Vier waardevolle tips als u een assistentiewoning koopt

Vier waardevolle tips als u een assistentiewoning koopt

De voorbije maanden is de vraag naar assistentiewoningen spectaculair toegenomen. Door de gevolgen van de coronacrisis willen ouderen niet alleen thuis blijven wonen. Bovendien zijn velen ook niet meer geneigd om naar een rusthuis te verhuizen. Een assistentiewoning is in deze context dan ook het perfecte alternatief.

Als u investeert in een assistentiewoning moet u rekening houden met een paar essentiële zaken. Enkele jaren geleden werd de markt immers overspoeld met soms onbetrouwbare ontwikkelaars die onrealistische rendementen beloofde en hun assistentiewoningen aanprezen als het nieuwe goud. Heel wat mensen zijn mee ingestapt in dit verhaal van valse beloften en bleven na verloop van tijd achter met een financiële kater. Anno 2021 is de markt van de assistentiewoningen echter opnieuw aantrekkelijk geworden. Het amateurisme van vroeger is niet meer aanwezig en de huidige ontwikkelaars van assistentiewoningen gaan betrouwbaar te werk en kunnen terugvallen op heel wat opgebouwde expertise en ervaring. Mede door deze professionalisering en de sterk aantrekkende vraag vanuit de markt is een vastgoedinvestering in een assistentiewoning terug een bijzonder interessante belegging. Wij geven u alvast vier waardevolle tips die u indachtig moet zijn als u investeert in een assistentiewoning.

1. Kies voor een betrouwbare ontwikkelaar met ervaring in assistentiewoningen

Investeren in assistentiewoningen is een interessante vastgoedbelegging maar enkel op voorwaarde dat u in zee gaat met een betrouwbare projectontwikkelaar. Een projectontwikkelaar die vertrouwd is met de materie van assistentiewoningen en een uitgebreide referentielijst kan voorleggen met succesvolle gerealiseerde projecten. Ontwikkelen van assistentiewoningen vergt immers een gespecialiseerd aanpak met een goede kennis van zaken. Bij assistentiewoningen draait het niet alleen om de bakstenen, maar ook over een ruim aanbod van diensten die garant staan voor een goede zorgverlening.

2. Een goede locatie is cruciaal

Indien we een analyse zouden maken waarom assistentiewoningen in het verleden niet altijd de vooropgestelde rendementen gaven was een minder goed gelegen locatie bijna altijd de hoofdoorzaak. Een project gelegen in de ‘middle-of-nowhere’ kan misschien op het eerste zicht ‘rust’ uitstralen, maar dit is niet waar de gemiddelde inwoner en dus uw potentiële huurder op zoek naar is. Inwoners van assistentiewoningen houden zeker van een groene omgeving maar niet van een omgeving waar niets te beleven is. Assistentiewoningen moeten dus bij voorkeur in de stadsrand of een levendig dorpscentrum gelegen zijn. Op die manier is het project verweven met een stad of dorp en is er meer interactie mogelijk met winkels, horeca en de buurt. Ouderen willen vandaag de dag absoluut niet het gevoel hebben dat ze figuurlijk ‘opgesloten’ zitten, ze willen vooral mee actief deel uitmaken van een gemeenschap.

3. Een hoogstaand wooncomfort is een absolute must

Er is een fiscale gunstregeling voor erkende assistentiewoningen waarbij een verlaagd btw-tarief geldt van 12 procent in plaats van 21 procent, alsook een vrijstelling van onroerende voorheffing op de aankoop. Voorwaarde is dat de uitbater erkend is en de assistentiewoning ook voldoet aan enkele wettelijke normen met onder meer een minimale oppervlakte van 40 vierkante meter. In de praktijk echter hebben de meeste assistentiewoningen een oppervlakte variërend tussen de 65 en 120 vierkante meter. In deze Covid-tijden is ook voor assistentiewoningen een hoogstaand wooncomfort een absolute must. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat assistentiewoningen met een ruimer wooncomfort en de aanwezigheid van een terras zeer geliefd zijn.

4. Kies voor iets grotere projecten zodat u kan genieten van een uitgebreide dienstverlening

Kleinschalige projecten hebben zeker hun charmes, maar in het geval van assistentiewoningen levert het weinig tot geen voordelen op. Kiezen voor een groter project daarentegen garandeert wel een zekerheid op een goed uitgewerkte dienstverlening. Projecten hebben immers een voldoende schaalgrootte nodig om de gespecialiseerd dienstverlening op een rendabele manier te kunnen uitbaten. Als inwoner van een groter project kan men dus genieten van schaalvoordelen en beroep doen op een breder gamma aan diensten en zorgverlening

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart