5 Factoren die de prijs van exclusief vastgoed sterk beïnvloeden

5 Factoren die de prijs van exclusief vastgoed sterk beïnvloeden

“Vastgoed is vastgoed” horen we u denken… toch blijkt de prijszetting van luxevastgoed zich op een heel andere manier te vormen vergeleken met klassiek residentieel vastgoed. Het lijkt wel alsof luxevastgoed speelt in een afzonderlijke liga met zijn eigen spelregels. Om die unieke spelregels te begrijpen is het belangrijk om het verlanglijstje van de vermogende Belgen goed te analyseren want hoe meer punten van die verlanglijstjes kunnen afgevinkt worden hoe hoger de prijs van het luxevastgoed zal zijn.

© my pool | demooistezwembaden.be

1. Locatie, locatie en locatie

Net zoals bij traditioneel vastgoed is bij luxevastgoed de locatie de belangrijkste factor die de prijs zal bepalen. Bij luxevastgoed heeft die locatiefactor echter een veel grotere impact op de prijs. Exclusief vastgoed is immers gelegen op uitzonderlijke toplocaties. Een gemeente met een fiscaal gunstig belastingregime zal meer kapitaalkrachtige kopers aantrekken, waardoor een luxe villa sowieso al duurder verkocht zal worden dan diezelfde villa 25 kilometer verder op. Maar ook een exclusief appartement op de zeedijk met een fenomenaal zeezicht zal al snel een kwart meer kosten dan exact hetzelfde appartement enkele straten verder inwaarts.

2. Interieurdesign als de ultieme hefboom

Het is geen geheim dat er bij luxevastgoed meer aandacht besteed wordt aan een hoogstaande interieurafwerking. Kapitaalkrachtige kopers verwachten meer, waarbij in sommige gevallen zelfs een befaamde interieurarchitect of interieurdesigner wordt ingeschakeld. Een volledig interieur op maat conform de hoge wooneisen van de eigenaar is dan ook voor veel villa’s en exclusieve appartementen een evidentie. Het gebruik van duurzame kwaliteitsmaterialen, speciale houtsoorten en ingevoerde marmer zorgen voor een bijzonder exclusieve woonsfeer. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard om het wooncomfort te maximaliseren. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het kostenplaatje voor deze exceptionele interieurs in sommige gevallen hoger ligt dan de initiële aankoopwaarde van het pand. Door het interieur echter op te waarderen ontstaat een unieke hefboom die de prijs van het luxe pand potentieel kan laten verdubbelen in waarde.

3. Architectuur als statement

Net zoals een hoogwaardige afwerkingsgraad speelt ook architectuur een belangrijke rol bij luxevastgoed. Vooral strakke minimalistische architectuur met veel glas, ruimte en licht zijn bijzonder gegeerd. Bij nieuwbouw wordt veelal met een bekende architect samengewerkt die een tot de verbeelding sprekende referentielijst kan voorleggen. De architect krijgt dan de opdracht om een architecturaal baken te ontwerpen in harmonie met de omgeving. Dit beeldbepalend visueel concept is voorzien van veel luxe, de laatste technische snufjes en moet bij voorkeur grotendeels energieneutraal zijn.


“ In hun eigen thuis en privésfeer willen vermogende Belgen een garantie op veiligheid en privacy. Voor deze garantie zijn ze bereid om veel geld te betalen. ”


4. Een garantie op veiligheid en privacy

Binnen de groep van vermogende Belgen zijn er ongetwijfeld heel wat verschillende smaken en visies op luxevastgoed. In deze context blijft het een selecte groep maar wel met een grote diversiteit aan meningen. Los van al die meningen staat het overgrote deel van de kapitaalkrachtige Belgen wel achter één gezamenlijk principe. In hun eigen thuis en privésfeer willen ze een absolute garantie op veiligheid en privacy. Bij luxevastgoed zullen deze twee zaken dan ook doorslaggevende elementen zijn die ervoor zorgen dat een luxe villa of een exclusief appartement gekocht zal worden of niet. Een grote oppervlakte, mooie aangelegde tuin en hoogstaande interieurafwerking zijn belangrijk, maar voldoende veiligheid en privacy zijn minstens even cruciaal. Potentiële kopers van luxevastgoed zullen dus bereid zijn om meer te betalen op voorwaarde dat het pand beschikt over een ultramodern veiligheidssysteem en voldoende afscherming biedt tegen ongevraagde pottenkijkers.

5. Een pand met een ziel

Af en toe leest u in de media over een kasteel, penthouse of loft die is verkocht voor een astronomisch hoog bedrag. Meestal gaat het over een pand met een geschiedenis, een voormalige eigendom van een bekende figuur, een kunstenaar of misschien een eerste ontwerp van een gerenommeerd architect. Luxe panden met een ziel en een voorgeschiedenis zijn het geliefkoosde ‘hebbeding’ voor heel wat rijke Belgen. Zulke uitzonderlijke panden hebben symbolisch een grote aantrekkingskracht en kunnen op heel wat belangstelling rekenen. Het zal u waarschijnlijk dan ook niet verrassen dat deze authentieke panden behoren tot de duurste en meest exclusieve eigendommen in België.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart