Wonen in het Meetjesland, een groene oase van rust vlakbij Gent.

Wonen in het Meetjesland, een groene oase van rust vlakbij Gent.

Het prachtige Meetjesland is een unieke streek van ruim 600 vierkante kilometer, gelegen ten Westen van de stad Gent. Deze regio wordt gekenmerkt door een uitgesproken vlak natuurlandschap en krekengebied dat doorkruist wordt door ontelbare bossen en talrijke kanalen.

Het Meetjesland is een waar fietsparadijs met honderden kilometers aan vlakke wegen. Geniet van een idyllisch stukje Vlaanderen ver weg van de stadsdrukte, in een streek met tot de verbeelding sprekende poldergebieden en historische waterlopen. De voorbije jaren ontdekken veel Oost- en West-Vlamingen de regio als een alternatieve woonlocatie op een steenworp van de stad Gent. De gemiddelde prijs van een woning in het Meetjesland bedroeg in 2021 ongeveer 307.000 euro. Een meer dan betaalbare woningprijs, zeker vergeleken met de gemiddelde woningprijs van ruim 372.000 euro in de stad Gent. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het Meetjesland uitgegroeid is tot een populaire woonbestemming. We namen alvast deze groene long ten Westen van Gent onder de loep en maakten een diepgaande vastgoedanalyse van deze negen gemeenten en steden: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate.

Landelijk wonen omringd door uitgestrekte natuurlandschappen

Het Meetjesland telt ruim 178.000 inwoners verspreid over 9 gemeenten die samen 612 vierkante kilometer beslaan. Gemiddeld wonen er ongeveer 290 inwoners op één vierkante kilometer wat een heel pak lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde van 490. Kaprijke heeft niet alleen het grootste groene dorpsplein van Oost-Vlaanderen, maar het is met zijn 6.500 inwoners en 84 procent onbebouwd gebied ook de meest landelijke gemeente van de streek. Zelzate met als grote buur de stad Gent, is met een oppervlakte van amper 14 vierkante kilometer en meer dan 13.000 inwoners de dichtstbevolkte gemeente. Met bijna 120 vierkante kilometer oppervlakte draagt Aalter, gelegen vlak naast de E40, de kroon als grootste gemeente gevolgd door Maldegem met 95 vierkante kilometer, Assenede met 87 vierkante kilometer en de fusiegemeente Lievegem met 80 vierkante kilometer. Qua inwoners is Evergem met zijn meer dan 35.000 inwoners de grootste gemeente gevolgd door Aalter met bijna 30.000 inwoners. In de tabel ‘gemeenten in het Meetjesland’ kan u alle gegevens gedetailleerd raadplegen. U vindt in de tabel een lijst van negen gemeenten oplopend gerangschikt qua inwoneraantal, met daarnaast de oppervlakte, het aantal inwoners per vierkante kilometer en het percentage van onbebouwd gebied. De laatste kolom geeft weer hoe landelijk de gemeente is. Vanuit de lucht bekeken is het Meetjesland met gemiddeld 77 procent onbebouwd gebied een overwegend landelijke regio met nog veel uitgestrekte natuurgebieden. Vooral Sint-Laureins typeert met een onbebouwd percentage van maar liefst 91 procent overduidelijk zijn groen landelijk karakter.

Eigentijdse, energiezuinige en omvangrijke villa (2019) te Lievegem te koop bij Infinimo
Tabel – gemeenten in het Meetjesland – aantal inwoners (oplopend)

Een vastgoedanalyse van het Meetjesland

Over een tijdspanne van een jaar is de prijs voor een woning in het Meetjesland gemiddeld met bijna 6 procent gestegen naar 306.971 euro in 2021 tegenover 290.151 euro in 2020. Een uitgebreide analyse van de vastgoedcijfers in de 9 gemeenten toont aan dat de regio geniet van een sterk toegenomen interesse als betaalbare woonlocatie. Vooral de gestegen vastgoedprijzen in en rond Gent schrikken sommige kopers meer en meer af. Hierdoor ontstaat er een ware ‘vastgoedrun’ in de aangrenzende gemeenten zoals Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate. In de zoektocht naar het ideale droompand focussen kandidaat-kopers zich in de eerste plaats op ruime woningen met een tuin. In dit specifieke segment zijn de prijsstijgingen dan ook het grootst.

Evolutie van de gemiddelde woningprijzen

De gemeente Lievegem is op 1 januari 2019 ontstaan uit de fusie van de gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. Deze fusie heeft de gemeente alvast geen windeieren gelegd want afgaande op de gestegen vastgoedcijfers, voert Lievegem de kop aan als meest geliefkoosde woonlocatie in het Meetjesland. Zelzate is met een gemiddelde woningprijs van 249.517 euro de meest betaalbare gemeente. Eeklo en Assenede staan op plaats twee en drie als meest betaalbare gemeenten met respectievelijke woningprijzen van 260.602 euro en 287.091 euro. De grootste prijsstijgingen voor woningen hebben zich vorig jaar voorgedaan in de gemeenten Lievegem (+16,79 procent), Maldegem (+15,43 procent) en Sint-Laureins (+15,20 procent). De gemeente Aalter is de enige gemeente die een prijsdaling optekende waarbij de gemiddelde woningprijs daalde van 375.657 euro in 2020 naar 326.570 euro in 2021. Lokale makelaars verklaren de prijsdaling vooral door de moeilijke mobiliteit in de gemeente Aalter de voorbije jaren. Ingrijpende werken uitgevoerd aan het op- en afrittencomplex met de E40, resulteerden op sommige momenten tot heel wat filevorming en verkeersopstoppingen. Gelukkig zijn deze werken grotendeels beëindigd en is Aalter dankzij de nieuwe weginfrastructuur opnieuw vlot en goed bereikbaar. Ondertussen zien immokantoren de vraag naar woningen en appartementen in de gemeente de voorbije maanden opnieuw gestaag groeien. Aalter is dan ook een locatie met uiterst aantrekkelijke vastgoedprijzen en een uitgebreid aanbod van nieuwbouwprojecten.

Landelijke villa gelegen op een mooi perceel van 3.359m² in een groene, verkeersarme villawijk van Aalter te koop bij vastgoed De Vos
Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in het
Meetjesland 2021 versus 2020

Wonen in het Meetjesland

Mensen die op zoek zijn naar rust en open ruimte vinden ongetwijfeld hun ideale woning of appartement in het Meetjesland. Evergem, Aalter, Lievegem en Maldegem zijn de belangrijkste gemeenten van het Meetjesland. Deze gemeenten beschikken over een levendige dorpskern met tal van shopping mogelijkheden, recreatie, sport, ontspanning en een breed aanbod van residentiële appartementen en woningen. In dit Home & Trends magazine vindt u verschillende makelaars en projectontwikkelaars terug die actief zijn in het Meetjesland. Bent u opzoek naar een woning of appartement gelegen in een landelijke regio rond Gent? Bezoek dan hun website, maak kennis met hun aanbod en doe beroep op hun lokale expertise van de streek.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart