Investeren in vastgoed met een beperkt budget

Investeren in vastgoed met een beperkt budget

Vastgoed is hot.

De woningmarkt in België brak in 2019 alle records aangedreven door een uitzonderlijk stevige rugwind dankzij de historisch lage rentevoeten, het spaarboekje dat niets meer opbrengt en een gunstig economisch klimaat. In Vlaanderen zorgde de afschaffing van de woonbonus nog voor een bijkomende boost in het vierde kwartaal.

Uit de cijfers van de notarissen blijkt ook dat de verkoop van vastgoed begin 2020 al sterk presteerde en dus de negatieve impact van het einde van de woonbonus kleiner is dan verwacht. Het aantal transacties lag weliswaar iets lager in vergelijking met begin 2019 maar in contrast tot eind vorig jaar wordt de vastgoedmarkt nu in de eerste plaats aangevuurd door investeerders op zoek naar rendement. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft u hiervoor niet noodzakelijk over grote kapitalen te beschikken. Als u handig gebruikt maakt van de huidige marktmechanismen kan u ook met een beperkt startbudget zeker uw graantje meepikken.

De belegger is op zoek naar rendement

Met de huidige lage spaarrentes van gemiddeld 0,11 procent zijn veel mensen op zoek naar alternatieven om hun spaarcenten te beleggen. Op zichzelf hoeft dit niet te verwonderen want rekening houdend met de jaarlijkse inflatie maakt u momenteel verlies door te sparen. Heel wat mensen werden voorbije maanden verleid door aandelen en het positieve beurssentiment van begin dit jaar. Daarbij vergaten velen het hogere risicoprofiel van een belegging in aandelen. Zeker nu de beurs door het Coronavirus hard door elkaar geschud wordt is dit voor veel beleggers een onaangenaam wakker worden. Net zoals aandelen is ook vastgoed uiteraard conjunctuurgevoelig maar de cijfers van de voorbije decennia leren ons wel dat een vastgoedbelegging een veel grotere vorm van zekerheid biedt en ook een tastbare investering is. Als het echter over vastgoed gaat, klinkt het nogal vaak dat u daarvoor een groot startkapitaal nodig hebt. Toch is dat niet noodzakelijk het geval.

Maak gebruik van een hefboom

Ook met een bescheiden investeringskapitaal kan u reeds vastgoed aankopen. Vooral nu met de historisch lage rentes die afhankelijk van uw dossier 1 à 1,5 procent bedragen, loont het zeker de moeite om gebruik te maken van een lening. Voor een vastgoedinvestering eist de bank een eigen inbreng van 20% startkapitaal. Concreet betekent dit dat u 80% van het totale kapitaal kan lenen. Wanneer u bijvoorbeeld 40.000 euro eigen kapitaal zou inbrengen, zou u hiermee theoretisch 160.000 euro kunnen lenen in de bank. Als uw rente op deze 160.000 euro slechts 1,5 procent bedraagt en uw investeringsvastgoed een jaarlijkse potentiële meerwaarde van 2 à 2,5 procent heeft dan begrijpt u ongetwijfeld dat het in deze tijden zeker de moeite loont om geld te lenen. Uw potentiële jaarlijkse meerwaarde op uw vastgoedinvestering ligt immers hoger dan de rentekost van uw lening. Als u de aangekochte woning of het appartement ook effectief verhuurt kan uw rendement uiteraard nog verder oplopen. In deze context werkt het geleende geld bij de bank dus als een hefboom. Indien u toch over iets meer spaarcenten beschikt kan u op deze manier zelfs meerdere panden aankopen in plaats van één enkele eigendom die u anders volledig zelfstandig zou financieren. Hou er wel rekening mee dat dit principe van een hefboom alleen werkt als u goedkoop kan lenen en de rentekost van uw lening dus lager ligt dan de potentiële opbrengst van uw pand. Neem dus steeds uw tijd om leningstarieven en voorwaarden van verschillende banken onderling te vergelijken.

Waarop moet u letten als u in vastgoed investeert ?

Ook met een beperkt budget moet u op voorhand goed uw huiswerk maken. Los van het soort vastgoed is de gezamenlijke noemer van elk project de ‘locatie’. Een goed gelegen pand in een stad of gebied waar een voldoende grote vraag naar vastgoed is, garandeert u immers een grotere zekerheid met uitzicht op een hoger rendement. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat vooral de residentiële vastgoedprojecten in grote of middelgrote provinciesteden bijzonder gegeerd zijn. De meest populaire vastgoedinvestering is en blijft residentieel vastgoed. De aankoop van residentieel vastgoed is uiteraard wel duurder, maar als u het hefboomprincipe toepast, valt de aankoop van een traditioneel 2-slaapkamer appartement rond de 250.000 euro waarschijnlijk wel binnen uw mogelijkheden. Daarnaast kan u met een beperkt budget ook investeren in een studentenkamer, garage of hotelkamer. Elk van deze alternatieve vastgoedinvesteringen heeft zijn eigen voor- en nadelen waarbij u zich niet te snel mag laten verblinden door een onrealistisch hoog potentieel rendement. Gezien het soms specifieke karakter van deze investeringen laat u zich op voorhand dus best voldoende adviseren zodat u zicht krijgt op het volledig financiële plaatje.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart