Ontdek Zuid West-Vlaanderen

Ontdek Zuid West-Vlaanderen

Wonen, werken en leven in één van de meest dynamische regio’s van Vlaanderen.

© Project One Broel te koop bij Immogra

Zuid West-Vlaanderen is een welvarende regio met Kortrijk en Waregem als belangrijkste kernsteden. Naast deze twee steden omvat de regio de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. Zuid West-Vlaanderen behoort al vele jaren tot één van de meest welstellende en kapitaalkrachtige regio’s in Vlaanderen. Een regio met een sterke natuurlijke aantrekkingskracht die meer en meer mensen weet te bekoren als de ideale plek om te wonen, te werken en te genieten van het leven.

Een dynamische regio met unieke troeven

Zuid West-Vlaanderen is de uitverkoren locatie van enkele grote multinationals. De regio is goed gelegen vlakbij Frankrijk, vlot bereikbaar en wordt doorkruist door de belangrijke autosnelweg E17. Kortrijk zit samen met de nabij gelegen Franse grootstad Rijsel verweven in het transnationaal Eurodistrict met meer dan 2 miljoen inwoners. Met twee hogescholen en twee universiteiten die samen meer dan 15.000 studenten huisvesten behoort Kortrijk tot één van de voornaamste studentensteden in Vlaanderen. Deze hoge opleidingsgraad in combinatie met een uitgebreid netwerk van kwalitatieve onderwijsinstellingen vormen een enorme boost voor de ganse regio. In Waregem zakt eind augustus heel mondain België af naar de befaamde paardenwedstrijd ‘Waregem Koerse’. Maar Waregem is meer dan paardenkoersen alleen. De stad is de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de meest dynamische steden van Vlaanderen. Mede door de uitstekende ligging langsheen de E17 tussen Gent en Kortrijk vormt de stad een enorme aantrekkingspool voor zowel grote als kleinere bedrijven.


“ De Leiewerken hebben de stad Kortrijk een ware gedaanteverwisseling gegeven waarbij de oevers van de Leie opnieuw een centrale rol spelen als plaatsen voor ontspanning, sport en recreatie ”


De Leiewerken hebben Kortrijk getransformeerd naar een hippe en trendy centrumstad

Midden oktober werd de nieuwe Reepbrug in Kortrijk op haar plaats gehesen. Deze nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan de tip van het bekende Buda-eiland verbindt het stadscentrum met de Overleie. De nieuwe Reepbrug is de achtste nieuwe brug in Kortrijk en luidt hierbij het officiële sluitstuk in van bijna een kwarteeuw Leiewerken. De Leiewerken werden in 1997 aangevangen en omvatten naast de rechttrekking, uitdieping en verbreding van de Leie ook de volledige heraanleg van de kaaien inclusief de vernieuwing van alle bruggen. Dit ingrijpende project heeft Kortrijk getransformeerd naar een hippe en trendy centrumstad. De gevolgen van de grootscheepse werken hebben de stad een ware gedaanteverwisseling gegeven waarbij de oevers van de Leie opnieuw een centrale rol spelen als plaatsen voor ontspanning, sport en recreatie. De voorbije jaren zijn heel wat bouwpromotoren begonnen met de ontwikkeling van stijlvolle woonprojecten langsheen de vernieuwde oevers. Deze moderne nieuwbouwappartementen beschikken voor het merendeel over grote zonneterrassen die uitkijken over de historische Leie en de nieuw aangelegde stadsparken. Langsheen deze kaaien omgeven door water en groen is het bijzonder aangenaam wonen als een oase van rust te midden de stad.

Nieuw stadspark in Kortrijk is klaar tegen de zomer van 2022

Tegen de zomer van 2022 zullen de Kortrijkzanen kunnen genieten van een nieuw stadspark op de tip van het Buda-eiland gelegen tussen de twee armen van de Leie. In het nieuwe stadspark zal plaats zijn voor een speelzone en een zuidgerichte ligweide. Ter hoogte van de tip komt een zitplatform dat garant zal staan voor een spectaculair uitzicht op de Leie en de stad. Er is ook een nieuwe fiets- en wandelverbinding voorzien vanaf de Budastraat naar de nieuwe Reepbrug en de Kasteelbrug. Vanaf midden 2026 staan ook de werken ingepland voor de bouw van een nieuwe bibliotheek vlakbij de Reepbrug.

De Guldensporenstad is een cultuur- en shoppingparadijs

Kortrijk heeft heel wat bijnamen: de Guldensporenstad, de Groeningestad of de ‘Stad aan de Leie’. Maar Kortrijk is in de eerste plaats vooral een historische stad met een goed bewaard cultureel erfgoed waaronder enkele prachtige iconische gebouwen zoals het belfort, het Sint-Elisabethbegijnhof en de Broeltorens. Cultuurliefhebbers kunnen zich in Kortrijk ten volle uitleven in onder meer de stadsschouwburg, Kunstencentrum Buda, Theater Antigone of concertzaal De Kreun. Wie van shoppen houdt kan terecht in de vele autoluwe winkelstraten en in het shoppingcentra ‘K In Kortrijk’. Aan de rand van de stad bevindt zich het overdekte shoppingcenter ‘Ring Kortrijk’. Dit grote shoppingcenter telt 90 winkels, heeft meer dan 2000 gratis parkeerplaatsen en trekt jaarlijks 3,5 miljoen bezoekers. Ring Kortrijk wordt momenteel vernieuwd en ondergaat een ware metamorfose. Het eindresultaat wordt een modern hedendaags shoppingcenter met een sterke focus op beleving.

© Project centrum Waregem met binnentuin en zwembad te koop bij immo Termote

“ Ongeacht de toegenomen verstedelijking die Waregem het voorbije decennium heeft meegemaakt heeft de stad nog steeds zijn uitgesproken groene karakter weten te behouden ”


Waregem, een stad in galop

De stad Waregem omgeven door de prachtige Gaverbeekvallei wordt visueel gekenmerkt door grote groene vlaktes. Het voorbije decennium heeft Waregem een sterke groei meegemaakt met de bouw en ontwikkeling van talrijke klasse volle nieuwbouwappartementen in en rond de stad. Om de natuurlijke habitat van de stad te respecteren zijn de nieuwe projecten harmonieus verweven met de groene omgeving. Op die manier heeft Waregem ongeacht de verstedelijking, zijn uitgesproken groene karakter steeds weten te behouden. Zo werd de centrale Zuiderlaan heraangelegd als een verkeersvriendelijke en aangename stadsboulevard.

Zuid West-Vlaanderen, een energieke vastgoedmarkt met voor elk budget wat wils

De vastgoedmarkt in Zuid West-Vlaanderen is zeer breed georiënteerd met een mooi aanbod beschikbare panden. In Kortrijk en Waregem is vooral de appartementsmarkt zeer zichtbaar aanwezig met een gezonde mix van bestaande appartementen en nieuwbouwprojecten met voor elk budget wat wils. In de andere gemeenten van Zuid West-Vlaanderen ligt de focus dan weer eerder op traditionele woningbouw. Hier vindt u een breed scala aan allerhande woningen in een formule van open, halfopen of gesloten bebouwing. De woningmarkt in de regio omvat zowel oudere panden als moderne nieuwbouwpanden in diverse prijsklassen. In de stadsrand en randgemeenten van Kortrijk en Waregem vindt u enkele rustieke residentiële villawijken met tal van exclusieve panden. Wie van klassieke herenhuizen houdt kan terecht in het stadscentrum van Kortrijk en Waregem waar de historische stadskernen enkele prachtige pareltjes herbergen. In dit Home en Trends magazine kan u enkele toonaangevende vastgoedkantoren terugvinden die actief zijn in de regio. Stuk voor stuk betrouwbare en zeer ervaren makelaars met een groot aanbod van panden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart