Belgen blijven massaal investeren in exclusief vastgoed

Belgen blijven massaal investeren in exclusief vastgoed

Immo Dochy: landhuis met super-deluxe afwerking P 88 tem P 91 editie nr 71

Door de lage spaarrente en de historisch lage hypothecaire rentevoeten investeert de kapitaalkrachtige Belg meer dan ooit zijn spaarcenten in exclusief topvastgoed. In 2018 werd een record van bijna 900 woningen en appartementen verkocht in een prijsklasse van één miljoen euro of meer. Uit de statistieken blijkt dat zowel binnen het segment van woningen als het segment van appartementen records werden verbroken. Vergeleken met 8 jaar geleden bedraagt de stijging voor exclusieve woningen 58 procent en voor exclusieve appartementen maar liefst 91 procent. Zelfs met deze spectaculaire groeicijfers is de kans groot dat de werkelijke verkopen nog een pak hoger liggen omdat heel wat luxe nieuwbouw niet verwerkt zit in de statistieken en bovendien een groot deel ook verpakt zit in een vennootschap.

“ De vastgoedmarkt in het mondaine Knokke blijft domineren “

Knokke blijft absolute koploper

De prestigieuze badstad Knokke is binnen het exclusief vastgoed segment verantwoordelijk voor de verkoop van 12 procent van alle woningen en 48 procent van alle appartementen. De gemiddelde vastgoedprijzen in 2018 voor Knokke spreken dan ook boekdelen met net iets meer dan 2 miljoen euro voor een woning en 1,2 miljoen voor een appartement. Voor een woning komt dit overeen met een prijsstijging van meer dan 19% vergeleken met 2015. Met deze tot de verbeelding sprekende vastgoedprijzen blijft de gemeente Knokke dan ook met ruime voorsprong de koploper in België. Vooral de villamarkt in Knokke doet het uitzonderlijk goed waarbij het aantal transacties voorbije 8 jaar steeg met bijna 70 procent. Voor een nieuwbouwvilla in het hartje van het mondaine Knokke Zoute wordt al snel 5 miljoen euro en meer neergeteld. De prijsstijgingen voor de luxeappartementen in Knokke waren iets beperkter door vooral de aanwezigheid van een ruim aanbod nieuwbouwappartementen. Knokke Zoute blijft door zijn hoogstaande levenskwaliteit en de unieke combinatie van groen en zee een enorme aantrekkingspool voor kapitaalkrachtige vermogens. Hierdoor kiezen meer en meer mensen voor Knokke als permanente verblijfplaats. Ook in 2019 is ‘the sky the limit’ voor exclusief vastgoed in Knokke. Navraag bij verschillende toonaangevende makelaars leert ons dat voorbije jaar al heel wat villa’s verkocht werden van meer dan 4 miljoen euro. Voor bepaalde uitzonderlijke villa’s en gronden wordt in veel gevallen zelfs serieus opgeboden tussen de geïnteresseerden partijen.

Thebae: exclusief landhuis te Deurle P 8 en P 9 editie nr 71

“ Met een stijgend aantal hoogstaande nieuwbouwprojecten presteert de exclusieve vastgoedmarkt in Antwerpen bijzonder sterk “

Luxevilla’s in Vlaanderen

De perceptie bestaat dat in de prijsklasse boven 500.000 euro luxevilla’s in Vlaanderen moeilijker verkocht geraken. Als we echter afgaan op de cijfers wordt het tegendeel bewezen want het aantal verkochte villa’s in het luxesegment steeg sinds 2010 met meer dan 60 procent. De top vijf wordt al vele jaren traditioneel aangevoerd door Knokke-Heist, Ukkel, Antwerpen, Schilde en Sint-Martens-Latem. Wat de provincies onderling betreft staat één op de drie exclusieve villa’s in West-Vlaanderen. De prijzen voor deze villa’s stegen de voorbije 8 jaar met 6 procent tot een gemiddelde van 1,4 miljoen euro. In de statistieken zien we dat deze stijging volledig voor rekening van Vlaanderen is met opnieuw dank aan de uitzonderlijk sterke prestatie op de villamarkt in Knokke Zoute. De luxe vastgoedmarkt van de halfopen en gesloten bewoning had het in 2018 iets moeilijker. Het aantal transacties steeg wel, maar de gemiddelde prijs daalde met 3 procent. Ook in dit marktsegment gaat Knokke opnieuw tegen de stroming in met een prijsstijging van 16 procent tot gemiddeld bijna 1,7 miljoen euro.

Antwerpen, groeiende interesse vanuit Nederland

Antwerpen is en blijft voor luxe woningen en appartementen een belangrijke katalysator in Vlaanderen. Vooral de gemeente Schilde vervult een cruciale rol binnen de exclusieve villamarkt. De opwaartse prijsdruk in de Antwerpse regio is mede te verklaren door de groeiende populariteit van de stad. Een populariteit die ook niet onopgemerkt is gebleven in Nederland. Nog nooit eerder woonden er zoveel Nederlanders in Antwerpen. De reden hiervoor is simpel. Antwerpen is trendy en hip en de vastgoedprijzen in Nederland zijn de laatste jaren volledig de pan uitgerezen. Voor het budget van een gewoon rijhuis in Rotterdam kunt u in Antwerpen reeds een riante villa of penthouse kopen. De laatste vijf jaar verhuisden jaarlijks gemiddeld 1.700 Nederlanders naar Antwerpen, een aantal dat trouwens jaar na jaar nog blijft stijgen. Door deze stijgende vraag kreeg de Antwerpse vastgoedmarkt de voorbije jaren een enorme boost. Mede door de intensieve stadsvernieuwing en aangevuurd door de groeiende vraag is de opwaartse prijsdruk in bepaalde wijken bijzonder groot geworden. Het aantal exclusieve nieuwbouwprojecten in en rond Antwerpen is dan ook momenteel amper bij te houden.

Engel & Völkers Gent-Centrum: uitzonderlijk pand in Moerbeke P 31 editie nr 71

Brussel vindt zijn tweede adem

De regio rond Brussel kende voorbije jaren een minder grote stijging binnen het segment van het exclusieve vastgoed. Een verklaring hiervoor is niet ver te zoeken want de recordprijzen in 2014 vielen samen met de opvallende instroom van kapitaalkrachtige Fransen in de Brusselse regio. Na enkele rustige jaren kent de Brusselse luxe vastgoedmarkt in 2019 wel opnieuw een heropleving. In tegenstelling tot enkele jaren geleden zijn de kapitaalkrachtige kopers in Brussel nu vooral Belgen waaronder heel wat Vlamingen. De gemeenten Ukkel, Sint-Genesius-Rode en de Brusselse periferie genieten een stijgende interesse. Dit hoeft niet te verwonderen want deze gemeenten liggen aan de ingangspoorten van Brussel, maar bieden tegelijk ook een garantie op een rustige groene omgeving. Exclusieve stadswoningen met een tuin zijn in opmars op voorwaarden dat ze niet te ver van het centrum liggen.

2019 wordt een grand cru-jaar

Analyse van de cijfers voor de eerste negen maanden van 2019 geven aan dat exclusief vastgoed met een prijs van 1 miljoen euro en meer bijzonder gegeerd blijft. Belangrijkste factor die de markt van het exclusief vastgoed positief blijft beïnvloeden zijn de historisch lage hypothecaire rentevoeten.

Daarnaast gaan de kapitaalkrachtige vermogens door de lage spaarrentes van 0,11% meer en meer opzoek naar een hoger alternatief rendement. Hierdoor zal er in 2019 en waarschijnlijk ook in 2020 heel wat kapitaal wegvloeien van de spaarmarkt naar de vastgoedmarkt. Een groot deel van dit geld zal ongetwijfeld zijn weg vinden in de snel groeiende exclusieve vastgoedmarkt van luxe woningen en appartementen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart