De Vlaamse Ardennen, wonen in de groene long van Vlaanderen

De Vlaamse Ardennen, wonen in de groene long van Vlaanderen

Het is geen toeval dat de Vlaamse Ardennen met zijn idyllische landschappen en prachtige heuvelruggen het gedroomde decor vormt in heel wat Vlaamse films en series. Veel Belgen hebben dan ook hun hart verloren in deze streek waarbij de rust, de natuur en de panoramische vergezichten een ontegensprekelijke aantrekkingskracht zijn.

De thema’s natuur en duurzaamheid zijn niet meer weg te denken uit de media waardoor meer en meer mensen opnieuw de voordelen van wonen op het platteland herontdekken. In deze context is de Vlaamse Ardennen de ultieme exponent als een uitgestrekte groene long gelegen in de stedelijke driehoek Kortrijk-Gent-Brussel. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de voorbije jaren de regio een stijgende interesse geniet als uitverkoren woonplaats. Deze groeiende populariteit is ook terug te vinden in de gestegen vastgoedprijzen. Ondanks deze stijging blijft de Vlaamse Ardennen heel betaalbaar, zeker vergeleken met de gemiddelde woningprijzen in de Gentse of Brusselse regio.

Een landelijke regio waar zelfs de steden het imago hebben van een gezellig dorp

Gemiddeld wonen er in de Vlaamse Ardennen 343 mensen per vierkante kilometer. Vergeleken met het Vlaamse gemiddelde van bijna 500 mensen per vierkante kilometer is de regio dus veel landelijker en minder bebouwd. Op papier telt de streek met Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Ronse 4 steden. Toch stralen ook deze steden met een onbebouwde oppervlakte van gemiddeld 70 procent het imago uit van een gezellig dorp. Enkel Ronse heeft een iets hogere densiteit van 769 inwoners per vierkante kilometer. Horebeke is met zijn 11 vierkante kilometer en amper 2.000 inwoners de kleinste gemeente. Met ruim 86 procent onbebouwd gebied is Maarkedal de groenste gemeente. De stad Geraardsbergen en de fusiegemeente Kruisem zijn qua oppervlakte de grootste gemeenten, terwijl Oudenaarde en Geraardsbergen met respectievelijk 31.866 en 34.328 mensen het meeste aantal inwoners tellen.

Tabel – gemeenten in de Vlaamse Ardennen – aantal inwoners 2022 versus 2021 (oplopend)

Een vastgoedanalyse van de Vlaamse Ardennen

Het voorbije jaar is de gemiddelde woningprijs in de Vlaamse Ardennen geklommen van 293.640 euro in 2021 naar 315.579 euro in 2022 wat overeenkomt met een stijging van 7,5 procent. Over een periode van 5 jaar bedraagt de gemiddelde stijging net geen 30 procent. Deze duurder wordende vastgoedprijzen zijn het bewijs dat de regio een toegenomen interesse geniet als woonlocatie. Statistisch gezien zijn het vooral de jonge mensen die verhuizen naar de Vlaamse Ardennen, enerzijds ingegeven vanuit een bewuste keuze naar een meer groene en landelijke omgeving, anderzijds ook om de hoge woningprijzen in de Gentse en Brusselse regio te ontvluchten. De stad Ronse is met een gemiddelde woningprijs van 214.199 euro de meest betaalbare locatie, gevolgd door Geraardsbergen met 233.395 euro en Kluisbergen met 241.897 euro.

De gemeenten die grenzen aan de Gentse regio liggen bijzonder goed in de markt

De lijst van de meest exclusieve woonlocaties wordt aangevoerd door de gemeente Gavere met een gemiddelde woningprijs van 400.326 euro, gevolgd door Kruisem met 379.625 euro en Zwalm met 369.187 euro. Het is zeker geen toeval dat deze 3 laatstgenoemde gemeenten grenzen aan de Gentse regio. Het is ook in deze gemeenten dat de woningprijzen het voorbije jaar procentueel het meest zijn gestegen met respectievelijk 16 procent voor Gavere, 13,5 procent voor Kruisem en 17,8 procent voor Zwalm. In de Vlaamse Ardennen zijn het enkel Kluisbergen en Maarkedal die een prijsdaling kenden. Voor Maarkedal met een prijsdaling van 17,1 procent, is enige nuance zeker aangewezen. Maarkedal is qua bevolking met zijn 6.386 inwoners één van de kleinere gemeenten in de regio met een relatief kleine vastgoedmarkt. Concreet betekent dit dus dat enkele transacties van eventuele grotere villapanden het resultaat sterk kunnen beïnvloeden. Als we deze exceptionele transacties zouden kunnen isoleren kunnen we dus aannemen dat de vastgoedmarkt in Maarkedal ongeveer op hetzelfde ritme evolueert dan de rest van de streek.

Exclusieve moderne villa te koop te Zottegem bij Vastgoed Liedec.

In de Vlaamse Ardennen krijgt u meer vierkante meters wooncomfort

Mede door de gestegen vraag naar grotere woningen met een tuin is de populariteit van de Vlaamse Ardennen als ideale woonlocatie de voorbije jaren sterk toegenomen. De regio heeft het imago als één van Vlaanderens mooiste landschappen met een uitzonderlijk aanbod van prachtige landelijke panden in alle maten en soorten. Het zijn dan ook vooral deze unieke landelijke panden gelegen in open en groene gebieden die bijzonder goed scoren en een sterke opwaartse prijsdruk hebben gekend. Voor 2023 is de algemene verwachting dat er terug wat meer evenwicht zal ontstaan tussen vraag en aanbod waardoor de woningprijzen waarschijnlijk een stukje zullen normaliseren. Hierdoor zullen er ongetwijfeld opnieuw opportuniteiten komen voor wie op zoek is naar een mooi en goed gelegen pand. Globaal bekeken blijft de Vlaamse Ardennen zonder enige twijfel een betaalbare regio waar u in de meeste gevallen meer vierkante meters wooncomfort zal kunnen kopen met uw vooropgesteld budget.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in de Vlaamse Ardennen

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart