Waarop moet u letten bij de aankoop van een nieuwbouw

Waarop moet u letten bij de aankoop van een nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een belangrijke beslissing die een grote impact kan hebben op uw leven, uw financiën en uw toekomst. Met deze vastgoedblog brengen we een vervolg op de Nieuwbouwspecial die we in de vorige editie brachten. We gingen toen dieper in op enkele belangrijke verschilpunten tussen een nieuwbouw- en een renovatieproject waarbij we zaken zoals energiezuinigheid, wooncomfort, de prijs, de 10-jarige aansprakelijkheid en de waardevastheid onder de loep namen.

© Cascade, villaresidentie in Sint-Denijs-Westrem (Afsnee) te koop bij MM Estate Group

In deze Home & Trends geven we u enkele nuttige tips bij de aankoop van een nieuwbouw. We zetten hierbij enkele belangrijke aspecten in de spotlights zoals de locatie en de buurt, het kopen van een instapklare woning of een aankoop op plan en de betrouwbaarheid van de projectontwikkelaar waarmee u in zee gaat.

DE LOCATIE DIE U KIEST IS BEPALEND VOOR DE TOEKOMSTIGE WAARDEONTWIKKELING VAN UW NIEUWBOUW

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is de locatie of de buurt waarin de woning zich bevindt zeer belangrijk. Een woning is immers niet verplaatsbaar waardoor de toekomst van uw huis of appartement ook samenhangt met de toekomstplannen die de stad of de gemeente heeft met de wijk en de buurt. Factoren zoals de levenskwaliteit, de waardeontwikkeling en de invloed op uw dagelijkse routine zijn direct verbonden met de voorzieningen en de toekomstige ontwikkelingen in de omgeving. Zeker bij de aankoop van een nieuwbouw maakt u meestal een engagement voor een langere periode in uw leven. U hebt er dus alle voordeel bij om de buurt voorafgaand goed in te schatten. Bekijk hierbij de huidige voorzieningen met de nabijheid van essentiële zaken zoals supermarkten, scholen, gezondheidszorg, voldoende ontspanningsmogelijkheden en openbaar vervoer. Informeer u ook uitgebreid over de toekomstplannen van de wijk. Zijn er bijvoorbeeld plannen van de gemeente om de straten te vernieuwen, een nieuw plein of park aan te leggen? Misschien zijn er ontwerpen voor een lokaal winkelcentrum of een KMO park in de buurt. Een hogeschool of universiteit kan eventueel een uitbreiding van hun campus in het vooruitzicht hebben. Dit kunnen allemaal evoluties zijn die de waarde van uw nieuwbouw in de toekomst positief kunnen beïnvloeden. Daarnaast hebben ze ook op uw eigen levenscomfort een gunstige invloed. Zo kan een nieuwe kindercrèche in de wijk een enorm gemak zijn voor een gezin met jonge kinderen. Goede schoolvoorzieningen zijn dan weer een meerwaarde wanneer de kinderen groot worden.

“ Kiest u voor een instapklare nieuwbouw dan kan u in de meeste gevallen snel genieten van uw aankoop. Een instapklaar huis of appartement is immers volledig afgewerkt en kan van zodra de akte is verleden, gebruikt worden. ”

KIES EEN LOCATIE MET VOLDOENDE WERKGELEGENHEIDSKANSEN EN EEN GOEDE MOBILITEIT

Een goede locatie kan ook werkgelegenheidskansen en economische groei met zich meebrengen. Nabijheid van bedrijventerreinen, kantoorcentra en commerciële gebieden kunnen groeimogelijkheden geven aan mensen die hun carrière verder willen uitbouwen. Ook de veiligheid en leefbaarheid van de wijk is van groot belang. Lage criminaliteitscijfers, keurig onderhouden openbare ruimtes en een gevoel van gemeenschap kunnen bijdragen aan een grotere veiligheid en beter welzijn. Als u onnodige stress wil vermijden zijn een vlotte bereikbaarheid en mobiliteit belangrijke aspecten. Vandaag de dag verplaatsen steeds meer mensen zich snel en efficiënt met een e-bike, verlies daarom een goede fietsinfrastructuur in de buurt van uw nieuwe woning niet uit het oog. Degelijke fietspaden en speciaal aangelegde fietssnelwegen zorgen voor meer beweging, een betere gezondheid en daarnaast kunnen ze u heel wat tijd besparen omdat u niet in de file staat.

© Centraal gelegen appartementen in een oase van rust en groen in Merelbeke te koop bij Immo De Meester

ONTDEK DE VOORDELEN VAN EEN INSTAPKLARE NIEUWBOUW

Kiest u voor een instapklare nieuwbouw dan kan u in de meeste gevallen snel genieten van uw aankoop. Een instapklaar huis of appartement is immers volledig afgewerkt en kan van zodra de akte is verleden, gebruikt worden. U kan dus met andere woorden vrijwel onmiddellijk genieten van uw nieuwbouwwoning. Omdat alles volledig afgewerkt is, hebt u het bijkomend voordeel dat er een bezoek kan gebracht worden aan het pand. Zo hebt u een duidelijk zicht op de gebruikte kwaliteit en de ruimtelijke indeling. Bij een instapklaar nieuwbouwappartement bijvoorbeeld aan zee, kan u niet alleen het pand bezichtigen en nagaan welke afwerkingsmaterialen zijn gebruikt, u kan op het terras ook het beloofde zee- of duinzicht aanschouwen.

KOPEN OP PLAN IS KIEZEN VOOR MEER FLEXIBILITEIT EN PERSONALISATIE

Kopen op plan is een vastgoedtransactie waarbij een koper een huis of appartement koopt nog voordat deze volledig is gebouwd of zelfs nog voordat de bouw is gestart. Het concept houdt in dat de koper zich verbindt tot de aankoop van een woning op basis van de plannen en het lastenboek, zonder dat de woning op dat moment fysiek bestaat. Kopen op plan is populair omdat dit vaak gepaard gaat met interessante aankoopprijzen. Zo kunnen potentiële kandidaat-kopers tijdens de lanceerperiode van een project meestal genieten van speciale lanceringsprijzen en acties. Los van de prijs biedt kopen op plan ook vaak de mogelijkheid om het ontwerp en de indeling van de toekomstige woning aan te passen aan specifieke behoeften en voorkeuren. Door in een vroeg stadium betrokken te zijn bij het ontwikkelingsproces, kunnen kopers immers wijzigingen aanbrengen en upgrades toevoegen die aansluiten bij hun levensstijl en smaak. Heel wat projectontwikkelaars gaan hier bijzonder ver in waarbij sommigen zelfs, indien het technisch mogelijk is, kunnen afwijken van de voorziene muren en binnenwanden. Op die manier kan de koper zijn indeling zelf voor een stuk bepalen. Zeker bij een huis zijn de mogelijkheden op plan vrij groot. Maar ook bij appartementen voorzien ontwikkelaars steeds meer mogelijkheden om bepaalde ruimtes flexibel op te bouwen. Indien de koper dit wenst kan hij dus zijn toekomstige nieuwbouw inrichten volgens zijn eigen voorkeuren met bijvoorbeeld een grotere keuken, een dressing of eventueel de samenvoeging van 3 kleine naar 2 grote slaapkamers. Ook in de afwerking kan de koper volledig zijn eigen stijl integreren. Bij de meeste bouwpromotoren heeft de koper hierin een ruime keuze in verschillende basisafwerkingen. Bij de meer exclusieve ontwikkelaars kan de koper optioneel volgens eigen smaak afwerken met bijvoorbeeld maatwerk, een open haard en andere technische snufjes of luxueuze extra’s. Door deze persoonlijke afwerking krijgt het huis of appartement een uniek en gepersonaliseerd karakter.

© Residentie Park Flor Luxueus Nieuwbouwproject gelegen te Aalst te koop bij B&V Invest

GA STEEDS IN ZEE MET EEN BETROUWBARE PROJECTONTWIKKELAAR

In vastgoed is betrouwbaarheid de sleutel tot succes. Het kiezen van een betrouwbare projectontwikkelaar ontzorgt de koper en biedt gemoedsrust gedurende het hele bouwproces. Om deze reden kiest u best voor een promotor of bouwfirma met een bewezen staat van dienst en een solide reputatie in de vastgoedwereld. Een betrouwbare projectontwikkelaar garandeert hoogwaardige woningen, transparantie, integriteit en betrokkenheid gedurende het hele bouwtraject. Door te kiezen voor een ervaren ontwikkelaar met een onberispelijke trackrecord kunt u er zeker van zijn dat uw vastgoeddroom in goede handen is en dat u na de oplevering, ook beroep kan doen op een uitstekende klantenservice en nazorg.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart