Rustiek wonen vlakbij gent, ontdek het land van R(h)ode

Rustiek wonen vlakbij gent, ontdek het land van R(h)ode

De gemeenten gelegen ten oosten van Gent hebben het voorbije jaar een serieuze boost gekend zowel qua inwoners als vastgoedprijzen. Het uitgesproken landelijke karakter met vele prachtige natuur- en kasteeldomeinen werkt als een katalysator voor de gestegen populariteit.

Maak kennis met het Land van R(h)ode, een groene long waar de Schelde met zijn idyllische oevers het landschap beheerst en vele wandelaars en fietsers elke dag opnieuw genieten van rust en ontspanning. De erkenning als een gedroomde woonlocatie heeft de vastgoedprijzen in de streek verder de hoogte ingejaagd tot een gemiddelde woningprijs van net geen 385.000 euro in 2022. Deze gemiddelde woningprijs ligt ongeveer in het verlengde van een woning in de stad Gent. Los hiervan kan men voor dit budget in het Land van R(h)ode doorsnee wel genieten van een ruimere woning met meer vierkante meters woonplezier en in de meeste gevallen ook een gezellige tuin.

MENSEN WORDEN GECHARMEERD DOOR DE UITZONDERLIJKE TROEVEN VAN HET LAND VAN R(H)ODE

Het Land van R(h)ode telt 9 gemeenten die voor een deel zijn verweven rond de wondermooie Scheldevallei. Het gebied strekt zich uit over 284 vierkante kilometer en telt bijna 145.000 inwoners. Gemiddeld wonen er 510 mensen op één vierkante kilometer wat ongeveer overeenkomt met het Vlaamse gemiddelde. Het schilderachtige Zwalm is met zijn 8.244 inwoners en 80 procent onbebouwd landschap de meest rustieke gemeente. Als deelgemeente van Gent is Gentbrugge, met een oppervlakte van 8 vierkante kilometer en meer dan 20.000 inwoners de dichtstbevolkte gemeente. De bloemengemeente Lochristi is met zijn 60 vierkante kilometer niet alleen qua oppervlakte de grootste gemeente, het is tevens ook de gemeente die het voorbije jaar het meest aantal nieuwe inwoners kon aantrekken waarbij het inwonertal aangroeide tot bijna 23.000. Qua inwoners is het wel nog steeds Merelbeke met net geen 25.000 inwoners die de kop van de ranking blijft aanvoeren. In de tabel ‘gemeenten in het Land van R(h)ode’ kan u alle cijfers in detail raadplegen. In de tabel zijn de negen gemeenten oplopend gerangschikt qua inwoneraantal met een vergelijking tussen 2022 en 2021. In de kolommen ernaast werd de oppervlakte van de gemeente opgenomen en het aantal inwoners per vierkante kilometer. Onderaan in de tabel kan u vaststellen dat het totaal aantal inwoners op één jaar tijd is gegroeid met 1.286 mensen wat op zijn beurt een bevestiging is voor de regio als gegeerde leef- en woonbestemming.

Tabel – gemeenten in het Land van R(h)ode – aantal inwoners (oplopend) 2022 versus 2021

EEN ALGEMENE VASTGOEDANALYSE VAN DE REGIO

Het voorbije jaar is de gemiddelde prijs voor een woning in de gemeenten ten oosten van Gent met meer dan 9,4 procent gestegen naar 384.168 euro in 2022 tegenover 351.290 euro in 2021. Een diepgaande vastgoedanalyse van de cijfers bewijzen de toegenomen interesse voor de streek. De voorbije jaren zijn de algemene wooneisen voor veel mensen gewijzigd waardoor woningen met iets meer woonoppervlakte en een tuin bijzonder geliefd zijn geworden. In een stad als Gent is de bouwdensiteit zeer groot waardoor betaalbare woningen met een tuin eerder beperkt zijn in aanbod. In deze context is het Land van R(h)ode een bijzonder interessant alternatief. Gelegen vlakbij Gent ademt deze regio met zijn uitgestrekte landschappen een unieke rust en authenticiteit uit waar veel mensen op zoek naar zijn. Bovendien worden de gemeenten doorkruist door zowel de E40, de E17 als de ringweg R4 waardoor ze optimaal verbonden zijn met Gent en andere provinciesteden.

DE GEMIDDELDE WONINGPRIJZEN BLIJVEN EVOLUEREN IN EEN STIJGENDE CURVE

Het authentieke Sint-Lievens-Houtem voert met een gemiddelde woningprijs van 346.175 euro de tabel aan als meest betaalbare gemeente. Gentbrugge en Oosterzele staan op plaats twee en drie met respectievelijke woningprijzen van 365.265 euro en 367.916 euro. De grootste prijsstijgingen voor woningen waren in 2022 terug te vinden in de gemeenten Zwalm (+17,8 procent), Merelbeke (+12,9 procent) en Sint-Lievens-Houtem (+11,3 procent). Het is opvallend dat geen enkele gemeente een dalende prijsevolutie heeft gehad vorig jaar. Melle kende een beperkte prijsstijging van +2,2 procent waarbij de gemiddelde woningprijzen evolueerden van 366.723 euro in 2021 naar 374.933 euro in 2022. Ook Lochristi volgde in dit kielzog met een prijsstijging van +3,2 procent naar een gemiddelde woningprijs van 396.291 euro in 2022. Bij de interpretatie van deze cijfers is het belangrijk te vermelden dat het over de gemiddelde prijzen van huizen gaat. Aangezien de appartementsmarkt in deze gemeenten iets minder aanwezig is en dus bijgevolg iets minder relevant is, zijn deze prijzen niet weergegeven. Toch kunnen we ervan uitgaan dat ook de gemiddelde appartementsprijzen afhankelijk van de gemeente, dezelfde stijgende curves vertonen.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in het Land van R(h)ode 2022 versus 2021
PROJECT VILLAFIORE – MELLE. TE KOOP BIJ FORTUM VASTGOED

EEN PERFECTE SYMBIOSE TUSSEN WONEN EN NATUUR

Het Land van R(h)ode heeft het voorbije decennia zijn natuurlijke habitat kunnen behouden. Het toegenomen enthousiasme als gedroomde woonlocatie heeft geleid tot de ontwikkeling van heel wat nieuwe projecten en woonwijken. Gelukkig zijn deze nieuwe ontwikkelingen doordacht gebeurd met respect voor het groene DNA van de regio waardoor het nog steeds zijn onmiskenbare troeven kan uitspelen met een perfecte symbiose tussen wonen en natuur. Bent u trouwens op zoek naar de ideale woning in de groene rand rond Gent… doe dan beroep op de jarenlange ervaring en kennis van een lokale makelaar. In deze Home & Trends kan u alvast enkele toonaangevende immokantoren terugvinden met een uitgebreid aanbod. Surf zeker eens naar hun websites en maak kennis met hun unieke panden in de streek.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart