De Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen

Genieten, wonen & ontspannen in een oase van rust

De Vlaamse Ardennen bekend voor zijn grote wielerwedstrijden trekt met zijn glooiende heuvellandschap niet alleen heel wat fietsers, wandelaars en toeristen aan. Ook steeds meer Belgen willen in deze streek wonen omdat ze tijdens één van hun vele fiets- of wandeltochten verliefd zijn geworden op het uniek uitgestrekte natuurlandschap met zijn adembenemende panorama’s. Het uitgesproken groene karakter van de Vlaamse Ardennen en de bijhorende schilderachtige decors staan immers garant voor puur genieten. Ontdek het unieke karakter en de hoge levenskwaliteit in dit prachtig stukje België. Ontstressen en relaxen in uw eigen oase van rust te midden van een onbegrensd natuurlandschap.

“ De Vlaamse Ardennen, synoniem voor eindeloze boslandschappen, tientallen natuurdomeinen en ontelbare sport & recreatiemogelijkheden. ”

Een geliefde locatie op een steenworp van Gent en Brussel

De Vlaamse Ardennen zijn gelegen ten zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen op ongeveer 20 kilometer van Gent en 25 kilometer ten Westen van Brussel. De streek zelf is niet duidelijk omlijnd en wordt grotendeels gevormd door een gebied dat zich uitstrekt over het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem, Geraardsbergen en Ronse. Ten Zuiden steken de heuvels van de Vlaamse Ardennen de taalgrens over in de Henegouwse streek ‘Pays des Collines’. Door de vele gezamenlijke bossen vormen die twee regio’s eigenlijk één groot geografisch natuurlandschap.

Het ontstaan van de naam Vlaamse Ardennen

De naam ‘Vlaamse Ardennen’ is het logisch gevolg van een unieke symbiose tussen natuur en een uniek heuvellandschap waar de Schelde en Dender zich eeuwenlang hebben doorheen gekliefd. Een regio met een schat aan bossen, beschermde natuurdomeinen, pittoreske dorpen en vele honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. Ook al zorgt de naam soms voor wat verwarring op zich hebben de Vlaamse Ardennen niets te maken met de Ardennen in Wallonië. Om de historische oorsprong van de naam ‘Vlaamsche Ardennen’ te achterhalen moeten we teruggaan naar 1889 toen Pol de Mont samen met Omer Wattez op de Geuzentoren in Ronse op een dag over het heuvelachtige landschap keken en verwonderd riepen: “Maar dat zijn hier precies de Vlaamsche Ardennen”. Pol de Mont was dus de eerste die de naam ‘Vlaamsche Ardennen’ in de mond nam maar het was later wel zijn vriend en Vlaamse schrijver Omer Wattez die de benaming verder bekend maakte voor het grote publiek met tal van gepubliceerde historische werken.

Een groene regio met tientallen natuurdomeinen

Bijna geen enkele regio in België bevat zoveel bosgebieden en natuurdomeinen als De Vlaamse Ardennen. Waar Gent en Brussel vanuit de lucht opvallen als één groot verstedelijkt gebied differentiëren de Vlaamse Ardennen zich als een uitgestrekte groene oase. Een grenzeloos natuurlandschap verweven met vele kleine dorpen gaat hand in hand met een uitgestrekt groen lappendeken van velden, bossen en natuurgebieden. De vele tientallen natuurdomeinen opsommen en beschrijven is dan ook onbegonnen werk. Daarom focussen we ons op vier bekende en in het oog springende natuurgebieden die tot de verbeelding spreken door hun oppervlakte, locatie of diversiteit.

Het Kluisbos, meer dan 300 hectare bosplezier

Het Kluisbos is één van de meest bekende en grootste natuurgebieden in de regio. Dit enorme natuurgebied ligt deels in de Vlaamse Ardennen en deels in het ‘Pays des Collines’ in Henegouwen. Het Vlaamse deel van het bosgebied is meer dan 207 hectare groot en situeert zich op het grondgebied van de gemeente Kluisbergen. Het Kluisbos ligt pal op de taalgrens en loopt naadloos over in het 100 hectare grote bos ‘Bois de l’Enclus’ op de zuidflank van de Kluisberg. De imposante Kluisberg domineert met zijn 141 meter het bos en is uitgegroeid tot één van de bekendste pronkstukken van de Vlaamse Ardennen waar u kan genieten van een prachtig natuurlandschap met spectaculaire vergezichten. Het Kluisbos is bijzonder populair bij heel wat natuurliefhebbers door de vele bezienswaardigheden en de uitgebreide recreatie voor zowel jong als oud. Met zijn prachtige wandelpaden wordt het ook veel bezocht door mensen die gewoon willen genieten van de gezonde buitenlucht en de rust.

De Zwalmvallei, genieten langs de oevers van de Zwalm

Het natuurgebied ‘de Zwalmvallei’ kan u terugvinden langs de prachtige oevers van de Zwalm. De bronnen van de Zwalm rivier zelf liggen dicht bij de grens met Henegouwen waar deze stroom zich verder een weg baant doorheen het landschap en uiteindelijk uitmondt in de Bovenschelde. Over de volledige loop wordt de Zwalm gevoed door verschillende kleine bronbeken die her en der ontspringen op de verschillende valleiflanken. In dit natuurgebied kan u uitgebreide wandelingen maken in een reliëfrijk gevarieerd landschap. Het natuurdomein zelf is opgedeeld in verschillende deelgebieden die u zowel per fiets als te voet kan ontdekken. Naast de eigenlijke rivier ‘de Zwalm’ ligt het natuurgebied ook langs het Mijnwerkerspad. Het Mijnwerkerspad is een oud spoorwegtracé dat in het begin van de 20ste eeuw de Vlaamse Ardennen verbond met de mijnen in de Borinage. Het tracé van dit pad is voor velen de ideale manier om het natuurgebied uitgebreid te verkennen. De Zwalmvallei heeft een asymmetrisch patroon met een sterk hellende oostelijke flank en een minder hellende westelijke flank. Deze soms steile hellingen bieden fantastische opportuniteiten voor de getrainde fietsliefhebber met enkele uitdagende ‘kuitenbijters’. Centraal in de Zwalmvallei ligt de historisch waardevolle Boembekemolen. Na een jarenlang verval kocht in 2001 Natuurpunt deze watermolen. Volgend op een historisch onderzoek kreeg de molen het statuut van beschermd monument zodat een uitgebreid renovatiedossier kon opgemaakt worden. In 2014 werden de restauratiewerken afgerond waardoor vandaag de dag de molen opnieuw een beeldbepalend monument is voor de regio. Samen met de renovatie werd de watermolen ook opnieuw maalvaardig gemaakt en opengesteld als bezoekerscentrum.

De Gavers, favoriete hotspot in Geraardsbergen

De Gavers is een populair recreatiedomein in Geraardsbergen. Dit provinciaal domein ligt ten noordoosten van het stadscentrum langs de Dender in de deelgemeente Onkerzele. Het domein oriënteert zich rond een 20 hectare grote vijver middenin een groene omgeving. Naast een 3,5 kilometer lang wandelparcours rond het meer is er ook een aangelegd zandstrand voorzien met een bewaakte zwemzone en tal van mogelijkheden voor waterliefhebbers zoals windsurfen, zeilen en kajakken. Het provinciedomein beschikt ook over een eigen sport- en recreatiecomplex met verschillende tennisvelden, een volleybalterrein, basketbalveld en minivoetbalveld. Door zijn veelomvattend scala aan recreatie- en sportmogelijkheden geniet dit domein een grote aantrekkingskracht op zowel jong als oud. Met de aanwezigheid van een overdekt zwemcomplex is het vooral in de weekends en vakantieperiodes ook een favoriete uitvalsbasis voor heel wat jonge gezinnen met kinderen.

De Donkvijver, place-to-be voor teambuilding en survival

Nog een recreatiedomein die we absoluut moeten vermelden is het bekende domein ‘De Donk’ gelegen vlakbij het centrum van Oudenaarde. Net zoals in domein ‘De Gavers’ ligt hier ook het accent op sportieve recreatie op en rond een aangelegde 30 hectare grote vijver. In navolging van heel wat recreatiedomeinen in België is ook de Donkvijver ontstaan in de jaren zestig in functie van gronduitgravingen die voorzien waren voor de aanleg van gewestwegen en autostrades. Zo speelde de aanleg van gewestweg N60 een cruciale rol in het ontstaan van dit domein. Toch zijn er ook reeds sporen terug te vinden in de middeleeuwen van een vijver in het gebied met de naam ‘Den Donk’. De Donkvijver is niet alleen bestemd voor zeilers, kajakkers en surfers maar ook voor vissers. Rondom het meer werden verschillende wandel- en joggingpaden aangelegd. Het open domein is vrij toegankelijk maar zwemmen is niet toegestaan in de Donkvijver. De laatste jaren is sterk geïnvesteerd in het kader van een uitgebreide multifunctionele eventorganisatie waarbij ‘De Donk’ nu een enorme aantrekkingspool is geworden voor allerlei groepen vanuit heel België voor events, teambuilding, survival, sportkampen en milieuklassen. In April 2017 opende ‘The Outsider Vlaamse Ardennen’ in samenwerking met Stad Oudenaarde en de Provincie Oost-Vlaanderen een kabelbaan rondom de Donkvijver. Deze kabelbaan zorgt voor een unieke beleving en maakt het voortaan ook mogelijk om te wakeboarden en waterskiën op de recreatievijver.

Agence De Ville: exclusief landhuis Moerbeke P 79 editie nr 71

“ De Vlaamse Ardennen, betaalbaar wonen te midden van een grenzeloos natuurlandschap. “

De verborgen vastgoedparel van Vlaanderen

Hoewel de vastgoedprijzen ook in de Vlaamse Ardennen voorbije jaren zijn meegestegen met het landelijk gemiddelde kan u hier toch nog aanzienlijk goedkoper een woning of appartement vinden. Zeker als we de prijzen vergelijken met deze in de naburige regio’s Gent en Brussel stellen we vast dat de vastgoedprijzen in de Vlaamse Ardennen gemiddeld 10 à 20 procent lager kunnen liggen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er binnen de regio van de Vlaamse Ardennen, afhankelijk van de locatie, ook nog grote interne prijsverschillen zijn. Oudenaarde, dat via de N60 gewestweg een vlotte verbinding heeft met Gent, is bijvoorbeeld duurder dan Ronse dat iets meer afgelegen is. Naast het unieke groene karakter van de regio vormen dus ook de veelal uiterst voordelige vastgoedprijzen een grote aantrekkingskracht voor heel wat Belgen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de laatste vijf jaar deze regio aan een steile opmars bezig is waarbij veel mensen hun eigenlijke “vakantie- of weekendliefde” inruilen voor een lange termijn relatie met de Vlaamse Ardennen door er effectief hun nieuwe ‘thuis’ van te maken.

Garantie op een huis met tuin

De Vlaamse Ardennen is één van de weinige streken in Vlaanderen die niet is volgebouwd. Sterker nog, met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 215 inwoners per vierkante kilometer is de Vlaamse Ardennen één van de dunst bevolkte regio’s in Vlaanderen. Door deze beperkte densiteit zijn heel wat kandidaat kopers aangenaam verrast door het uitgebreid aanbod van woningen waarbij een groot deel nog steeds een tuin heeft die uitkijkt op naastliggende velden. In Vlaanderen is dat open uitzicht voorbije jaren zeer zeldzaam geworden maar voor deze regio is het nog eerder de norm dan de uitzondering.

Een unieke mix van kleine dorpen en centrumsteden

De vele kleine dorpjes zijn bijzonder populair maar ook in de vier belangrijke centrumsteden Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse is het bijzonder aangenaam wonen. Ondanks de groeiende populariteit behielden deze steden immers ook een open karakter met nieuw ingerichte stadskernen en heel wat groene accenten. Deze steden garanderen een uitgebreid aanbod voor shopping, cultuur en sportmogelijkheden maar blijven door hun verwevenheid met het omliggende natuurlandschap en de naastliggende dorpen ook hun eigen typisch kleinschalig temperament behouden. U kan er vele gezellige wijken en buurten terugvinden waar het veilig wonen is met een hoogstaand wooncomfort. Grenzend aan deze centrumsteden in de Vlaamse Ardennen bevinden zich ook enkele grote natuur recreatiedomeinen zoals De Gavers in Geraardsbergen of de Donkvijver in Oudenaarde.

Immo Dochy: vierkantshoeve Eine P 88 tem P 91 editie nr 71

Ontdek een renovatiemarkt met tal van opportuniteiten

Door een grote diversiteit aan mogelijkheden trekt de Vlaamse Ardennen een heel uiteenlopend publiek aan van nieuwe inwoners met een bonte mix van Vlaamse en Waalse mensen. Maar ook meer en meer buitenlanders uit alle windrichtingen vinden hun weg naar de streek. Nog een opvallende vaststelling is dat oudere panden hier nog altijd bijzonder vlot van de hand gaan in tegenstelling tot de meeste andere gebieden in Vlaanderen. Dit hoeft niet te verwonderen want de Vlaamse Ardennen bevatten immers heel wat prachtige bestaande huizen op absolute toplocaties die mits een grondige renovatie terug opgewaardeerd kunnen worden. Indien u een ‘handige Harry’ bent of niet vies bent van een grondig renovatieproject kan u fantastische koopjes doen in de Vlaamse Ardennen. Door de stijgende vraag is de voorbije jaren deze renovatiemarkt in een stroomversnelling gekomen waarbij er heel wat oudere panden ondertussen prachtig gerenoveerd zijn. Voor wakkere investeerders die van aanpakken weten blijft deze renovatiemarkt zeker een mooi potentieel bieden op een toekomstige meerwaarde. De uitzonderlijke combinatie van een authentiek gerestaureerd pand en de adembenemende natuurzichten zijn momenteel immers erg in trek bij een kapitaalkrachtig publiek.

Een divers aanbod van nieuwbouw projecten

Naast de renovatiemarkt zijn er door de toenemende vraag zowel vanuit de privé- als investeringsmarkt voorbije jaren ook heel wat bijkomende nieuwbouw woningen en appartementen ontwikkeld. Deze nieuwbouwprojecten omvatten zowel kleinschalige projecten met verkavelingen van gemiddeld vijf à tien woonpercelen of iets grotere projecten met nieuwbouw appartementen op goed gelegen locaties vooral in en rond de stadskernen van Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse. De voorbije jaren waren er ook enkele spraakmakende nieuwbouw projecten die zich onderscheidde door hun effectieve stadsinbreiding. Vooral in Ronse zijn enkele zeer succesvolle inbreidingsprojecten ontwikkeld geweest die meestal een combinatie inhielden van een reconversie van bestaand stedelijk weefsel en de ontwikkeling van bijkomende aansluitende nieuwbouw appartementen en woningen. Deze projecten zijn bijzonder populair omdat ze een hoogstaand wooncomfort combineren met de voordelen van wonen in de stad. In de meeste gevallen worden in deze stedelijke inbreidingsprojecten ook private binnentuinen en groenzones geïntegreerd.

Infinimo: landelijke nieuwbouwvilla Horebeke P 18 en P 19 editie nr 71

Een regio met nog voldoende vrije bouwgronden

Naast de eigenlijke projectontwikkeling zijn in de Vlaamse Ardennen verhoudingsgewijs en in vergelijking met de rest van Vlaanderen, ook nog meer bouwgronden beschikbaar. Gronden waar mensen dan meestal zelf een nieuwe villa op voorzien. Door de sterk toegenomen vraag is het aanbod van deze vrije bouwgronden in bepaalde dorpen en steden van de regio voorbije jaren wel een stukje geslonken. Aangezien goed gelegen bouwgronden alsmaar zeldzamer worden schakelt u dan ook best de hulp in van een regionale vastgoedmakelaar. Deze lokaal sterk verankerde kantoren kennen de regio goed en hebben ongetwijfeld nog interessante opportuniteiten in hun aanbod. Als u bouwgrond zoekt in de Vlaamse Ardennen moet u ook weten dat er lokaal grote verschillen kunnen zijn in het aanbod. Bent u bereid te zoeken in een dorp dat iets meer afgelegen is dan zal u ongetwijfeld, zelfs met een kleiner budget, nog prachtige bouwgronden kunnen vinden.

Een beetje weggestoken, maar toch centraal gelegen

Het is een feit dat al dit moois van de Vlaamse Ardennen zich een beetje in een uithoek van Vlaanderen bevindt. Vanuit sommige gemeenten in deze regio is het inderdaad een eindje rijden om op een autosnelweg te geraken. In Vlaanderen hebben we met ons uitgebreid netwerk van autostrades soms het idee dat elk dorp per definitie naast een autostrade moet liggen. Op papier is dit een voordeel, in de praktijk echter na enkele jaren wonen, zien de meeste mensen het eerder als een nadeel. De Vlaamse Ardennen wordt gelukkig niet doorkruist door een spinnenweb van autosnelwegen maar bevat wel een goed uitgebouwd netwerk van lokale expreswegen of steenwegen. Expreswegen die u afhankelijk van uw woonplaats snel kan bereiken en perfect aansluiten op de autosnelwegen en de naburige steden. De Vlaamse Ardennen kent ook een groeiende aantrek van pendelaars die in Gent, Brussel of Kortrijk werken. Met treinstations in Zottegem, Lierde, Geraardsbergen, Ronse en Oudenaarde kunnen ook deze pendelaars gebruik maken van een vlotte en snelle verbinding naar de grote steden van België. Een Vlaams landschap zonder autostrades is altijd wat wennen maar de inwoners van de Vlaamse Ardennen krijgen er wel de rust, natuur en gezonde buitenlucht voor in de plaats.

“ Ontdek uw ideale droompand in dit prachtig stukje Vlaanderen. ”

Wilt u meer weten over de enorme troeven van de Vlaamse Ardennen? Woont u al jaren in een drukke stad en snakt u naar de rust en het open karakter van een eindeloos natuurlandschap? Twijfel dan niet langer en ontdek nu de vele voordelen van deze uitzonderlijke regio. In dit Home & Trends magazine vindt u verschillende toonaangevende en erkende vastgoedkantoren terug die reeds vele jaren actief zijn in de Vlaamse Ardennen. Deze vastgoed professionals kennen de regio dan ook door en door. Doe vrijblijvend beroep op hun kennis en expertise van de streek en bespaar uzelf een lange zoektocht naar uw ideale droompand. Deze vastgoedkantoren beschikken over een omvangrijk netwerk en een uitgebreide vastgoedportefeuille zodat ze samen met u een selectie kunnen maken van de woningen of appartementen die perfect aansluiten bij uw specifieke wooneisen. Zoekt u een woning of appartement rond één van de centrumsteden Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen of Ronse? Of gaat u voorkeur uit naar een wat meer landelijke woning in één van de vele pittoreske dorpen van de Vlaamse Ardennen? Bent u op zoek naar een pand voor u alleen of zoekt u een ruimere gezinswoning? Ontdek nu het unieke groene open landschap en de bijhorende hoge levenskwaliteit van dit prachtig stukje Vlaanderen. Neem vrijblijvend contact op met enkele vastgoedkantoren uit de streek en misschien vindt u in de Vlaamse Ardennen binnenkort uw nieuwe ‘thuis’.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart