De belegger vindt opnieuw zijn weg naar de vastgoedmarkt

De belegger vindt opnieuw zijn weg naar de vastgoedmarkt

De kogel is door de kerk. De Europese Centrale bank (ECB) heeft begin juni haar belangrijkste rentetarief met 25 basispunten verlaagd. Voor wie de komende tijd een lening wil afsluiten, is de ECB-beslissing mooi meegenomen. In november vorig jaar bedroeg de gemiddelde rente voor een hypothecaire lening op 20 jaar nog 3,73 procent, inmiddels is dat gedaald naar 3,36 procent. De huidige rentedaling van de ECB zal waarschijnlijk een verdere negatieve druk uitoefenen op de gemiddelde hypotheekrente. Koppel aan deze dalende hypotheekrente een boomende huurmarkt met stijgende huurprijzen en dit verklaart onmiddellijk waarom meer en meer beleggers opnieuw hun weg vinden naar de vastgoedmarkt.

WIE ALS BELEGGER OP BIJKOMENDE RENTEDALINGEN WACHT ZAL WAARSCHIJNLIJK THUISKOMEN VAN EEN KALE REIS

Dat de ECB begin juni voor het eerst in vijf jaar zijn rente heeft verlaagd is misschien heel wat mensen ontgaan, niettegenstaande is dit signaal bijzonder belangrijk voor de financiële markten. Tevens belangrijk om te noteren is het feit dat de ECB vaag bleef over bijkomende renteverlagingen later dit jaar. Ook heel wat financiële experts verwachten voor dit jaar geen of in het beste geval een zeer beperkte verlaging. Wie als belegger de strategie heeft om te wachten op bijkomende rentedalingen zou dus kunnen thuiskomen van een kale reis. De inflatie daarentegen zal niet onmiddellijk afkoelen waardoor het leven de komende jaren duurder zal worden. Een logisch gevolg van een oplopende inflatie is dat waarschijnlijk ook de bouwkosten van huizen en appartementen verder zullen blijven stijgen. Met deze inzichten vinden een toenemend aantal beleggers opnieuw hun weg naar de residentiële vastgoedmarkt, waarbij aan een lagere rente geld kan ontleend worden bij de bank en vastgoed aan interessante voorwaarden gekocht kan worden.

VOOR WIE WILT INVESTEREN IN VASTGOED LIGGEN DE BESTE KAARTEN NU OP TAFEL

Gezien de vastgoedmarkt het voorbije jaar een stuk is afgekoeld zijn er aantrekkelijke investeringsopportuniteiten. De meeste projectontwikkelaars bieden momenteel nog gunstige aankoopcondities en daarnaast is er in heel wat regio’s een ruim aanbod instapklare nieuwbouwappartementen beschikbaar. Deze instapklare panden zijn een groot pluspunt voor vastgoedbeleggers omdat ze op die manier hun investering quasi onmiddellijk kunnen laten renderen. Omdat de vastgoedmarkt langzaam maar zeker terug in een stroomversnelling komt is de kans groot dat de huidige gunstvoorwaarden en instapklare panden vrij snel kunnen opdrogen. Bovendien zal in september 22 miljard euro vrijkomen van de staatsbon waarop vorig jaar meer dan 600.000 mensen hebben ingetekend. Ongetwijfeld zal ook een deel van dit enorme kapitaal in de tweede helft van dit jaar, zijn weg naar de vastgoedmarkt vinden. Daarom is het in deze context geen goede raad om af te wachten. Bijkomende katalysator voor de vastgoedinvesteerder is de enorme vraag naar huurwoningen. In bepaalde regio’s zijn er voor huurpanden soms gemiddeld 20 à 30 kandidaten. Een bloeiende huurmarkt, die in de nabije toekomst nog verder kan groeien zal een wakkere vastgoedinvesteerder ongetwijfeld als muziek in de horen klinken.

ANALYSEER VRAAG EN AANBOD OM TE WETEN IN WELK SOORT VASTGOED U MOET INVESTEREN

Een vastgoedinvesteerder kan in heel wat verschillende soorten vastgoed beleggen, gaande van appartementen, huizen, studentenkoten, assistentiewoningen of serviceflats tot garages en hotelkamers. Het spectrum aan investeringsmogelijkheden is bijzonder groot met elk hun specifieke voor- en nadelen. Los van het soort vastgoed waarin u wilt investeren moet u vooral de analyse maken tussen vraag en aanbod in de regio die u voor ogen hebt. In sommige provinciesteden is er bijvoorbeeld een groot tekort aan studentenkoten, terwijl er in andere een overschot dreigt. Bovendien moet u ook kijken naar het toekomstperspectief, zal de vraag naar studentenkoten nog toenemen of eerder terug afnemen.

Dezelfde analyse kan u ook maken voor garages, hotelkamers en assistentiewoningen. Deze markten hebben een groot potentieel op voorwaarde dat er lokaal voldoende vraag is. Wie minder risico wil nemen en misschien iets conservatiever is ingesteld kan steeds investeren in een klassiek appartement of een huis. Dit soort vastgoed is voor een groot deel tijdloos, mensen zullen immers altijd een dak boven hun hoofd nodig hebben. Zeker degelijk afgewerkte, energiezuinige en centraal gelegen klassieke 2-slaapkamer appartementen met een woonoppervlakte tussen de 80 à 100 vierkante meter zullen altijd goed in de markt blijven liggen. Maar ook studio’s, 1-slaapkamer en 3-slaapkamer appartementen kunnen genieten van een steeds grotere interesse. In deze Home & Trends vindt u alvast het meest recente vastgoedaanbod terug met tal van interessante investeringspanden aangeboden door zowel gevestigde immokantoren als gerenommeerde projectontwikkelaars.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart