Rustiek wonen in een prachtige regio tussen Gent en Brugge

Rustiek wonen in een prachtige regio tussen Gent en Brugge

Vastgoedanalyse van het Meetjesland.

Het wondermooie Meetjesland is een streek gelegen tussen Gent en Brugge. Deze landelijke regio typeert zich met een uitgestrekt natuurlandschap, prachtige bossen en een uniek krekengebied dat doorkruist wordt door enkele bekende kanalen. Voor wie houdt van rust, natuur en gezonde lucht is het Meetjesland een waar paradijs, een schilderachtig stukje Vlaanderen ver weg van de stadsdrukte in een streek met groene poldergebieden en historische waterlopen.

Het hoeft niet te verwonderen dat heel wat mensen de regio een warm hart toedragen. Ook als woonlocatie zit het Meetjesland al vele jaren in een opwaarts spiraal met een gemiddelde woningprijs die nog steeds een pak lager ligt dan in Gent of Brugge. Bovendien krijgt u meer vierkante meters woonplezier en dit in een landelijke regio met vlotte verbindingen naar de rest van Vlaanderen. In deze Home & Trends vastgoedanalyse nemen we de belangrijkste gemeenten van het Meetjesland uitgebreid onder de loep en vergelijken we de inwonersaantallen en vastgoedprijzen.

HET MEETJESLAND KON VORIG JAAR MEER DAN 3.500 NIEUWE INWONERS VERWELKOMEN

Grosso modo is Het Meetjesland een regio van ongeveer 600 vierkante kilometer met een 9-tal gemeenten en steden die samen bijna 182.000 inwoners tellen. Het landelijke karakter weerspiegelt zich in de amper 297 inwoners per vierkante kilometer wat een heel pak minder is dan het Vlaamse gemiddelde van 497. Kaprijke en Sint-Laureins zijn met hun respectievelijk 6.500 en 6.900 inwoners de groenste gemeenten van het Meetjesland met 84 en 90 procent ongebouwd gebied. Zelzate, grenzend aan de stad Gent, is met een oppervlakte van slechts 14 vierkante kilometer en meer dan 13.000 inwoners de meest verstedelijkte gemeente. Het Meetjesland heeft met Aalter, Maldegem, Assenede en Lievegem enkele grotere gemeenten op zijn grondgebied qua oppervlakte. Op het vlak van bevolking is Evergem met zijn meer dan 36.500 inwoners de grootste gemeente gevolgd door Aalter met bijna 30.000 inwoners. Dat Evergem vorig jaar meer dan 766 nieuwe inwoners kon verwelkomen bevestigt alvast de populariteit van de gemeente als geliefkoosde locatie. Ook Eeklo, Lievegem en Maldegem deden het met elk meer dan 500 nieuwe inwoners bijzonder goed. In de tabel ‘gemeenten in het Meetjesland’ kan u alle informatie terugvinden. U vindt in de tabel een overzicht van de gemeenten gerangschikt qua inwoneraantal in 2023 en 2022. Daarnaast vindt u het verschil tussen deze 2 jaren en het aantal inwoners per vierkante kilometer. In dit schema valt het op dat alle gemeenten stijgende bevolkingscijfers kunnen voorleggen wat resulteert in meer dan 3.500 nieuwe inwoners voor het Meetjesland.

Tabel – gemeen ten in het Meetjesland – aan tal inwoners 202 3 vs 2022
Charmante en idyllische hoeve in Sleidinge te koop bij Vastgoed De Vos

EEN VASTGOEDANALYSE VAN HET MEETJESLAND

Over een tijdspanne van een jaar is de prijs voor een woning in het Meetjesland ongeveer hetzelfde gebleven met 332.099 euro in 2023 tegenover 329.695 euro in 2022. Een diepgaande analyse van de vastgoedcijfers toont aan dat de regio grotendeels de Vlaamse evolutie volgt met een status quo voor de woningprijzen. Grote uitzondering is de stad Eeklo waar de gemiddelde woningprijs vorig jaar steeg met 10,7 procent van 256.658 euro in 2022 naar 284.223 euro in 2023. In Assenede vond een omgekeerde beweging plaats met een prijsdaling van 8 procent van 325.580 euro in 2022 naar 299.647 euro in 2023. Zoals steeds moeten stijgingen en dalingen telkens opnieuw genuanceerd worden waarbij er een groot verschil is tussen moderne nieuwbouw en oudere energieverslindende woningen. Van deze laatste categorie staan immers in heel Vlaanderen de verkoopprijzen sterk onder druk. Ook de verkoop van één of meerdere exclusieve villa’s of projecten hebben op jaarbasis soms een sterke invloed op de gemiddelde woningprijzen in een gemeente. Belangrijkste conclusie is de gemiddelde woningprijs van 332.099 euro in het Meetjesland. Een woningprijs die gevoelig lager ligt dan in Gent en Brugge met respectievelijk 383.596 euro en 358.352 euro. Vergeleken met Brugge kan u dus in het Meetjesland een woning aankopen die gemiddeld 25.000 euro goedkoper is, en wat Gent betreft bedraagt het prijsverschil zelfs meer dan 50.000 euro. De gemiddelde woningprijzen in de streek liggen dus gevoelig lager en bovendien kan u in veel gevallen ook genieten van een tuin en meer vierkante meters woonplezier.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in het Meetjesland 2023 versus 2022
© Exclusieve villa met zwembad en bijgebouwen in Lievegem te koop bij Qubic vastgoed

HET GERENOVEERDE MARKTPLEIN WORDT BINNENKORT DE NIEUWE EYECATCHER VAN DE STAD EEKLO

In Eeklo werden de afgelopen jaren reeds verschillende pleinen en straten vernieuwd waardoor de stad een nieuwe impuls en een gezellige uitstraling heeft gekregen. Het Marktplein is hierbij één van de belangrijkste plaatsen waarvoor recent de langverwachte vergunning werd goedgekeurd voor een volledige renovatie. Het centrale plein zal hierbij opgewaardeerd en omgevormd worden tot een aangename ontmoetingsplek met plaats voor ceremonies, markten en de kermis. Er komt ook een fontein en het deel waar tot nu toe auto’s konden parkeren wordt een groenzone met zitbanken en bomen. Als alles volgens plan verloopt zou de heraanleg van het ceremonieplein in juni beginnen, in het najaar volgt dan de rest van het marktplein. Bedoeling is in ieder geval, als het stadhuis opent begin december, de nieuwe markt klaar te hebben zodat het gerenoveerde stadhuis dan ook effectief kan bezichtigd worden.

WONEN IN HET MEETJESLAND

Mensen die op zoek zijn naar rust, ontspanning en natuur moeten zeker de woningmarkt in het Meetjesland eens verkennen. De regio kenmerkt zich met een uitzonderlijke combinatie van levendige steden op mensenmaat, bruisende gemeenten en gezellige pittoreske dorpen. Wie op zoek is naar het ideale droompand heeft de keuze tussen een breed aanbod van villa’s, huizen en appartementen in allerlei maten, soorten en budgetten. In dit Home & Trends magazine vindt u verschillende lokale makelaars en projectontwikkelaars terug die actief zijn in het Meetjesland. Bent u opzoek naar een prachtige woning gelegen in een landelijke regio rond Gent of Brugge? Surf dan alvast naar hun websites en laat u verrassen door een uitgebreide selectie van woningen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart