Ontdek een voortvarende regio die bruist Van het leven in de Leiestreek

Ontdek een voortvarende regio die bruist Van het leven in de Leiestreek

De Leiestreek is een prachtig gebied dat zich uitstrekt doorheen West- en Oost-Vlaanderen langsheen de oevers van de rivier de Leie. De regio is bekend om haar schilderachtige landschappen, charmante dorpen en historische steden.

Met honderden kilometers fiets- en wandelroutes die de vele dorpen en steden naadloos met elkaar verbinden benadrukt de Leiestreek ook zijn uitgesproken groen en open karakter. Ook qua welvaart behoort dit gebied steevast tot één van de meest opvallende locaties in Vlaanderen met een hoge concentratie van vele toonaangevende bedrijven en een onderwijsnetwerk met tal van internationaal gerenommeerde hogescholen en universiteiten. We deden een uitgebreide vastgoedanalyse van de 27 steden en gemeenten waarbij we zowel de bevolkingscijfers als vastgoedprijzen onder de loep hebben genomen.

MET BIJNA 825.000 INWONERS IS DE LEIESTREEK ÉÉN VAN DE BELANGRIJKSTE REGIO’S IN VLAANDEREN

De Leiestreek omvat een lang uitgestrekte regio verspreid over 27 steden en gemeenten. Met een oppervlakte van ruim 1000 vierkante kilometer en bijna 825.000 inwoners behoort het tot de dichter bevolkte streken van Vlaanderen. Een densiteit die wel serieus kan verschillen per stad of gemeente. Traditioneel zijn de centrumsteden Gent, Kortrijk en Roeselare vrij dicht bevolkt en blijft Spiere-Helkijn met zijn 2000 inwoners de gemeente met verhoudingsgewijs het meeste groen. De stad Gent is met een oppervlakte van 158 vierkante kilometer en ruim 265.000 inwoners met voorsprong de grootste stad. Qua oppervlakte is de fusiegemeente Deinze met 128 vierkante kilometer de op één na grootste stad. Qua inwonersaantal neemt na Gent de Guldensporenstad Kortrijk met ruim 77.000 inwoners de tweede plek in, gevolgd door Roeselare met 64.000 inwoners en opnieuw Deinze met 44.000 inwoners.

EEN STREEK VOLOP IN BEWEGING

Op één jaar tijd kon de Leiestreek meer dan 6.000 nieuwe inwoners verwelkomen. Vooral de gemeenten Harelbeke, Nazareth, Deerlijk, Kuurne en Anzegem zijn bijzonder geliefd met procentueel een sterke aangroei van inwoners. In absolute cijfers zijn het echter toch vooral de steden die naar de kroon steken. Zo groeide de bevolking van Gent met meer dan 1.300 mensen, Roeselare met ruim 700 en Kortrijk met ongeveer 500 nieuwe Kortrijkzanen. Bepaalde gemeenten noteerden een status-quo en enkel Moorslede, Sint-Martens-Latem en Spiere-Helkijn telde iets minder inwoners tegenover 2021. Procentueel groeide de Leiestreek iets sneller ten opzichte van de gemiddelde Vlaamse bevolkingsaangroei. Deze gestegen bevolkingscijfers zijn een bevestiging voor de groeiende aantrekkingskracht van de regio als populaire woon- en werkbestemming.

TABEL – GEMEENTEN IN DE LEIESTREEK – AANTAL INWONERS 2021 VERSUS 2022 (OPLOPEND)

EEN VASTGOEDANALYSE VAN DE LEIESTREEK

Het voorbije jaar is de gemiddelde woningprijs in de Leiestreek geklommen van gemiddeld 289.840 euro in 2021 naar 309.488 euro in 2022 wat overeenkomt met een stijging van 6,8 procent. Met deze stijging vervoegt de Leiestreek nu ook officieel het lijstje van regio’s met een gemiddelde woningprijs van meer dan 300.000 euro. De huidige vastgoedprijzen liggen ongeveer in lijn met de Vlaamse gemiddelden. Menen is met een woningprijs van 194.474 euro nog de enige gemeente die onder de grens van 200.000 euro kon blijven. Toch zijn ook in deze gemeente het voorbije jaar de prijzen verder gestegen met 6,8 procent waardoor ook Menen waarschijnlijk eind dit jaar boven een gemiddelde woningprijs van 200.000 euro zal uitkomen. Niet volledig onverwacht blijft Sint-Martens-Latem met een woningprijs van 873.677 euro met kop en schouders de meest exclusieve gemeente in de Leiestreek. Sint-Martens-Latem behoort tevens al vele jaren tot één van de meest prestigieuze gemeenten in België. Een succesverhaal dat resulteert in een grote vraag wat op zijn beurt de gemiddelde villaprijs vermoedelijk ook de komende jaren nog verder de hoogte zal injagen.

VOORAL DE GROENE (RAND) GEMEENTEN GENIETEN EEN STIJGENDE POPULARITEIT

Als we de prijsevoluties iets gedetailleerder onder de loep nemen valt het op dat enkele gemeenten in de rand van de centrumsteden het opvallend goed doen. Naast Sint-Martens-Latem knopen ook Oostrozebeke, Ingelmunster, Lendelede, Deerlijk en Harelbeke aan met dubbele groeicijfers. Deze trend is al enkele jaren bezig waarbij de groene randgemeenten rond onze stedelijke kernen een groeiende populariteit genieten. In de Leiestreek zijn het enkel Ledegem, Nazareth, Roeselare en Zwevegem die een prijsdaling kenden. Voor Ledegem en Nazareth is enige nuance zeker aangewezen. Deze gemeenten zijn iets kleiner qua bevolkingsaantal en vallen dus logischerwijs terug op een relatief kleine vastgoedmarkt. Concreet betekent dit dat enkele uitzonderlijke transacties die de voorbije jaren voortvloeide uit nieuwbouwprojecten of de verkoop van enkele luxe villapanden meer of minder de gemiddelde verkoopprijzen sterk kunnen beïnvloeden.

TABEL – EV OLUTIE VAN DE GEMIDDELDE WONINGPRIJZEN (EURO) IN DE LEIES TREEK 2022
VERSUS 2021

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart