Het Meetjesland, wonen in een prachtig stukje landelijk Vlaanderen

Het Meetjesland, wonen in een prachtig stukje landelijk Vlaanderen

Ontdek het wondermooie Meetjesland gelegen tussen Gent, Brugge en het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Een ongerepte idyllische regio met tal van bossen, kanalen en kreken. Een waar fietsparadijs met honderden kilometers aan vlakke wegen langs tientallen pittoreske kleine dorpjes. Geniet van een verborgen stukje Vlaanderen ver weg van de drukte, in een streek die zich vooral typeert door een uitgesproken groen landschapskarakter met uitgestrekte polders en historische waterlopen.

Mooiste krekenplekjes van Vlaanderen

In het noorden van het Meetjesland komt u terecht in een landschap van kreken en polders. Vooral in de gemeenten Sint-Laureins, Assenede en Maldegem bevinden zich talrijke kreken. Deze kreken zijn restanten van historische overstromingen die het land rond de twaalfde eeuw overspoelde. De grootste kreek van de regio is de Boerekreek, een uitgestrekte waterplas van zes kilometer lang met een groot beschermd natuurreservaat en het provinciaal sportcentrum De Boerekreek. Tussen deze waterplassen en vele kreken liggen enkele rustige dorpen waar u een speld kan horen vallen. De kreken herbergen paling, wat in het Meetjesland een plaatselijke delicatesse is. In de Oostpolderkreek in de gemeente Sint-Laureins kan u bewonderen hoe palingvissers vroeger te werk gingen. Met meer dan 250 kilometer wandelplezier behoort deze oase van rust zonder twijfel tot één van de meest authentieke stukken natuur van Vlaanderen.

“ De vele kanalen in het Meetjesland zijn een geliefkoosde trekpleister voor zowel wandelaars als fietsers “

Historische kanalen waar reigers baas zijn

De Lieve tussen Gent en Damme is het oudste kanaal van Vlaanderen. Het werd oorspronkelijk in de dertiende eeuw gegraven om Gent met de Noordzee te verbinden. Toen het Zwin begon te verzanden, verloor de Lieve haar eigenlijke transportfunctie naar zee. Vandaag is het landschap rond dit kanaal een bijzonder populair natuurgebied geworden en een geliefkoosde plek voor heel wat fietsers en wandelaars. Voor de romantische zielen onder ons kan u terecht aan De Beirtjesbrug in Waarschoot. Deze brug over de Lieve is vooral bekend als een ‘love bridge’ waar heel wat verliefde koppeltjes een slotje achterlaten. Het bekende kanaal Gent-Brugge vormt al sinds de middeleeuwen een belangrijke waterverbinding tussen de steden Gent en Brugge. Dit kanaal werd in de loop der eeuwen enkele malen verbreed om grotere binnenschepen toe te laten. Het Schipdonkkanaal dat in 1842 werd gegraven en uitmondt in de Noordzee, heeft in de volksmond de bijnaam ‘de Stinker’. Een naam die teruggaat naar een vroegere periode toen vlasboeren hun vlas nog in de Leie te roten legden en het water van het Schipdonkkanaal hierdoor soms een onaangenaam geurtje verspreide. Gelukkig zwemmen er vandaag weer vissen in het kanaal. Het Leopoldkanaal dat vanaf Maldegem parallel loopt met het Schipdonkkanaal werd ‘de Blinker’ genoemd. Dit kanaal werd van 1846 tot 1848 uitgegraven. Het kanaal is meer dan 43 kilometer lang en verbindt het Meetjesland met Zeebrugge. Vandaag zijn deze kanalen met hun fraaie en kenmerkende bomenrijen een veel bezochte fietsroute voor zowel sportieve als recreatieve fietsers.

Foto Max-Visuals

Groene long met honderden hectaren bossen

In het centrum van het Meetjesland bevinden zich heel wat uitgestrekte bossen. Het belangrijkste en grootste bos is het Drongengoedbos dat zich onder meer bevindt op grondgebied van de gemeenten Knesselare, Ursel, Oostwinkel en Kleit. Samen met de aangrenzende heide, het Maldegemveld, vormt dit 750 hectare uitgestrekte lappendeken het grootste aaneengesloten bosareaal van de provincie Oost-Vlaanderen. Dit bos is een historische restant van de uitgestrekte bosgordel die in de middeleeuwen Brugge en Gent verbond. In het midden van het Drongengoedbos ligt de Drongengoedhoeve. Deze abdijhoeve werd door de Norbertijnen gebruikt om in de 18de eeuw bos te ontginnen. Nu is de Drongengoed hoeve omgevormd tot een bezoekerscentrum met een prachtig landschapspark dat garant staat voor een grenzeloze rust. Op de Drongengoedroute leert u niet alleen de Drongengoedhoeve en het landschapspark kennen. U fietst ook door provinciaal domein Het Leen en de schitterende trekwegen langsheen het Schipdonkkanaal. Het provinciaal domein Het Leen, dat ooit een militair domein was, strekt zich uit op het grondgebied van Eeklo en Lievegem. Dit 265 hectaren grotendeels bebost gebied omvat ook een arboretum met meer dan 7000 houtachtige gewassen en vaste planten.

Proef de lekkerste streekproducten

Men spreekt over de Gentse neuzekes, maar wist u dat de échte cuberdons in het Méetjesland gemaakt worden in Eeklo en Ertvelde-Kluizen? Het Meetjesland is ook de streek van de speculoos. Oorspronkelijk ontstaan als typische streekspecialiteit bij de Eeklose bakkers en daarna via Lotus in Lembeke uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Sint-Laureins is dan weer wereldbekend als palinggemeente. Niet alleen vindt u er enkele gerenommeerde palinghuizen maar u kan er ook terecht voor talrijke afgeleide activiteiten zoals palingwandelingen, palingvangst en zelfs een avontuurlijke palingdropping. Eén van de meest opvallende streekproducten in het Meetjesland is de Boekhoutse garnaal. In Boekhoute zijn nog steeds enkele vissersfamilies actief waar u verse en zelf gevangen Belgische garnaal kunt krijgen.

Foto Vastgoed De Vos: Villa te koop in Lembeke

“ Wonen in Het Meetjesland staat synoniem voor rust en genieten, en dit op een boogscheut van Gent en Brugge “

Wonen in het Meetjesland

Mensen die op zoek zijn naar natuur, rust en ruimte vinden ongetwijfeld hun ideale woning in het Meetjesland. Maar ook voor mensen die de drukte van de stad willen vermijden en toch niet te afgelegen willen wonen biedt de regio heel wat unieke vastgoed opportuniteiten. Aalter, Eeklo en Evergem zijn de belangrijkste centrumgemeenten van het Meetjesland. Deze gemeenten beschikken over een goed uitgewerkte stadskern met tal van shopping mogelijkheden en een breed aanbod van residentiële appartementen en woningen. Voorbije jaren kon het Meetjesland grotendeels ontsnappen aan de sterk oplopende vastgoedprijzen van de aangrenzende randgemeenten rond Gent en Brugge. Door de toenemende populariteit van de streek ontstaat er wel langzaam maar zeker ook een opwaartse prijsdruk in het Meetjesland. Als u echter goed zoekt zal u in heel wat gemeenten van deze unieke regio nog bijzonder veel goedgelegen en betaalbare woningen kunnen terugvinden. In dit Home & Trends magazine vindt u alvast heel wat makelaars die actief zijn in het Meetjesland. Met hun ruim aanbod en hun lokale expertise van de streek helpen deze makelaars u met veel plezier verder in de zoektocht naar uw ideale woning in het wondermooie Meetjesland.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart