De eerste jaren minder afbetalen voor een lening… ?! Het kan !!

De eerste jaren minder afbetalen voor een lening… ?! Het kan !!

Vooraleer mensen overgaan tot een aankoop van een eigendom, wil men houvast over waar ze zich financieel voor engageren. Logisch toch?! Als we dan vernemen hoe ze te werk gaan, horen we vaak dat kopers langs gaan bij hun huisbankier voor een rentevoet en een kostprijs van schuldsaldoverzekering, zonder zich druk te maken over de bijkomende elementen …

IS DIT FOUT ? NEE ! KAN HET ANDERS/ BETER ? JA ! ALS JE MEER WILT WETEN, LEES DAN ZEKER VERDER !

De allergrootste fout die men kan maken als het gaat over financieren, is ervan uitgaan dat je met de scherpste rentevoet van het moment de beste deal hebt gedaan. Een goed financieel plaatje rond een aankoop/herfinanciering/uitkoop van een eigendom omvat zoveel meer… iFinco maakt er een “staatszaak” van om steeds op zoek te gaan naar de beste op- lossing voor de klant. En veelal houdt dat in dat er verder wordt gekeken dan puur de interestvoet. Afhankelijk van de klant zijn situatie, wordt de volledige financiële puzzel voor gelegd.

Die houdt niet alleen rekening met huidige inkomsten/lasten maar tegelijk ook met ambities van de klant op korte/ middellange/lange termijn, zowel professioneel, privé als investeringsgewijs. Om een voorbeeld te geven van een atypische financiering, bestaat er een formule voor ( jongere) kopers die rekening houdt met een stijgend inkomen doorheen de carrière. We noemen dit type een trapkrediet.

HOE DIT WERKT, ILLUSTREREN WE GRAAG MET EEN VOORBEELD:

Delphine & Karel, beiden 24 jaar, verdienen samen 3.850€/maand. Ze hebben een autolening lopen van 250€/maand. Een lening blijft voor hen comfortabel, zolang ze niet meer dan 1.500€/maand hoeven te betalen. De aankoop van hun droomwoning bedraagt 315.000€ en ze voorzien 35.000€ aanpassingswerken. Hun financieel plaatje ziet er als volgt uit:

Inclusief notariskosten e.a. dienen ze te beschikken over 373.000€ in totaal. Ze hebben een spaarpot van 58.000€ om in te brengen en kunnen 315.000€ ontlenen.

• Bij een klassieke financiering op 25 jaar zou de maandlast op 1.584€ komen die doorheen de hele duurtijd hetzelfde bedrag zal zijn. Dit vinden Delphine en Karel te hoog en ze twijfelen of ze de woning nog zouden aankopen.

• Bij een trapkrediet liggen de aflossingen de eerste vijf jaar altijd een heel stuk lager. Deze formule houdt rekening dat het inkomen gedurende de jaren zal stijgen door loonindexaties (gemiddeld 2%), alsook loonsverhogingen. Elke vijf jaar zal de aflossing een trapje stijgen, maar niet even snel als het loon. Er wordt dus steeds meer marge gecreëerd tussen de aflossing en het inkomen. Deze aflossingen zien er doorheen de jaren als volgt uit:

Opvallend is dat Delphine en Karel pas na 10 jaar meer zullen betalen in vergelijking met een klassieke financiering, terwijl hun gezamenlijk loon op dat moment +/- 4.500€ bedraagt.

Delphine en Karel, uit het voorbeeld, zijn zeer enthousiast. Op die manier hebben ze de eerste jaren toch nog voldoende geld over om te genieten van het leven. Het is bijna een droom!

Dit systeem zorgt ervoor dat veel jonge kopers, voor wie lenen recent een pak moeilijker is geworden door de stijgende rentevoeten, toch met een lagere drempel hun aankoop van hun dromen kunnen doen. Maar ook voor mensen die een 2e eigendom willen aanschaffen of willen herfinancieren , zijn er tal van mogelijkheden waarmee men op vandaag veelal geen rekening houdt: je huidige woning is vaak je onzichtbare spaarpot die desgevallend kan ingezet worden om een nieuwe aanschaf van vastgoed te faciliteren.

WIL JE WETEN HOE IFINCO DAARIN TEWERK GAAT ?

iFinco pluist het graag voor u uit in een vrijblijvend gesprek. Want tenslotte: elke situatie is anders en behoeft een analyse op maat ! En wetende dat alle elementen van uw huidige situatie mee in overweging zijn genomen, is dit de enige manier om met een gerust hart uw aankoop te realiseren ! U zal snel begrijpen dat een rentevoet niet hét enige/belangrijkste element is in uw vastgoedverhaal.


Let op geld lenen kost ook geld

iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be.

iFinco kredietmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Kantoren: Christoffelweg 4, 9940 Evergem Dorp-Oost 7 9080, Lochristi Kapellestraat 113, 8020 Oostkamp Frankrijklei 112/bus 4, 2000 Antwerpen Diestseweg 38, 2440 Geel Kortrijksesteenweg 64, 8530 Harelbeke www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart