Ook in 2022 blijft de Belgische kust een geliefkoosde vastgoedmarkt

Ook in 2022 blijft de Belgische kust een geliefkoosde vastgoedmarkt

2021 Was een bijzonder druk jaar voor de Belgische woningmarkt. Waar in 2020 door de coronapandemie de algemene vastgoedactiviteiten nog afnamen steeg vorig jaar het aantal vastgoedtransacties in ons land met bijna 15 procent. Vlaanderen met de Belgische kust als voornaamste vastgoedmarkt, tekende voor de sterkste groei waarbij de hoofdbrok van de transacties vooral in de eerste jaarhelft werden gerealiseerd.

Het laatste kwartaal van 2021 is vooral aan de Kust de vastgoed voorraad gedeeltelijk opgedroogd waardoor het verkoopvolume iets lager lag. Desondanks het krimpende aanbod bleef de vraag bijzonder hoog met als gevolg dat de vastgoedprijzen aan zee met 10 à 15 procent zijn gestegen vergeleken met de periode vóór de coronapandemie. De recordcijfers van 2021 zullen dit jaar waarschijnlijk niet verbroken worden maar de algemene verwachting is dat door de grote vraag en de stijgende populariteit ook dit jaar vastgoed aan zee sterk zal blijven presteren.

Vastgoedprijzen aan de Kust zitten in een stijgende lijn

De voornaamste reden dat de vastgoedprijzen aan zee zijn gestegen komt voort uit het feit dat het aanbod op sommige locaties de enorme vraag niet kan volgen. Vooral nieuwbouwappartementen zijn heel gegeerd en in bepaalde badsteden is er een tekort ontstaan door te weinig instroom van nieuwe projecten. De oorzaak van de toegenomen interesse voor de Belgische kust is een direct en indirect gevolg van de coronapandemie. Reizen zowel binnen als buiten Europa is uitermate complex geworden en in veel gevallen nog steeds onmogelijk of te risicovol. Hierdoor hebben niet alleen Belgen, maar ook opvallend veel Nederlanders en Luxemburgers de Belgische kust herontdekt als alternatieve bestemming waarbij de historisch lage rente het heel voordelig maakt om de aankoop van een appartement aan zee te financieren. De naweeën van de coronapandemie hebben er ook voor gezorgd dat er een schaarste aan bouwmaterialen is ontstaan. Dure grondstoffen in combinatie met steeds strenger wordende energienormen jaagt zowel voor de nieuwbouw- als de renovatiemarkt de bouwkosten sterk de hoogte in. Deze gestegen bouwkosten en de dure ingrijpende energetische aanpassingen worden doorgerekend in de verkoopprijzen.

Gewijzigde fiscaliteit zal in 2022 weinig of geen invloed hebben op de vastgoedmarkt

De Vlaamse verkooprechten zijn sinds begin dit jaar gewijzigd. Voor een enige gezinswoning zijn de verkooprechten of registratiebelastingen gedaald naar 3 procent en voor tweede verblijven zijn ze gestegen van 10 procent naar 12 procent. Hierdoor is er eind 2021 afhankelijk van de situatie enerzijds wat uitstel gedrag geweest en anderzijds zijn er ook bepaalde verkopen naar voor verschoven. De prognose voor 2022 is dat de gewijzigde fiscaliteit weinig of geen invloed zal hebben op de vastgoedmarkt temeer omdat het belastingvoordeel voor tweede verblijven voorlopig nog blijft bestaan.

De troeven van wonen aan zee

De coronapandemie was een zegen voor de Belgische kust waarbij het zijn unieke troeven van een gezonde zeelucht en een hoogstaande levenskwaliteit ten volle heeft kunnen uitspelen. Veel Belgen hebben in hun zoektocht naar meer levensvreugde en comfort de Kust herontdekt. De droom van wonen aan zee is bij heel wat mensen levendiger dan ooit met de ultieme wens om eerder vroeg dan laat, een appartement te kopen in één van de vele prachtige badsteden en gemeenten. Wandelen op de zeedijk en het strand, relaxen in de duinen, heerlijk tafelen in een leuk restaurant, … ‘de menukaart’ om te genieten van het leven aan zee is oneindig. De korte afstand met in de onmiddellijke buurt familie en vrienden is een onklopbare troef. Voor veel mensen is de Kust een oase van rust waarbij een tweede verblijf dan ook synoniem staat voor ontstressen, ontspannen en een ongekende ‘joie de vivre’.

Uw droomappartement aan de Belgische kust

Als u droomt van een appartement aan zee dan vindt u in deze Home & Trends editie alvast een uitgebreid aanbod terug van uitzonderlijk vastgoed. Met trots stellen wij u de meest spraakmakende nieuwbouwprojecten voor van enkele toonaangevende bouwpromotoren. Bekijk voor zowel nieuwbouw, recente projecten en alle andere vastgoedopportuniteiten aan zee ook zeker de advertenties en de websites van de immokantoren in dit magazine. Maak kennis met hun veelzijdig aanbod en doe beroep op hun ervaring en expertise. Twijfel niet langer, contacteer vrijblijvend onze immo-partners en misschien bent u binnenkort ook eigenaar van uw eigen prachtig droomappartement aan zee.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart