplevering van het SKY Hotel voor het sluitstuk van SKY District.” Jan Degroote: “We bouwen volgens de snelheid van de verkoop, die momenteel uitmuntend is. Dit succes is vooral te danken aan de unieke skyline views over stad en zee, want het aanbod van ruime en kwaliteitsvolle woonappartementen met dergelijke unieke vergezichten is bijzonder schaars.”

Duurzaam ontwikkelen wordt almaar belangrijker. Hoe past het SKY District hierin? David Degroote: “Bij het ontwikkelen van nieuwe projecten proberen we steeds zoveel mogelijk grond te ontharden, te vergroenen en te densifiëren. We willen projecten ontwikkelen die zorgen voor de opwaardering van een volledige buurt, niet enkel voor de bewoners maar ook voor de omwonenden. Onze focus ligt op autoluwe projecten met gemeenschappelijke groene buitenruimtes waar mensen kunnen wonen, winkelen, werken en ontspannen. Voor de realisatie van SKY District werd geen bestaand groen ingenomen maar werd er gebouwd op de site van de voormalige hotelschool. Door in de hoogte te bouwen heeft SKY District een beperkte footprint en is er ruimte voor groen, wat er voorheen niet was.”

Jan Degroote: “Door in de bouw gebruik te maken van koolstofarm aluminium en hoogwaardig gerecycleerd aluminium, dragen wij ons steentje bij aan een groenere toekomst met een vermindering van 1.900 ton CO2 uitstoot. In mensentaal is dit het equivalent van gedurende één jaar 1.000 dieselwagens van de weg te halen."

Het lijkt geen evidentie om dergelijke groene en autoluwe projecten in een stad te creëren? David Degroote: “Dit is inderdaad geen sinecure want beschikbare bouwgronden zijn schaars, ook aan de kust. Toch zijn onze drie grootste projecten in Oostende (SKY Towers, The Waves en Green C nvdr.) duurzame en verantwoorde projectontwikkelingen met aandacht voor vergroening, inclusiviteit en collectiviteit.

Green C, duurzame projectontwikkeling in het centrum van Oostende

Als solide bedrijf hebben we de mogelijkheid om op lange termijn te denken zodat we ook in de toekomst supplementaire waarde kunnen creëren in onze projecten. Net zoals het SKY District fungeert Green C als katalysator voor een volledige wijk en niet alleen voor de inwoners. We merken ook dat de straten en het openbaar domein rond onze projectsites aangepakt worden door de stad, wat de volledige buurt een nieuwe uitstraling geeft. Dit trekt op zijn beurt weer private investeerders aan. Zo creëren we een betere samenleving met meer groen en sociale cohesie, waar iedereen deel van kan uitmaken”.

Jan Degroote: “Op de site van Green C stond al zes jaar het verlaten Sint-Jozefziekenhuis wat voor de nodige overlast zorgde bij de buurtbewoners. Hier hebben we resoluut de kaart van vergroening en ontharding getrokken want meer dan 60% of 10.000m2 van het project bestaat effectief uit groenzones. Het is een inclusieve woonbuurt met centrale ontmoetingsplaatsen en een urban farm waar iedereen welkom is, ook de omwonenden. Kortom, vandaag bouwen aan de toekomst van morgen staat meer dan ooit centraal in onze projectontwikkelingen.”


SKY OFFICE Leopold III-laan 1 I Oostende 059 80 91 91

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart