De vastgoedmarkt ontwaakt uit haar winterslaap

De vastgoedmarkt ontwaakt uit haar winterslaap

Niet iedereen zal het openlijk toegeven… maar 2023 was een minder goed vastgoedjaar zeker vergeleken met de vastgoedhausse tijdens en kort na de Coronapandemie. Dat de markt vorig jaar een stuk afkoelde was geen verrassing. Met de snel opgelopen hypotheekrente kwamen heel wat mensen abrupt tot het besef dat de tijd van ‘gratis’ geld voorbij was. Daarnaast was de vastgoedmarkt de voorbije jaren een stuk oververhit geraakt door de enorme vraag en bovendien drukte de energiecrisis ons met de neus op de feiten waarbij energieverslindende woningen steeds meer links kwamen te liggen.

© LUXUEUZE WONINGEN MET TUIN TE ZEVEREN TE KOOP BIJ MATEXI

Hoewel begin 2024 initieel ook traag op gang kwam zijn er wel duidelijke tekenen van herstel zichtbaar. De hypotheekrente is in dalende lijn en er is terug meer vertrouwen in de vastgoedmarkt waarbij zowel kopers als investeerders opnieuw actiever worden. De markt lijkt dus eindelijk uit haar winterslaap te ontwaken. Toch is er heel wat veranderd tegenover pakweg een jaar geleden. Kandidaat-kopers hebben immers een uitgesproken voorkeur voor energiezuinige panden met moderne duurzame nieuwbouwprojecten bovenaan het lijstje. De vastgoedmarkt lijkt dus ontegensprekelijk de definitieve switch gemaakt te hebben waarbij in hoofdzaak gekozen wordt voor nieuwe of recent gerenoveerde panden met een hoogstaand wooncomfort en een gunstig EPC-label A.

WIE PRIJSSTIJGINGEN WIL VERMIJDEN ZOU HET BEST DIT VOORJAAR NOG HANDELEN

Momenteel bevindt de vastgoedmarkt zich nog wat in een rustiger vaarwater met iets meer verkopers dan kopers. Dit zorgde de voorbije maanden voor een neerwaartse prijsdruk in het segment van de oudere woningen die niet energiezuinig zijn en een beperkt wooncomfort hebben. De komende jaren zal sowieso een uitgebreidere renovatiegolf op gang moeten komen om deze markt met oudere woningen opnieuw aantrekkelijk te maken. Dat nieuwbouw het in deze omstandigheden steeds beter en beter doet zal niemand verwonderen, in het bijzonder voor wie op zoek is naar zekerheid, comfort en een lagere energiefactuur. De voorjaarsperiode waarin we ons nu bevinden biedt in deze context opportuniteiten met hier en daar nog interessante prijzen. De kans is immers bijzonder groot dat na de zomer de markt zal kantelen van een kopers- naar een verkopersmarkt wat betekent dat de vraag opnieuw groter wordt dan het aanbod. Met de onzekerheid van het voorbije jaar hebben ook heel wat projectontwikkelaars bewust op de rem gestaan waardoor in bepaalde regio’s het nieuwbouwaanbod grotendeels is opgedroogd. Als de rente gunstig blijft evolueren en het nieuwbouwaanbod slechts druppelsgewijs op de markt komt is het niet ondenkbaar dat de woningprijzen na de zomer weer vrij snel zullen stijgen, zeker wat betreft energiezuinige huizen en appartementen. Wie niet achter het net wil vissen en mogelijke prijsstijgingen wil vermijden zou dus best dit voorjaar nog handelen.

KIES VOOR DE ZEKERHEID EN HET EXTRA COMFORT VAN EEN NIEUWBOUWPROJECT

Steeds strenger wordende energie- en veiligheidsnormen hebben de voorbije jaren het verschil tussen oude en nieuwe woningen uitgediept. Heel wat nieuwbouwprojecten zijn nu grotendeels energieneutraal waarbij er geen gebruik meer gemaakt wordt van fossiele brandstoffen. Warmtepompen in combinatie met zonnepanelen zijn de standaard geworden voor moderne panden waardoor de eigenaar of huurder zijn energierekening gevoelig kan verlagen. Een hoogstaander wooncomfort en een betere afwerkingsgraad maken het verschil nog groter vergeleken met oude woningen. Zo wordt elk nieuwbouwhuis of -appartement zorgvuldig uitgetekend met meer aandacht voor comfort, opbergruimte en lichtinval. Grote terrassen, hoge ramen en de aanwezigheid van een aangename vloerverwarming zijn maar enkele van de vele voordelen. Daarnaast kan u in veel gevallen ook uw wagen kwijt in een snel bereikbare ondergrondse parking of garage in het gebouw. En los van al die extra luxe en gemak kan u als eigenaar ook nog eens genieten van een potentieel hogere meerwaarde bij een toekomstige verkoop. Door de enorme vraag is de kans immers groot dat energiezuinige nieuwbouw de komende jaren verder zal kunnen profiteren van een opwaartse prijsevolutie.

UW VASTGOEDDROOM VERWEZENLIJKEN

In dit Home & Trends magazine kan u alvast een uitgebreid aanbod nieuwbouwprojecten terugvinden in verschillende budgetten en regio’s. Ook wie op zoek is naar een tweede verblijf aan de Belgische kust of in het buitenland helpen wij graag verder. Wilt u nog meer zien… surf dan zeker eens naar de websites van onze partner immomakelaars en ontwikkelaars of beter nog… spring eerstdaags eens vrijblijvend binnen in één van hun kantoren. U kan er terecht voor persoonlijk advies en een antwoord op uw vragen. Of u nu droomt van een modern appartement in de stad, een charmante villa in het groen of een vakantiewoning met zeezicht, onze vastgoedpartners staan klaar om uw droom te verwezenlijken.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart