Welke eisen stellen kandidaat-kopers bij de aankoop van luxevastgoed?

Welke eisen stellen kandidaat-kopers bij de aankoop van luxevastgoed?

Ongeacht de uitdagende tijden waarin we nu leven zit er nog geen rem op de verkoop van luxevastgoed.

Exceptionele villa in het groen te koop te Belsele
bij Engel & Völkers Gent-Centrum

In Knokke Zoute werd de voorbije zomer de iconische Villa Fairway verkocht voor een bedrag van ruim 14 miljoen euro. De vastgoedprijzen in deze mondaine wijk van Knokke schieten al jarenlang razendsnel omhoog. De vraag naar luxe villa’s en exclusieve appartementen blijft groot terwijl het aanbod van toppanden de voorbije jaren steeds schaarser is geworden.

Heel wat makelaars die actief zijn in de verkoop van luxevastgoed, bevestigen deze trend. Kapitaalkrachtige Belgen willen hun geld niet op de bank laten staan en ook een belegging in aandelen is gezien het uiterst volatiele beursklimaat niet risicovrij. Vermogenden kiezen dan ook bewust voor een veilige investering in bakstenen waarvan zijzelf en hun familie te volle kunnen genieten. Bij de zoektocht naar het ideale luxe pand leggen ze de lat bijzonder hoog en stellen ze heel wat eisen.

De locatie blijft doorslaggevend

‘Locatie, locatie, locatie…’het is een bekend mantra dat al vele eeuwen van toepassing is voor vastgoed. De reden hiervoor is eenvoudig te verklaren. Vastgoed is niet verplaatsbaar waardoor een woning in tegenstelling tot een luxewagen of een prachtig kunstwerk niet mee kan verhuisd worden. Daarom staat ‘de locatie’ van het pand voor heel wat kandidaat-kopers met stip op nummer één. Een goede locatie voor hun exclusieve droompand is zelfs zo cruciaal dat ze veelal bereid zijn om andere eisen op hun lijst te laten vallen. In deze context worden er soms oudere villapanden in exclusieve wijken gekocht voor astronomisch hoge bedragen enkel en alleen vanwege hun grondpositie en unieke locatie. Om alle misverstanden te vermijden, de koper betaalt in dit geval dus wel degelijk ook de waarde van de oude villa, maar enkel en alleen met de bedoeling om deze af te breken en te vervangen door een nieuwe prestigieuze villa. De kapitaalkrachtige koper kijkt dus doorheen het oudere pand en focust zich daarbij enkel en alleen op de premiumlocatie. Deze manier van handelen lijkt voor een buitenstaander misschien vrij absurd, maar is voor de koper wel gebonden aan een reeks voordelen. Hij kan immers beginnen met een ‘wit blad’ zonder rekening te moeten houden met complexe renovaties of minder gunstige elementen van de oude villa. Voorafgaand zijn aankoop zal hij uiteraard steeds met zijn architect en de gemeente alle stedenbouwkundige mogelijkheden bekijken. Hierbij zal hij nagaan of het pand niet geklasseerd of beschermd is. Daarnaast zal hij ook de eigenlijke bouwverplichtingen of eventuele beperkingen nakijken. Van zodra deze zaken uitgeklaard zijn gaat hij met zijn architect aan de slag. Zulke uitzonderlijke projecten resulteren dan ook meestal in adembenemende villa’s.

Rustig gelegen ruime villa met alle comfort
te koop te Izegem bij Immo Dochy

Sinds de energiecrisis wordt veel meer aandacht besteed aan energiezuinigheid

Ook voor de vermogende Belgen is de stijgende energiefactuur een belangrijke kopzorg. Een grote woning met heel wat vierkante meters woonoppervlakte moet immers ook verwarmd worden. Bovendien vragen luxe voorzieningen zoals de eventuele aanwezigheid van een zwembad, sauna en wellnessruimte heel wat bijkomende energie. Met de exploderende energieprijzen die de komende jaren waarschijnlijk niet meer zullen dalen, is het logisch dat de energiezuinigheid van een luxewoning of exclusief appartement te gronde wordt bekeken. Geen enkele kandidaat-koper wil een ‘kat in een zak’ kopen waarbij hij een mooi luxe pand op de kop kan tikken om vervolgens vast te stellen dat hij nog honderdduizend euro of meer moet investeren in bijkomende maatregelen om het pand energiezuinig te maken. Als dergelijke energetische investeringen noodzakelijk zijn wil de kandidaat-koper dit voorafgaand weten zodat hij hier ook rekening mee kan houden in zijn prijsonderhandeling. Een oude villa kopen, zoals enkele jaren geleden, en hopen dat het goed komt is dus geen optie meer. Ofwel moet de villa reeds effectief een gunstig energielabel hebben ofwel moet de kandidaat-koper een duidelijk zicht hebben op het totale kostenplaatje. Navraag bij verschillende makelaars leerde ons dat meer en meer kopers het eerste scenario verkiezen. Op die manier kopen ze een luxepand met een energielabel A en krijgen ze na hun aankoop niet te maken met onverwachte energetische renovatiekosten die zouden kunnen ontsporen.

Topvilla met high-end afwerking te koop te Erpe-Mere bij Infinimo

Een hoogstaande en kwalitatieve afwerkingsgraad is een must

Buiten de locatie en de energiezuinigheid eisen kandidaat-kopers een hoogstaande, duurzame en vooral kwalitatieve afwerkingsgraad. Het staat buiten kijf dat een luxe pand moet samengaan met een degelijke afwerking. Niet alleen de gebruikte bouwmaterialen moeten vertrouwen uitstralen, ook de eigenlijke binnen afwerking moet van een onberispelijke kwaliteit zijn. Hierbij zal de kandidaat-koper zich vergewissen van de gebruikte materialen en kwaliteitsmerken. Los van de eigenlijke interieurvoorkeur moet het geheel samenhangend zijn en klasse uitstralen. Om dit te garanderen gaan heel wat projectontwikkelaars bij de bouw van luxepanden in zee met gerenommeerde interieurarchitecten. De bouwpromotor zorgt voor een architecturale meerwaarde terwijl de interieurarchitect zorgt voor een harmonieus en elegant interieur.

Veiligheid en privacy zijn voor heel wat vermogende Belgen geen overbodige luxe In de huidige tijden van wereldwijde spanning en onstabiliteit mag persoonlijke veiligheid geen taboe meer zijn. Een gezonde portie realisme is daarbij vanzelfsprekend aangewezen, ten slotte wil niemand een ‘opgesloten’ gevoel hebben in zijn eigen woning. In deze nieuwe realiteit gaan kapitaalkrachtige Belgen ook extra aandacht besteden aan een goede beveiliging. De aanwezigheid van een state-of-the-art alarmsysteem in combinatie met een uitgebreid cameranetwerk is dan ook een absoluut minimum. Ook een volwaardige omheining met toegangspoorten zal het veiligheidsgevoel verder vergroten. Tot slot is ook de privacy van belang. Een luxe villa met buitenzwembad of een prestigieus appartement in het centrum van de stad moet ook de persoonlijke levenssfeer voldoende kunnen isoleren van ongewenste pottenkijkers. Dit is de reden dat kandidaat-kopers wanneer ze een exclusief appartement aankopen al snel de onmiskenbare privacy-voordelen van een penthouse op het dak verkiezen tegenover bijvoorbeeld een luxe appartement midden in het gebouw.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart